Як же складно визначитися з вибором натурального трикотажу – стільки варіантів є! «Інтерлок, футер, кулірка – що краще?» – питання, яке незмінно хвилює тих, хто вирішив пошити для своїх домочадців вбрання з екологічною бавовняної тканини.
Але спочатку поговоримо про те, що це таке – інтерлок, кулірка і футер.
Що за тканина футер, інтерлок і кулірка? Це трикотажні матеріали, на 100% складаються з бавовни. Справедливості заради треба сказати, що у складі першого і останнього варіанту можуть бути присутніми і синтетичні волокна. Відрізняється і спосіб в’язання полотна. Тому поговоримо про кожному варіанті детальніше.

Інтерлок

Це щільне двостороннє полотно, гладке і з лицьового боку, і з вивороту. Подібний ефект досягається шляхом перехресного подвійного переплетення, що і робить тканина щільніше. (Детальніше про нього читайте тут). Матеріал дуже ніжний і приємний на дотик, не такий еластичний, як інші різновиди трикотажних тканин (рібана, наприклад), але при цьому чудово тримає форму і після розтягування швидко повертається до початкового стану. Чим відрізняється цей трикотаж від своїх опонентів? Читайте далі.

Читайте також: Як прибрати слід на одязі від праски

Интерлок, футер, кулирка – что лучшеИнтерлок, футер, кулирка – что лучше

Футер

Знову ж щільна тканина з натуральної бавовни. Чим футер відрізняється від интерлока? Якщо у другого ви не помітите різниці між лицьового і виворітного стороною, то у першого виворіт з невеликим ніжним начосом, а «обличчя» схоже на звичайну кулірну гладь. Фактурність виворітного боку досягається завдяки методом плетіння цього трикотажу: нитки прикріплюються до основи полотна за допомогою петельних протяжек. М’який бавовняний начісування – якраз те, що робить цей матеріал тепліше, ніж його опоненти. Детальніше про властивості і застосування футера читайте в іншій статті.

Интерлок, футер, кулирка – что лучшеИнтерлок, футер, кулирка – что лучше

Кулірка

Ще один бавовняний трикотаж. Чим відрізняється кулірка від интерлока і футера? По-перше, цей матеріал іноді додається еластан і лайкра, щоб виріб було щільніше і краще тримало форму. А все тому, що ця матерія тонка (але при цьому міцний), і з часом може деформуватися і розтягуватися. Кулірна гладь нагадує звичайну панчішне в’язання спицями – з лицьового боку тоненькі косички, з вивороту – невеликі ромбики. Детальний опис кулирной гладі та її склад читайте в іншій статті.

Читайте також: Ортопедична подушка для сидіння на стілець

Интерлок, футер, кулирка – что лучшеИнтерлок, футер, кулирка – что лучше

Види

Порівняння кулирки, интерлока і футера не було б повним без згадки про різновиди цих тканин.

У перших двох варіантів є одна загальна риса – їх різновиди залежать від якості бавовняного сировини:

  • Спів – першокласне сировина, де довжина волокон досягає 0,8 см
  • Карде – сировина простіше, з середньою довжиною волокна
  • Open End – при виготовленні цього типу трикотажу використовуються самі короткі волокна

Відмінність футера від интерлока і кулирки в тому, що його вид залежить від того, скільки ниток використовується при в’язанні:

    • Однонитковий – тонкий трикотаж з натуральної бавовни
    • Дві нитки – тканина стає щільніше, часто до неї додається лайкра або поліестер
    • Три нитки – самий щільний трикотаж, він може використовуватися навіть для пошиття верхнього одягу

Читайте також: Відгуки про утеплювач тінсулейт

Интерлок, футер, кулирка – что лучше

Характеристики

Що об’єднує всі три варіанти – так це екологічність, властива всім тканин з натуральної сировини. Всі три види трикотажу прекрасно пропускають повітря і вбирають вологу. Різниця між кулиркой, интерлоком і футером в їх різної щільності, що впливає на зносостійкість виробу і на його здатність тримати форму.
Який матеріал самий примхливий? За великим рахунком, доглядати за бавовняним трикотажем не складно – важливо лише дотримуватися температурний режим прання і прасування. Кулирку рекомендується прати вручну або використовувати дбайливу машинне прання. Футерные нитки бояться прямих ультрафіолетових променів і високих температур.
Можна з упевненістю сказати, що всі три варіанти заслуговують уваги, у кожного свої плюси. Завдяки різній щільності, кожен вид підійде для певних погодних умов, але при цьому річ їх бавовни в будь-якому випадку буде міцною і екологічною, що важливо в сучасному світі.

Додатково: дивіться всі види бавовняних тканин на одній сторінці.