Ажур тканина – що таке: фото, опис переплетення матеріалу, детальна характеристика ажурної тканини представлена в нашій статті. У найбільш поширеному значенні це матеріал або декоративний фрагмент з просвічує візерунком. Слово “ажур” має французьке коріння (ajour) і перекладається як “робити наскрізним”. Ці два слова повністю описують технологію виготовлення це красивого мережива.Ажур ткань - что такое: фото и описание

Ажур – що за тканина?

Ажур – це тонка мереживна тканина з плетінням у вигляді наскрізного або сітчастого малюнка. Для її виробництва використовуються різні види ниток: бавовняні, вовняні, шовкові або синтетичні.

Бавовняний матеріал найчастіше зустрічається в рукодільних виробах, а при виготовленні одягу більше застосовуються сумішеві полотна з додаванням синтетичних волокон і еластану, поліпшують посадку по фігурі.

Трохи історії

Перші згадки про ажурних мереживах відносяться до XVI століття і зв’язані вони з Італією. Тоді ажур називали Punto Aria, що перекладається як “стежки в повітрі”. Виготовляли його з допомогою звичайної швейної голки, створюючи цікаві плетіння, швидко завоювали популярність у знаті не тільки Італії, але також Іспанії, Бельгії, Англії та Франції.

Саме французи першими навчились виготовляти такий тюль, а англійці здогадалися з’єднувати готові мережива з основою з шовкового шифону. В Росії таке плетіння прийшло в XVII столітті. Російські умільці перейняли досвід європейських майстрів і удосконалили його. В тканині ажур з’явився новий цікавий орнамент і особливий колорит.Ажур ткань - что такое: фото и описание

Характеристика

Характеристика ажурної тканини безпосередньо залежить від властивості нитки і типу плетіння, які використовувалися при її виробництві. Чим вище щільність орнаменту, тим міцніше буде матерія. Вироби з сітчастим плетінням з бавовняних і лляних ниток володіють самою низькою міцністю.

Він володіє наступними властивостями:

  • прозорість;
  • легкість;
  • легкість.

У магазинах приблизна вартість за метр матеріалу коливається від 650 до 3500 рублів.

Область застосування

Матеріал ажур широко використовується при пошитті весільних та вечірніх суконь, суконь і блузок, джинсів, костюмів, скатертин, панчіх, рукавиць, колготок, нижньої білизни. Найчастіше його комбінують з більш щільними, непрозорими тканинами. Виріб стає більш міцним, але не втрачає свою легкість. Дуже красиво в інтер’єрі квартири виглядають штори з таким візерунком.

Ажур ткань - что такое: фото и описание

Ажур ткань - что такое: фото и описание

Ажурний трикотаж – що це таке?

Він представляє собою напівпрозору полотно, що отримується в процесі перенесення окремих петель на петлі окремих стовпчиків. В ході цієї операції виходять отвори з малюнками.

Ажур ткань - что такое: фото и описание

Переваги

    • універсальність – може використовуватися як у чистому вигляді, так і для декорування або оздоблення одягу;
    • багатофункціональність – використовується для пошиття нижньої білизни і на велюровою основі для оббивки предметів інтер’єру ((для меблів);
    • повітропроникність;
    • добре комбінується з іншими тканинами;
    • привабливий зовнішній вигляд.

Ажур ткань - что такое: фото и описание

Недоліки

  • недостатня міцність;
  • прозорість – не може бути використана в якості самостійної тканини для одягу

Важливо! Такий виріб слід зберігати в складеному вигляді на полиці, а не на плічках, оскільки будь-яка нитка в наскрізному плетінні схильна до розтягування, внаслідок чого річ може втратити форму.

Ажурна тканина вимагає дбайливого догляду, дізнатися детальніше про якому можна у відповідному розділі “Догляд”.

Відгуки про матеріал

Марина: у мене в гардеробі сукню з різьбленими вставками з цього матеріалу. Воно виглядає дуже елегантно і витончено! Коли я його одягаю, всі колеги на роботі роблять мені компліменти, тому що воно ідеально підкреслює фігуру за рахунок саме цих вставок. Планую купити собі ще якийсь предмет гардероба – поки що вибір падає на річну накидку.

Віра: Мені здається, що надто дорога ця тканина! Багато одягу з неї не купиш, хоч і виглядає вона на всіх чудово. Я волію купувати шматок матеріалу і шити з нього речі самостійно. Виходить дешевше, а річ виглядає не гірше покупної! До того ж я не використовую її одну: можу на спідницю нашити, або на кофту вставку зробити. Тут вже як фантазія спрацює!