Тканина букле: опис з фото цього матеріалу і характеристику, що це за вовняна матерія для пальто ви знайдете в нашій статті, пишіть коментарі, якщо будуть питання. Назва «букле» походить від французького слова bouclette – «колечко. Матеріал вже довго перебуває на піку популярності, а його прихильницями в свій час були такі знаменитості як Жаклін Кеннеді, Одрі Хепберн і Софі Лорен. Розглянемо його докладніше у нашій статті.Букле ткань - фото и описание, что это такое

Опис

Букле – матеріал полотняного переплетення з фасонної пряжі, зовнішній вигляд якого характеризується наявністю вузликів і потовщень, в результаті чого виходить хвиляста шишковатая поверхню. Найчастіше тканина букле, як на фото, виготовляється з вовняної нитки, але зустрічаються більш тонкі матеріали, виконані з бавовни, шовку, віскози, синтетики і особливої скрученої і сплетеній в дрібні візерунки пряжі. Вовняна тканина букле має у складі різний відсоток вмісту вовни, від чого залежить товщина і якість матерії.

На поверхні матеріалу є безліч вузликів або завитків, утворює оригінальний орнамент.

Букле – тканина за описом схожа на дрібний каракуль. Вона приємна і м’яка на дотик, а також об’ємна на вигляд.

Рекомендуємо подивитися опис матеріалу мохер, дізнаєтеся багато нового.Букле ткань - фото и описание, что это такое

Історія

Букльована тканина з’явилася в світі текстильних матеріалів відносно недавно – в середині XX століття. Її первооткрывательницей стала Коко Шанель, яка ввела в моду костюми з об’ємної букльованої пряжі. У 60-ті роки минулого століття вовняні спідниці, жакети та пальто в стилі Шанель стали популярними у всьому світі. Сьогодні для створення матерії використовуються і більш тонкі волокна. Читайте про всі костюмних матеріалах в окремій статті за посиланням.

Характеристика та властивості

Характеристика тканини букле полягає у властивостях матеріалу, таких як:

  • повітропроникність;
  • м’якість і легкість;
  • хороша теплопровідність;
  • несминаемость;
  • оригінальна об’ємна вузликова фактура.Букле ткань - фото и описание, что это такое

Застосування

З матеріалу з шишковатой поверхнею створюють модні пальто, костюми та інші всілякі наряди. Тканина букле для пальто виглядає трохи жорсткою і навіть громіздкою, але зате вироби з неї добре тримають форму і не деформуються при носінні (дивіться статтю “Матеріали для пальто” і виберіть свою матерію для зимового одягу).

Пальтовая тканина букле з вовни ідеально підходить для пошиття демісезонного верхнього одягу, а більш тонкий матеріал використовується при виготовленні м’яких весняних суконь і спідниць.

Тканини букле Шанель виглядають лаконічно і стильно. Цей дорогий матеріал володіє високими теплопровідними властивостями, захищає від вітру і негоди, і зберігає насиченість кольорів тривалий час. Крім пальто з неї виготовляють оббивку для меблів.Букле ткань - фото и описание, что это такое

Переваги і недоліки

Переваги букльованої матерії:

  • вона пухка, м’яка і приємна до тіла, завдяки особливому плетінню вузликових волокон;
  • м’яко підкреслює жіночі форми;
  • об’ємна фактура приховує нерівності швейної рядки.

До недоліків тканої матерії слід віднести схильність до утворення затяжок і складності в пранні виробів з неї.

Букле ткань - фото и описание, что это такое

Цікаве

Вироби з тканини букле, спідниці, пальто і жакети, є унікальними у своєму роді. Вони створюються практично вручну, оскільки об’ємні і товсті нитки не піддаються швейних машин. Саме цей матеріал найчастіше використовувала в своїх роботах знаменита Коко Шанель.

Дізнатися про те, як правильно доглядати за виробами з букльовану пряжі можна в нашому спеціальному розділі “Як прати шерсть”.
З відео можна побачити матеріал наживо: