Як вибрати тканину з бавовни, особливо тоді, коли кожен варіант володіє всіма перевагами, властивими натурального полотна? Чим відрізняються інтерлок і кулірка – два матеріалу з 100% бавовни – розберемося в цій статті.

Опис

Інтерлок і кулірка – в чому різниця? Давайте поглянемо на опис цих матеріалів.

Кулірка

Що за тканина – кулірка? Склад тканини – 100% бавовна, іноді, для додання міцності додається штучне волокно – еластан. Кулірна гладь нагадує звичайну панчішне в’язання на спицях. На лицьовій стороні можна розгледіти тоненькі кіски, а виворіт «складається з маленьких кубиків. Якщо порівнювати, яка тканина тонше – такий трикотаж однозначно перемагає. Цей матеріал, в принципі, найтонший з трикотажних полотен. Ще більше властивостей та інформації про цьому матеріалі тут.
Чем отличаются интерлок и кулирка

Інтерлок

Що таке тканина інтерлок – це (як і кулірка) матеріал з 100% бавовни. Тут штучних волокон бути не може – інакше це не інтерлок. Спосіб в’язки цього трикотажу зовсім інший – нитки тут перехрещуються один з одним, використовується спеціальне подвійне переплетення, що робить тканина щільніше. В результаті чого виходить двостороннє полотно підвищеної щільності, з чітко розмежованій виворітного і лицьовою стороною. Якщо порівнювати, що щільніше, кулірка або інтерлок, то перемогу здобуде, безумовно, останній.. В принципі, спосіб в’язки – головна відмінність кулирки і интерлока. Ще докладніше про нього розказано в статті “Що за тканина інтерлок?”.

Читайте також: Праска з парогенератором: рейтинг кращих

Чем отличаются интерлок и кулирка

На фото представлені обидва матеріалу.

Чем отличаются интерлок и кулирка

Склад

Відмінність тут в тому, що в складі кулирки можуть бути присутні синтетичні волокна.

Види

Якість волокна – ось що робить тканину тепліше, щільніше і м’якше. І та, і інша матерія бувають трьох різновидів:

  • Спів – полотно з добірної сировини з довгими волокнами.
  • Карде – матеріал середньої якості. Тут використовуються волокна середньої довжини
  • Open End – недорога тканину, при виготовленні якої використовуються самі короткі волокна.

Характеристики

Розібратися в тому, що краще, кулірка або інтерлок, допоможе наша табличка з основними характеристиками

Характеристики Інтерлок Кулірка

Підвищена Теплоізоляція. Все завдяки особливому щільному переплетення, що робить матеріал тепліше Звичайна для бавовняних матеріалів

Тактильні відчуття І та, і інша тканина м’які і приємні на дотик і до тіла

Гігроскопічність І той, і інший трикотаж прекрасно вбирає вологу

Повітропроникність Безумовно, як і будь-яка натуральна тканина, прекрасно пропускає повітря, але трохи поступається опонентові за цим показником з-за високої щільності Прекраная повітропроникність

Екологічність 100% натуральний матеріал повністю екологічний і гіпоалергенний Екологічність залежить від наявності в складі штучних волокон

Зносостійкість Завдяки своїй щільності речі з цього матеріалу носяться трохи довше, в порівнянні з опонентом Тканина тонка, і тому з часом може розтягуватися і втрачати форму. Але при цьому, вироби з цієї матерії можна сміливо зберігати в складеному вигляді, не побоюючись загинів і зламів.

Міцність Обидва види трикотажу відрізняються дуже високою міцністю.

Читайте також: Як правильно спати на ортопедичній подушці

Застосування

Що шиють з кулирки і интерлока? І той, і інший матеріал підходить для виробництва повсякденної та спортивної одягу, поряд з рибаной, віскозою і піке, нарядів для дітей (в першу чергу – новонароджених), нижньої білизни. З интерлока шиють також постільну білизну, а кулірка підвищеної щільності підійде для виготовлення легкого верхнього одягу.

Чем отличаются интерлок и кулиркаЧем отличаются интерлок и кулирка

 

Висновки

Яка матерія краще? Однозначної відповіді немає – схожість між двома варіантами значно, і відмінності практично не кидаються в очі. Вибираючи матеріал, орієнтуйтеся на те, яку річ ви хочете – більш щільну або ж тонку і легку. В іншому, обидва варіанти мають масу переваг і підходять для пошиття практично будь повсякденної речі. А в іншій статті ми порівнюємо ці матерії з футером, читайте за посиланням.

Дивимося відео:

Відгуки

Що краще, інтерлок або кулірка на думку звичайних людей, ми дізнаємося, прочитавши відгуки.

Анастасія, 29 років

Я люблю шити, і тому, коли потрібно було підготувати придане моєму новонародженому маляті, питання про покупку готових речей навіть не стояло. Матерію я вибирала 100% натуральну, коливалася між кулиркой і интерлоком і, в підсумку, купила обидві. І не даремно. З першого варіанту вийшли чудові тоненькі сорочечки, з другого – більш щільні і теплі кофтинки і повзунки.

Ірина, 37 років

Намагаюся тримати себе у формі – тренажерний зал і біг по ранках. Зрозуміло, висока фізична навантаження передбачає речі з натурального полотна. Я більше люблю інтерлок, речі з нього довше носяться і тримають форму. Кулірка розтягується з часом, але потрібно віддати цієї тканини належне – у спеку речі з неї незамінні.

Олеся, 26 років

У мене є сукня з тоненькою кулирной матерії. Мені дуже подобається ця річ, і неправда, що такі вироби недовговічні – головне, правильно доглядати. Я перу плаття вручну, промокаю махровим рушником і сушу на плоскій поверхні. А ось речі з интерлока, на мій погляд, для літа повні.

Ілля, 30 років

Я віддаю перевагу більш щільну бавовняну матерію, в спеку речі доводиться часто прати, а тонкий трикотаж з-за цього служить тільки один сезон. Розумію, що потрібно дотримуватися правил по догляду, але у мене абсолютно немає часу прати речі вручну.