Делікатні тканини – це: розповімо і дамо опис видів делікатних тканин, як їх прати вручну або в пральній машині, повний догляд за речами.

Різні види одягу вимагають різних методів догляду, особливо це стосується так званих делікатних виробів. Отже, делікатні тканини – це які? Що потрібно для дбайливого догляду за ними? До даної категорії відносяться полотна, основою яких є шовк вовна, деякі синтетичні і змішані волокна, трикотаж, батист, мікрофібра та інші. При роботі з кожним з цих варіантів треба враховувати ряд особливостей, слід точно визначити, як прати речі з делікатних тканин, щоб не допустити їх передчасного псування.Деликатные ткани – это какие?

Види делікатних тканин

Наведені нижче види і опис делікатних тканин, особливості регулярного догляду за ними. Широке поширення одержали наступні варіанти:

    • Вовняні вироби догляд. Найкраще взагалі відмовитися від прання, вибравши замість цього послуги хімчистки. Матеріал дуже чутливий до вологи, потребує правильного просушуванні. Води повинно бути багато, її температура – не більше 40 градусів (щоб уникнути усадки, яка може виявитися досить значною). Категорично заборонено машинний віджим, тертя, викручування. Сушка проводиться в махровому рушнику, вбирання вологи.

Читайте також: Як почистити замшу в домашніх умовах

Деликатные ткани – это какие?

    • Шовкові. Ще один приклад полотна, яке краще очищати в хімчистці. Якщо ж доводиться прати в домашніх умовах, потрібно робити це вручну, при температурі води до 30 градусів. Викручування і віджим повністю заборонені. Полоскання – в холодній воді. Прати шовк доводиться часто, так як плями дуже важко виводяться – зволікати з цим не можна.
    • Віскоза – правила прання цього «штучного шовку» майже такі ж, як у натурального аналога. Температура до 40 градусів, заборона на віджимання. Процес висушування простіше – вивішуванням на відкритому повітрі.
    • Купру. Дуже дорогий матеріал з великим вмістом міді. Правила догляду схожі з натуральним шовком, не допускається тривале полоскання. Контактувати з водою полотно має якомога менше.
    • Мікрофібра. Не можна використовувати пральні порошки, чистячі засоби – вони добре вбираються, з-за чого експлуатаційні характеристики матеріалу різко погіршуються.

Тільки детальне дотримання всіх вимог по догляду забезпечить полотну довговічність і збереження початкових властивостей – естетичних і міцнісних. Будь-яке порушення, навіть незначне, або зіпсує тканину, або скоротить термін її експлуатації.

Деликатные ткани – это какие?

Прання делікатних тканин

У більшості випадків кращий варіант – ручне прання делікатних тканин, з застосуванням специфічних чистячих засобів. Універсальний пральний порошок тут використати не можна, адже матеріал вимагає особливого ставлення. Щоб не пошкодити структуру полотна, вибирати краще рідкі миючі засоби без спеціальних ензимів. Такі добавки призначені для видалення стійких забруднень, але ними не можна прати делікатні тканини з натуральними волокнами – ензими будуть руйнувати структуру. Можливо, вам буде цікава стаття – як доглядати за акрилом.

Читайте також: Як прати кросівки в пральній машині

Перевага віддається засобів з вмістом особливих поверхнево-активних речовин, пом’якшувачів води, добавок для збереження вихідної форми речі. Відбілювання проводиться з допомогою відбілювачів без хлору. Так як вони використовуються в холодній воді, потрібно додавати спеціальні активатори. Для шовку і вовни оптимальний варіант – м’які відбілювачі з гидросульфатом натрію.

Читайте також: Як прати шерсть

Далеко не завжди можливе прання делікатних тканин в пральній машині – більш того, деякі матеріали взагалі не призначені для прання. Це завжди вказується виробником. Якщо ж автоматична очистка можлива, повинні строго дотримуватися такі вимоги, як м’якість і температура води, особливості віджиму (якщо він взагалі можливий), правила полоскання. Вибираючи, як прати одяг із делікатних тканин, по можливості варто використовувати ручне прання. Особливо це стосується вовняних і шовкових виробів.Деликатные ткани – это какие?

Як погладити речі з делікатних матеріалів?

Щоб домогтися потрібного результату і не зіпсувати виріб, гладити делікатні тканини потрібно максимально дбайливо і акуратно, дотримуючись вимоги для певного матеріалу.

Наприклад, шерсть гладять з вивороту через вологу підкладку. Не допускається ковзання праски. Догляд за делікатними тканинами з шовку передбачає, що вони повинні бути вологими (праска прикладається з виворітного боку через вологу підкладку). В іншому випадку є ризик появи плям, навіть через деякий час після прасування.