>Диагональная сетка по настилу

Накладна діагональна сітка або, як їх ще називають, діагональна решітка – один з видів заповнюють стібків, які однаково ефектно виглядають як на великих, так і дрібних елементах дизайну. Накладні сітки, зокрема, як раз діагональні, – часто використовуються в якобінської вишивці. Про те, як вишити діагональну сітку по настилу ми сьогодні і поговоримо.

Відразу слід обмовитися, що для виконання цієї сітки настил необов’язковий, але сітка з вышитому виглядає особливо ефектно.

Які нитки знадобляться: у майстер-класі використані шовкові нитки для настилу і бавовняне муліне для сітки. При бажанні ви можете взяти абсолютно будь-які нитки, це не принципово для виконання накладної сітки.

Яка тканина знадобиться: складність сіток полягає в тому, що відстані між стібками повинне бути рівним. Звичайно, цього найпростіше добитися, якщо ви вишиваєте з тканини з дуже чітким, жорстким переплетенням ниток, але грати можна зробити абсолютно на будь тканини, якщо ви правильно розрахуєте відстань між діагоналями решітки.

У майстер-класі використаний звичайний м’який бавовна.

Крок 1

>Диагональная сетка по настилу

Для тренувальної вишивки накреслимо квадрат 4 на 4 див. Грати на такий простий фігурі зробити найпростіше, але, як ви вже можете здогадатися, зробити накладну сітку можна на абсолютно будь-якій фігурі, від круглих серцевин квітів до складних зігнутого листя.

Крок 2>Диагональная сетка по настилу

Починаємо заповнювати квадрат рівномірними гладьевыми стібками. Ваше завдання – зробити так, щоб між стібками не було просвітів, а також чітко стежити за тим, щоб сторони квадрата були максимально рівними.

В цьому процесі немає ніяких особливих хитрощів, крім однієї – у стібків повинно бути хороше натяг. З-за того, що вони довгі, недостатній натяг може викликати провисання, якщо зняти тканину з п’ялець.

Крок 3

>Диагональная сетка по настилу

В кінцевому підсумку ви повинні отримати квадрат, повністю заповнений стібками, що лежать рівно, не топорщась і не провисаючи.

Крок 4

>Диагональная сетка по настилу

Далі беремо муліне обраного для сітки кольору і виводимо голку в будь-якому вподобаному куточку. Ваше завдання – протягнути діагональ до протилежного кута. Тут так само не слід забувати про натягу, але не переборщіть, інакше туга сітка може злегка деформувати настил.

Крок 5

>Диагональная сетка по настилу

Заповнюємо діагоналями одну половину квадрата. Якщо у вас добре розвинений окомір – ви можете спробувати розмітити відстань на око, але як показує практика, у новачків не виходить так добре, як слід було б, тому правильніше буде скористатися лінійкою.

Крок 6

>Диагональная сетка по настилу

Аналогічним чином заповнюємо другу половину.

Крок 7

>Диагональная сетка по настилу

Тепер переходимо до перпендикулярним діагоналях, починаючи з середини і заповнюючи спочатку одну половину….

Крок 8

>Диагональная сетка по настилу

….а потім другу.

Крок 9

>Диагональная сетка по настилу

Фінальний штрих – це стібки-закріпки. Насправді існує безліч різних закріпок: хрестики, «лапки», прості горизонтальні або вертикальні стібки і т. д. В даному випадку були використані хрестики.

Крок 10

>Диагональная сетка по настилу

В кінцевому підсумку ви повинні отримати сітку, закріплену стібками-закрепками в місцях перетину діагоналей. Прокладати ці стібки треба акуратно, щоб ніяк не пошкодити настил.

Крок 11

>Диагональная сетка по настилу

Не переживайте, якщо краї вашого квадрата вийшли трохи нерівними – це цілком нормально. Можна обробити краї декоративним швом, щоб приховати огріхи (точно так само ви можете обробити будь-яку іншу фігуру, не тільки зручний квадрат).

У даному випадку був використаний шов назад голку з обвитим.