Джерсі тканина – в цій статті мова піде саме про неї. Тут ви знайдете докладний опис з фото, властивості і застосування цього сучасного матеріалу. Джерсі – трикотажне полотно з бавовняних, шовкових, вовняних або синтетичних волокон. Такий текстильний матеріал завдяки високій еластичності і здатності до розтягування є універсальним і широко використовується при пошитті самої різної одягу для жінок і чоловіків.Джерси ткань - что это за материал

Що це за матеріал?

Тип тканини джерсі – трикотажне (найчастіше вовняне) полотно. Це в’язаний матеріал, який відрізняється високою еластичністю ниток.

При погляді на нього чітко видно петлі, утворюють косичку на лицьовій стороні. У цьому полягає його головна відмінність від іншого трикотажного матерії інтерлок, який має однаковий вигляд з двох сторін.

Це опис тканини джерсі повністю підтверджує фото.

В’яжуть полотно на спеціальних машинах методом однорядного плетіння. У зв’язку з цим часто виникає питання: тягнеться тканина джерсі чи ні? Насправді все залежить від природи волокон. Чим більше в трикотажі присутній синтетичних волокон і еластану, тим краще він розтягується. Натуральні нитки в складі полотна роблять його менш еластичним. А що за тканина габардин, можна дізнатися з іншої статті.Джерси ткань - что это за материал

Факти з історії

Спочатку універсальна трикотажна матерія робилася тільки з вовни овець певної породи. Розводили їх на англійському острові з однойменною назвою Джерсі. Отриманий матеріал використовували для пошиття натільної білизни і робочого одягу для рибалок.

У світ моди матеріал джерсі увійшов завдяки Коко Шанель, яка викликала справжній фурор серед світських дам, випустивши пальто з щільної вовни. Сталося це в 1916 році, і з того часу зручний і приємний до тіла матеріал став широко використовуватися при пошитті різної повсякденного одягу. Все про матеріали для одягу ви знайдете у відповідному розділі.Джерси ткань - что это за материал

Характеристики

Тканина джерсі може мати в складі натуральні (шерсть, шовк, бавовна, льон), синтетичні (поліестер), штучні та змішані волокна. Від цього залежить і характеристика трикотажу, його область застосування і вартість.

Але в цілому, матеріал володіє наступними властивостями:

  • еластичність;
  • м’якість;
  • несминаемость;
  • драпируемость;
  • легкість;
  • зносостійкість;
  • міцність.

Тканина, у складі якої є натуральні волокна, характеризується також екологічністю, повітропроникністю, гігроскопічністю.

Де застосовується

В залежності від типу, товщини нитки і щільності переплетення з м’якого і легкого трикотажу виготовляють нижня білизна, піжами і домашній одяг, а також сукні, костюми, спідниці і навіть теплі пальта. Також з нього роблять красиві і приємні до тіла блузки та кофтинки, які легко комбінуються з брюками і джинсами. А з якої тканини шиють джинси, тепер знають всі – це денім.Джерси ткань - что это за материал

Переваги і недоліки

До достоїнств текстильної матерії можна віднести:

  • універсальність і багатофункціональність – з неї шиють одночасно і нижню білизну і верхній одяг;
  • несминаемость – костюм з такого трикотажу не помнеться навіть у валізі;
  • еластичність – еластичний джерсі являє собою тканину, яка ідеально сідає по фігурі.

До недоліків матеріалу можна віднести низьку гігроскопічність і схильність до утворення катишків.

Догляд за тканиною передбачає ручне або машинне прання в делікатному режимі. Детальніше про це можна дізнатися в спеціальному розділі сайту “Догляд”.

Важливо! Джерсі розтягується нитки качка більше, ніж по основі. Якщо трохи розтягнути необроблений край виробу, то він згорнеться рулоном. Таким способом можна відрізнити справжню тканину від підробки.

Додатково: Драп – опис матеріалу по посиланню.