Цей популярний у текстильній промисловості трикотаж проводиться в декількох варіаціях, але сьогодні ми будемо говорити тільки про одне, двонитковому. Футер двухнитка: що за тканина, як виробляється, чим відрізняється від інших «побратимів» і в пошитті який одягу застосовується? Забігаючи вперед скажемо, що ви напевно вже стикалися з цим матеріалом і швидше за все маєте в своєму гардеробі речі з нього.
Футер двухнитка - что за ткань?

Історія і процес виготовлення тканини

На жаль, точних даних про час і місце походження футера двуніткі немає. Є лише окремі відомості про футер 2х нитку: що за тканина, де і коли зустрічалася. Перші згадки про трикотаж зустрічаються у творах Гомера, а це 8 ст. до н. е. Найбільш ранні вироби з трикотажу, які були знайдені археологами, відносяться до 1 – 3 ст. до н. е.; приблизно в 1 ст. н. е. мистецтвом в’язання трикотажних виробів оволоділи араби, а до 16 ст. н. е. воно поширилося по всій Європі. Футер ж, як різновид трикотажу, найімовірніше з’явився ближче до 19 століття.

Це цікаво: проводиться футер двунітка на спеціальних трикотажних верстатах. В’яжеться звичайна гладь (кулірна або основовязаная), але у процесі її петлі заробляються дві додаткові підкладкові нитки. На відміну від основних додаткові нитки слабоскрученные, пухкі. Вони утворюють так званий застил для начісування. Залежно від особливостей технології, готове полотно з вивороту може бути більш або менш виразним петельчатим ворсом або.

Двухниточный футер: що це, з чого і скільки коштує

Футер двунітка – це дуже щільний – від 170 до 350 р./м2., але м’який биэластичный трикотаж. Лицьова сторона гладка, без блиску, дрібної в’язки. Якщо вона кулірна, то буде проглядатися дрібний рубчик-косичка. Виворіт – з невеликим однорідним ворсом або петля. Випускається як однотонним, так і з різними малюнками.

Футер двухнитка - что за ткань?

Тепер, коли стало зрозуміло про тканина футер двухнитка, що це таке, подивимося складу. Матеріал може бути з 100 % бавовни, але частіше з включеннями з вовни, лайкри, віскози, поліестеру, спандекса. При всіх своїх перевагах чистий бавовна не має потрібної еластичністю і стійкістю до деформацій. Тому найкращий варіант – це полотна, де до бавовні додається 20 % синтетики або віскози. Також проводиться трикотаж з великим (від 50 %) вмістом синтетики.

Зверніть увагу: якісний футер з лайкрою двунітка (що за тканина ми писали вище) або з 100 % бавовни, обійдеться в 500 – 700 руб. за пог. метр. Теж хорошої якості, але з чистою синтетики (96% п/е, 4% спандекс) – близько 350 – 400 руб. за пог. метр. Крім складу на ціну впливає щільність матеріалу, ширина полотна, країна-виробник.

Футер двухнитка - что за ткань?

Позитивні та негативні властивості тканини, догляд

Поєднання базових властивостей трикотажу і ефекту від додавання в в’язку футерной нитки повідомляє матеріалу наступні властивості:

  • М’якість, еластичність при високій щільності.
  • Низька теплопровідність.
  • Тканина «дихає», а при високому вмісті синтетики – добре відводить вологу від тіла.
  • Стійкість до багаторазового витягнення. Наприклад, штани з футера з лайкрою 2 х нитки практично не витягуються на колінах.
  • Практично не мнеться.
  • Матеріал дуже приємний до тіла і не сковує руху.
  • Хороша зносостійкість.
  • Тривале збереження стану «як новий».

Є у футера двуніткі і свої недоліки: чисто бавовняні різновиди сідають після прання; звалювання ворсу на виворітній стороні; ймовірність деформації полотна при впливі високих температур; іноді виникають труднощі при шитті. Однак вони супроводжують роботу з багатьма видами трикотажу.

Правила, яких треба дотримуватися при догляді за виробами з тканини футер з лайкрою 2 х нитка і чисто бавовняної:

  • Перед пранням обов’язково треба вивернути річ навиворіт.
  • Максимальна температура води 30°.
  • Миючий засіб – відповідно складом, але краще м’яке.
  • Сушка на видаленні від джерел високої температури і не під сонцем.
  • Від прасування краще відмовитися.

Види тканини і області її застосування

Всього можна виділити три різновиди двуніткі:

  • З ворсованной виворотом.

Футер двухнитка - что за ткань?

  • З петельчатой виворотом (читаємо детально за посиланням).

Футер двухнитка - что за ткань?

  • Футер двунітка спів – що це ми описували в окремій статті.

Футер двухнитка - что за ткань?

Тепер про те, що шиють з футера 2 х нитка.

Найтонші різновиду тканини підійдуть для дитячих пелюшок і одягу новонароджених: сорочечки, боді, повзунки, штанці і кофтинки, теплі і звичайні. Тонкий і середньої товщини матеріал з невеликим вмістом синтетики годиться для старших дітей і дорослих: кофти, толстовки, светри, одяг домашня і для сну, сарафани, сукні, комбінезони і т. д.

Футер двухнитка - что за ткань?Футер двухнитка - что за ткань?

Також бавовняний футер двунітка йде на пошиття трикотажного постільної білизни. Зокрема, з нього добре робити натяжні простирадла: вони добре «сідають» за матрацу і не з’їжджають в сторони. Більш щільні різновиди тканини з великим відсотком синтетики використовуються для пошиття спортивного одягу і деяких видів верхній міський – вітровки, м’які куртки, брюки.

Футер двухнитка - что за ткань? Футер двухнитка - что за ткань? Футер двухнитка - что за ткань?

Відгуки

Микола: Ось що не люблю, так це домашні штани, у яких коліна витягнуті. І якось всі траплялися такі, що через півдня вже втрачають вигляд. А тут мені порадили пошукати щоб тканина була футер з лайкрою 2 х нитка, що за тканина почитав відгуки – пішов по магазинах шукати. І знаєте, не шкодую, що час витратив. Від прання до прання пристойно виглядають, відвертих бульбашок не з’являється на колінах. Не знаю правда, може бути влітку жаркувато в таких буде, – щільні, 245 гр./м., здається.

Ірина: Якщо ви почитаєте про футер двунитку, що за тканина та відгуки, зверніть увагу, що часто згадується усадка виробів після прання. Я для себе це питання вирішила просто: купую тканина з лайкрою, щоб її мінімум 20 % було. Тоді все відмінно, усадки немає або майже немає. А якщо чиста бавовна хочеться, тоді треба накинути на потрібну довжину відрізу ще 15-20 %. Тоді після декатировки (прання в гарячій воді перед шиттям) відріз вийде як раз потрібного розміру.

Таня: Тканина футер двунітка – відмінний варіант для трикотажних дитячих пелюшок. З одного боку, м’який, ніжний матеріал, коли пеленаешь не виходить грубих заломів і складок, які дитячій шкірі некомфортні. З іншого – довше сповивання тримається, не розмотується так, як ситець. Я іноді навіть нічим додатково не фіксую, просто подворачиваю вільний край під низ і все. Ну і всякі бодіки-сорочечки-повзунки ще з двуніткі – носяться добре, такі зручні, теплі.

Читаємо далі про всі види цього матеріалу:

  • З додаванням лайкри
  • Начіс
  • Трехниточный