Габардин (gabardine) — це вовняна тканина, вироблена з пряжі мериноса (1 дуже тонка нитка в два кінця для основи, крученою з 1 менш тонкою, качка одинарною.
Це особливий вид переплетення (складна саржа), на лицьовій стороні утворюється “дрібний рубчик”, його нахил 60-70 градусів.

Опис та фото

Що за тканина габардин – допоможе розібратися фото і опис, як ми знаємо це натуральний матеріал, порівняно молодий, він був створений всього близько століття тому. Звичайно, синтетика з’явилася набагато пізніше, але тут мова йде саме про натуральної тканини. Фото поблизу Gabardine в гірчичному кольорі:Габардин - что за ткань, описание и фото
Даний матеріал – ідеальне рішення для людей, які в першу чергу цінують стиль і якість. Отже, габардин – що за тканина, фото допоможуть з’ясувати лише частково. Краще всього просто доторкнутися до нього, і оцінити переваги дійсно якісного текстилю. Але ми хоча б зрозуміли як він виглядає вживу.

Історія та сучасне виробництво

Матеріал був створений в Англії, і його основним призначенням був захист від дощової погоди. В той час використовувалися важкі плащі з каучукової просоченням, серйозним недоліком яких було мінімальне пропускання повітря. Більш комфортним замінником і став габардин – тканина, опис якої завжди починається зі слів, що вона водонепроникна.

Для виробництва тканини використовується дорога мериносная шерсть, саме вона формує волокнистий склад габардину.
В сучасних умовах овечу вовну нерідко розбавляють та іншими волокнами, наприклад, бавовни або синтетики. Такі варіації зробили тканина більш різноманітною у використанні, але позначилися і на якості. Тягнеться чи ні , залежить саме від складу – він буває вовняним, напівшерстяних, шовкових, бавовняних і синтетичних.

Плюс використання синтетики – у появі одягу блиску, чого неможливо досягти в виробах з чистої вовни (поверхня матова). Чим більше в габардин склад тканини включається синтетики – тим сильніше буде блиск.Габардин - что за ткань, описание и фото

Характеристики

Що таке габардин тканина ми можемо судити по безлічі параметрів. Вироби з цього матеріалу вважаються одними з кращих. Загальних характеристик не так багато, адже те, наскільки якісним буде габардин, властивості тканини визначають в першу чергу.

  • Щільний матеріал, але разом з цим він легкий і м’який;
  • Пропускає вологу погано;
  • Не тягнеться (инсключение – габардин з стрейч);

Може вам буде цікаво прочитати статтю “Тканина джерсі – що це таке”.

Переваги і недоліки

По безлічі параметрів виробу (костюми, спідниці ітд) з даного матеріалу вважаються одними з кращих. Загальних характеристик не так багато, адже те, наскільки якісним буде габардин, властивості тканини визначають в першу чергу. Властивості ж залежать від структури волокон. Тим не менш, можна виділити ряд загальних переваг:

  • М’яка і елегантна драпірування, що особливо добре помітно при косому розкрої.
  • Легкість і м’якість при значній щільності.
  • Відмінно пропускає повітря, одяг «дихає».
  • Стійкість до зношування, відмінне збереження вихідної форми, відсутність деформацій в ході прання і після неї.
  • Якщо одяг пом’ялася, її легко погладити. Бруд на себе практично не збирає.
  • Головне властивість – стійкість до впливу вологи, так як відбувається відштовхування води за рахунок тугий скручування ниток.

Цікаво: Драп – що це за тканина, можна в інший нашій статті.

Варто відзначити і особливість плетіння – кут нахилу ниток становить 45 – 63 градуси. Таким чином, структура виходить не сітчастої, а діагональної. Крім того, товщина ниток основи менше, ніж у качка, з подвійним скручуванням.

Габардин - что за ткань, описание и фотоВсе це дозволяє створювати візерунок з рельєфом, який відмінно підходить для більшості видів верхнього одягу – від курток і костюмів до важких щільних пальто.

Довгий час недоліком матеріалу була обмеженість у виборі колірних відтінків. Вони були представлені тільки різними варіаціями сірого, властивими натуральної вовни. Зараз варіантів набагато більше, як і технологій фарбування.

Види

В залежності від складу волокон, поділяють види матеріалу. Також тут буде представлена ціна за метр тканини габардин. Дамо інформацію, що шиють з габардину і для чого він підходить.

    • Габардин меланж – тканина, опис якої привертає все більше інтересу. Меланж вигідно відрізняється своєю вартістю, так як виготовляється з синтетичного сировини. Скільки коштує? Приблизна вартість опту від 155 крб.

Габардин - что за ткань, описание и фото

  • Габардин стрейч – еластичний матеріал, Вплив справляє досить значний – саме синтетика дозволяє створювати стрейч, матеріал з «тягнеться» структурою волокон. Приблизна вартість 186 руб./м.

Габардин - что за ткань, описание и фото

  • Габардин костюмна тканина – вовняний вид матеріалу. Використовується для пошиття пальто, кардиганів, костюмів. Від 113 руб.

Габардин - что за ткань, описание и фото

  • Габардин з поліестером. Це вид полотна дешевше інших. Гладкофарбований. Використовується для пошиття “спецодягу”, а так само з нього шиють – брюки, сукні, спідниці, костюми.

Також у складі габардину можуть бути змішані нитки натурального і синтетичного сировини.

  • Funua

Габардин - что за ткань, описание и фото

Застосування

Що можна зшити:

  • Для оббивки меблів;
  • Види пошиття одягу ( піджаки, штани, сукні, спідниці, пальто, космюмы);
  • Спецодяг (форма для співробітників організацій);
  • Текстиль для будинку (скатертини, покривала); Окрема докладна інформація про штори з тканини габардин тут.

Габардин - что за ткань, описание и фото

Відгуки

Зрозуміти, що за тканина габардин, можна прочитавши відгуки:

Ольга Хотіла зрозуміти для себе – яка тканина краще. Порівняла з блекаут. Але в принципі, вони не дуже відрізняються, блекаут все-таки може бути більш прозорою.”

Рита”Нам на роботу замовили уніформу з цього матеріалу. Нам все сподобалося, шкіра дихає. Прання і догляд не примхливий.”

Ніна Іванівна “Зараз на ярликах на одязі не зрозуміло пишуть склад – 100 поліестер, та ще й можуть написати купу дод. матеріалів. Треба все-таки все у відсотках вказувати і зробити менше синтетики.”

Лена “У мене з нього плаття і пальто є. Дуже тепло в ньому восени. Матеріал дуже практичний.”

Ірина “Все можуть зіпсувати, і тепер вона синтетична тканина, додали в неї поліестер і ось уже вся натуральність випарувалася. Хоча я читала опис перед покупкою.”

Катя “А ми вивчали його волокнистий склад в технікумі, мені тоді дуже запам’ятався цей матеріал, я думаю йому немає аналогів.”

Залишайте свої відгуки в коментарях до статті!

Догляд

В залежності від складу тканини, одяг необхідний спеціальний догляд. Розібратися в цьому питанні допоможе наш інтернет-ресурс – рекомендації по догляду розміщені у відповідному розділі “Догляд”.

Поради і правила:

  • прати на делікатному віджиманні в машині, вивернути навиворіт
  • дозволено прання вручну
  • не можна використовувати відбілювачі
  • в машинці не можна сушити

В даному сюжеті для шиття спідниці взяли тонкий вид, можна подивитися, що з цього вийшло: