>Как обработать края канвы

Нерідко рукодільниці нехтують таким важливим етапом роботи, як обробка країв канви перед початком вишивки. Безумовно, відсутність обробки зрізів не стане непереборною перешкодою в роботі, але для професійного результату цей крок необхідний, інакше в процесі вишивки ви отримаєте розпатлане краю, а при оформленні готової роботи можете зіткнуться з тим, що канва просто «поповзе».

Пропонуємо кілька способів для обробки краю канви, які дозволять вам довести роботу до досконалості.

Як обробити краю з допомогою мережки: майстер-клас

Обметочний шов

>Как обработать края канвыВи можете обметати зрізи канви вручну, на швейній машинці або за допомогою оверлока.

На машинці можна обробити край, вибравши рядок «зигзаг». Якщо ви вибрали «зигзаг», переконайтеся, що рядок досить широка, оскільки вузький «зигзаг» недостатньо надійний на канві.

Обробка краю канви на оверлоці – самий швидкий і надійний спосіб, однак, не завжди доступний, оскільки не у всіх рукодільниць в господарстві є оверлок.

Для ручної обметування підійде косою обметочний шов, який виконується таким чином, не затягуючи стібки (частота 3-4 стібка на 1 см, довжина – 0,5-0,7 см): >Как обработать края канвы

Ножиці «зигзаг»

>Как обработать края канвыЛюбителькам шиття напевно відомо, що ножиці «зигзаг» з зубчастими лезами використовуються для розкрою підкладкової або інший малоосыпающейся тканини, щоб необметані шви. Повністю від осипання канви вони вас не врятують, але дадуть досить акуратний результат.

Бахрома

>Как обработать края канвыДуже незвичайний і ефектний спосіб обробки канви, який до того ж нескладний у виконанні. Однак, цей варіант немає сенсу вибирати, якщо ви плануєте подальше оформлення вишивки в рамку або, приміром, як наволочки.

Незабаром на сайті обов’язково буде майстер-клас по цьому способу обробки країв!

Подгибка

>Как обработать края канвы
Можна виконати як вручну, так і на машинці: підвернувши край канви на 0,5 см, пройдіться прямий рядком.

Коса бейка

>Как обработать края канвыДуже акуратний спосіб, надійно закриває зрізи і ідеально підходить для великих полотен, з якими вам доведеться довго працювати і які ви напевно будете прати. Після завершення вишивки, косу бейку буде легко видалити за допомогою распарывателя.

Клейка стрічка

>Как обработать края канвыНайкраще підходить для жорстких видів канви. Як клейкої стрічки може виступати малярний скотч, лейкопластир або навіть ізолента. Слід мати на увазі, що після завершення роботи заклеєну частина буде найкраще зрізати, бо без проблем видалити той же малярний скотч може бути проблематично.

Як різновид способу – обробка країв канви з допомогою флізеліну. Не самий надійний спосіб, оскільки в процесі вишивки флізелін майже напевно буде відклеюватися.

Клей

>Как обработать края канвыВ ідеалі, звичайно, це спеціальний клей для обробки зрізів сипучих тканин – така рідина, по-перше, не залишить слідів при висиханні (хіба що на блискучих тканинах), по-друге, витримає прання. Але існує і бюджетний варіант – клей ПВА, клей-олівець або навіть прозорий лак для нігтів (у цьому разі краю вийдуть дуже жорсткими і після закінчення вишивки їх, швидше за все, потрібно буде зрізати).

Фото: pinterest.com