Всім шанувальники світу тканин, ниток, викрійок і т. д. і т. п., моє шанування!

Щоб одношовні рукава, на яких виконані манжети на застібках, зав’язках і т. п., були зручніші в експлуатації, на рукаві, в області застібки на манжеті, виконують розріз.

Існує кілька способів обробки розрізу на рукаві. Сьогодні ми розглянемо спосіб, при якому розріз на рукаві обробляється бейкой.

На викрійці розріз одношовного рукава позначається лінією, яка по перпендикуляру виходить з лінії низу рукава. Довжину лінії розрізу обмежує невеликий, перпендикулярний лінії розрізу відрізок. На одязі для дорослих людей стандартна довжина лінії розрізу — 7 див.

Как обработать разрез на рукаве?

Як обробити розріз на рукаві?

Планка розрізу рукава. Обробка розрізу рукава планками.

Обтачке розрізу рукава. Обробка розрізу рукава обтачками.

Розріз у шві рукава.

При розкрої одношовного рукава з розрізом

Как обработать разрез на рукаве?

лінія розрізу переноситься з викрійки на тканину.

Как обработать разрез на рукаве?

Закріплюємо краю розрізу, проклавши вздовж наміченої на тканини лінії розрізу, машинну строчку прямими стібками. Довжина стібків рядки 1 — 1,5 мм.

Как обработать разрез на рукаве?

Як бачимо, зміцнююча рядок виконується своєрідним чином. З обох сторін лінії розрізу строчка повинна пройти по всій довжині розрізу на однакових відстанях від цієї лінії. Але внизу, відстань від однієї сторони рядки до лінії розрізу одно ширині готової окантовки мінус 1 мм.

Как обработать разрез на рукаве?

А до краю розрізу рядок сходить майже нанівець. У цьому місці напрямок рядки змінюється на 180⁰, але перед цим виконується один поперечний стібок (при довжині стібків 1,5 мм і два, якщо довжина стібків 1 мм).

Как обработать разрез на рукаве?

Розрізаємо матеріал по лінії розрізу. Розріз не повинен доходити до зміцнює рядки на 1 – 1,5 мм.

Как обработать разрез на рукаве?

Тепер поговоримо про деталі, якій будуть оброблені зрізи розрізу на рукаві. Називають цю деталь бейко, обтачкой, планкою і т. п.

Как обработать разрез на рукаве?

Оскільки обробка розрізу одношовного рукава це не що інше, як обробка окантовочным швом із закритим зрізом, то буде правильніше, деталь для окантовки розрізу рукава називати бейкой.

Деталь для окантовки розрізу на одношовному рукаві найчастіше викроюється з основного матеріалу. З декоративною метою бейка може бути викроєна з іншої, додаткової тканини.

Для одягу, отшиваемой з м’яких і тонких матеріалів, заготовку під бейку крім по частковій нитки. Для виробів, отшиваемой з щільних і товстих тканин — по косій нитці. Для щільних і товстих тканин смужку для бейки можна викроїти з іншого більш тонкого матеріалу.

Для виробів, отшиваемых з тканин в клітку або смужку, бейку викроюємо по косій нитці.

Ширина заготовки під бейку – 4 ширини планованої готової окантовки. Наприклад, планована ширина окантовки 7 мм, значить, ширина бейки для окантовки зрізу повинна бути в чотири рази більшою — 2,8 див.

Ширина смужки під бейку може бути від 2,0 см до 4,5 см (по моделі).

Довжина бейки для окантовки дорівнює довжині розрізу плюс припуски на шви з обох коротких сторін смужки тканини. (Це ті самі припуски на шви по низу деталі крою рукава).

Щоб потім було простіше і швидше виконувати окантовку, довгий повздовжній край бейки, протилежний тому, який буде пришивати до розрізу рукави, підверніть на ширину готової окантовки мінус 1 мм.

(Робити це зручніше, проклавши спочатку машинну строчку на потрібній відстані від краю, а потім перегнути деталь по цій сходинці і запрасувати край бейки на виворіт).

Как обработать разрез на рукаве?

Далі. Розгортаємо розріз. Сторони зміцнює рядки повинні встати в одну пряму лінію.

Как обработать разрез на рукаве?

Лицьовим боком до лицьового боку рукава, довгою поздовжньою стороною, на якій немає запрасованою краю, бейку підкладаємо під розгорнутий розріз.

Как обработать разрез на рукаве?

Поєднуємо зрізи розрізу рукави і бейки. Але поєднуємо особливим чином.

Как обработать разрез на рукаве?

По краях, ліворуч і праворуч, зрізи обох деталей поєднуються уздовж однієї і тієї ж лінії.

Как обработать разрез на рукаве?

Как обработать разрез на рукаве?

Чим ближче до середини з’єднуються зрізів, тим виразніше видно зміщення вибірки відносно один одного.

А ось лінія зміцнює рядки і довгий поздовжній зріз бейки повинні перебувати один від одного на однаковій відстані по всій довжині з’єднуються зрізів.

Как обработать разрез на рукаве?

Фіксуємо з’єднання деталей шпильками.

Как обработать разрез на рукаве?

Поряд з боку рукава), уздовж лінії укріплювальної рядки прокладаємо другу сходинку — стачную, прямими стібками. Довжина стібків рядка 1,5 — 2 – 2,5 мм. 1,5 мм — довжина стібків рядки у самого важкого місця — по середині. У цьому місці обов’язково потрібно машинною строчкою прихопити кілька волокон тканини рукава за вершиною розрізу, а ось складки з матеріалу рукава, не повинні при цьому потрапити під цю сходинку.

Щоб виконати таке завдання в цій галузі, потрібно кілька разів зупинитися, залишивши голку швейної машини в матеріалі, а складки підправити в бік і назад.

Как обработать разрез на рукаве?

Щоб окантовку було зручніше виконувати, заутюжим припуск виконаного шва на бейку.

Как обработать разрез на рукаве?

Обгортаємо бейкой припуск виконаного шва. Приутюженный раніше згин бейки фіксуємо ручної строчкою з виворотнього рукава. Лінію згину заводимо за лінію прокладеної рядки на 1 мм.

Как обработать разрез на рукаве?

Виконана кантування розрізу вручну. Вид з вивороту.

Как обработать разрез на рукаве?

Вид з особи.

Как обработать разрез на рукаве?

Окантовку приутюживаем.

Как обработать разрез на рукаве?

З лицьового боку окантовки, рядком в канавку притачиваем окантовку до розрізу. Вид з особи.

Как обработать разрез на рукаве?

Как обработать разрез на рукаве?

Вид з вивороту.

Как обработать разрез на рукаве?

Как обработать разрез на рукаве?

Ті любителі шиття, хто побоюється, що ні за що не зможе прокласти рівну строчку, та ще відразу уздовж двох країв однієї бейки, вони можуть з вивороту підшити підігнутий край бейки вручну.

З вивороту вироби, перегнув деталь уздовж лінії розрізу, складаємо рукав лицьовою стороною всередину.

Как обработать разрез на рукаве?

Щоб краї обтачек не выворачивались на лицьову сторону рукава і одночасно зменшити товщину згину обтачку, кількома короткими рядками (одна поверх іншої) застрачиваем окантовку в кінці застібки під кутом до краю.

Как обработать разрез на рукаве?

Окантовку розрізу на одношовному рукаві можна вважати готовою.

Как обработать разрез на рукаве?

Далі по моделі. Краю застібки фіксуються під час притачивания манжет. А спосіб фіксації залежить від виду манжет.

Але найчастіше верхня частина окантовки розрізу (зовнішня сторона) заутюживается на виворітну сторону.

Как обработать разрез на рукаве?

Как обработать разрез на рукаве?

Як я вже говорила вище в статті, щоб окантовка розрізу одношовного рукава була якомога менш помітною на готовому виробі, бейку для окантовки найчастіше викроюють з основного матеріалу. А всю цю швейну операцію виконують нитками в колір матеріалу основного виробу. Я ж надійшла з точністю до навпаки. Це було зроблено навмисно, щоб на контрастних матеріалах краще було видно всі етапи окантовки розрізу.

Как обработать разрез на рукаве?

Как обработать разрез на рукаве?

Примітка. Подивіться ще раз на 11-ю за рахунком (зверху) картинку. Якщо накласти бейку лицьовою стороною на виворітну сторону рукава, то все одно вийде така ж окантовка розрізу, як і описана вище в статті, але тільки в дзеркальному відображенні.

Без закривання згином бейки стачной рядки, якою та була настрочив на рукав, теж виходить окантовка розрізу.

Как обработать разрез на рукаве?

Всі три способи вірні. Вони мало чим відрізняються один від одного по техніці виконання. А якщо їх виконати, як годиться, нитками в колір основного матеріалу, то їх і зовсім не буде розрізнити.

Розрізи на одношовних рукавах окантовані бейко, виконують на сорочках і блузах. Так що інформація, викладена в цій статті, я сподіваюся, стане корисною для багатьох любителів шиття.

Приємних літніх деньків, друзі! З повагою !