>Как перенести рисунок на ткань для вышивки

Один із наріжних питань для будь-вишивальниці – як перевести дизайн на тканину, причому зробити це максимально швидко і акуратно? Чіткий малюнок на тканині – це, без перебільшення, майже половина успіх вашої майбутньої вишивки, тому до питання перенесення схеми на матеріал слід підійти з усією можливою відповідальністю.

Як показує практика, не існує способу, який був би універсальним для всіх, а головне – для всіх випадків. Тому пропонуємо вам обрати саме той варіант, який здасться вам найбільш підходящим для стоїть перед вами завдання.

Копіювальний папір

>Как перенести рисунок на ткань для вышивки

Фото: Urban Threads

Переклад дизайну на тканину за допомогою копірки – найбільш очевидний і поширений спосіб, яким користувалися ще наші бабусі. Копіювальний папір випускається як чорна, так і біла або кольорова – цей момент треба враховувати, залежно від кольору вашої тканини.

Спосіб хороший тим, що не вимагає особливих хитрощів, враховуючи, що чорну копірку можна знайти в будь-якому канцелярському магазині. При цьому копірка хорошої якості дає досить чіткий результат, який в більшості випадків вас цілком задовольнить.

Тим не менш, слід пам’ятати, що білу і кольорову копіювальний папір знайти складніше. При цьому спосіб не підходить для дрібних дизайнів – як би ви не старалися, дрібні деталі на тканину через копірку перевести проблематично. Також копірка може бруднити тканина: в процесі роботи ви прикладаєте віддає пігмент лист до тканини, ризикуючи залишити на ній сліди.

Спосіб підходить тільки для гладких тканин.

Переклад за допомогою вікна

Цей спосіб по популярності ділить перше місце з копіркою, оскільки так само простий у реалізації, з одним лише винятком – використовувати його можна лише вдень.

>Как перенести рисунок на ткань для вышивки

Фото: downgrapevinelane.com

За допомогою скотча зафіксуйте роздрукований дизайн на віконному склі. Поверх нього розташуйте і зафіксуйте вашу тканина. Обведіть і вуаля.

У цього способу є і більш технологічні варіації: перший, світловий планшет – панель з дерев’яним або пластиковим корпусом і оргсклом, що працює від мережевого адаптера (вартість їх починається від 1900 р в середньому), і другий, саморобний варіант з використанням товстого скла, яке потрібно поставити на зручну підставку і під яке ставиться звичайна лампа (головний мінус – лампа може нагрівати скло).>Как перенести рисунок на ткань для вышивки

Фото: Mixed Forest

Олівець або маркер для перекладу малюнка праскою

>Как перенести рисунок на ткань для вышивки

Фото: Urban Threads

Принцип його дії простий: спочатку за допомогою цього олівця ви переносите отзеркаленный малюнок на кальку, а потім кладете кальку на тканину і приутюживаете з використанням пари. Спосіб досить зручний, але з кількома застереженнями. По-перше, нечасто, але все ж іноді трапляється, що деякі олівці не переводяться на синтетичні тканини. По-друге, деякі олівці відпираються, а деякі ні – цей момент слід обов’язково уточнити заздалегідь, оскільки інакше можна зіпсувати роботу.

Друк на тканині на принтері

Цікавий спосіб, який, тим не менше, вимагає підготовчої роботи.

>Как перенести рисунок на ткань для вышивки

Перш за все, вам знадобиться папір для заморозки, також відома як фризер або, в оригіналі, freezer paper. Ця папір, яку використовують для зберігання продуктів, напевно знайома тим, хто захоплюється клаптевим шиттям: квілт Анни Олівер «Painted Metal Ceiling», виконаний c допомогою фризера, що увійшов до списку кращих американських квілтів 20 століття, і з того самого моменту папір для заморозки взяли на озброєння рукодільниці всього світу.

Фризер являє собою спеціальну папір, одна із сторін якої гладка. Саме гладкою стороною папір приутюживают до тканини і, незважаючи на те, що тримається міцно, її при необхідності можна легко видалити і використовувати багаторазово. Купити такий папір можна в інтернет-магазинах, а крім того, є спосіб виготовлення її вручну.

Далі вам знадобиться тканина або канва, на якій ви будете друкувати, краще бавовна або льон.

Крок 1

>Как перенести рисунок на ткань для вышивки

Або візьміть аркуш паперу виріжте для заморозки, за розміром дорівнює стандартного аркуша А4. Пріутюжьте фризер – блискучою стороною до тканини. Переконайтеся, що ви добре прогладили всі куточки і папір тримається міцно.

Крок 2

>Как перенести рисунок на ткань для вышивки

Обріжте тканину по контуру листа. Не повинно залишитися жодної стирчить ниточки – в процесі друку нитки можуть потрапити в принтер і зіпсувати механізм.

Крок 3

>Как перенести рисунок на ткань для вышивки

Покладіть заготовку в принтер, попередньо переконавшись, що ваш малюнок буде надруковано саме на тканині, а не на «паперовій» стороні.

Крок 4

>Как перенести рисунок на ткань для вышивки

Фото: thegraphicsfairy.com

Цілком імовірно, що ваш принтер буде не дуже радий отримати на друк якийсь невідомий матеріал, тому будьте готові до того, що він кілька разів «вижене» вашу заготівлю, відмовляючись друкувати. Просто заново вставляйте її в лоток, слідкуючи, щоб по краях не утворилися ниточки. В даному випадку був надрукований кольоровий малюнок з безліччю деталей, а з ч/б схема для вишивки впорається будь-побутової принтер.

Так, у цього способу є недоліки: по-перше, ви можете зіпсувати принтер, тому що він дійсно не призначений для друку на тканини, по-друге, надрукований малюнок повинен бути повністю закритий нитками, по-третє, закінчену роботу краще не прати (але ви можете придбати водостійке чорнило, тоді прання не буде загрожувати розводами).

Перенесення методом припороха

>Как перенести рисунок на ткань для вышивки>Как перенести рисунок на ткань для вышивки Фото: needlenthread.com

Спосіб трудомісткий і не завжди результат виявляється таким, як ви очікуєте, однак для деяких випадків він підійде.

Калька з нанесеним малюнком кладеться на м’яку тканину, а потім товстою голкою кожні 2-3 мм ви робите дірочки по контуру дизайну. Закінчивши, зашкурте зворотний бік дрібнозернистим наждачним папером. Потім калька накладається на тканину, закріплюється і контур, тобто проколоті дірочки, присипаються порошком – для темних тканин крейдою навпіл з гасом, для світлих порошком синьки. Барвник залишить точковий контур на вашій тканини.

Особлива перевага цього способу в ідеальному згідно дизайну оригіналу. З одного кальки ви зможете зняти десятки копій, і всі вони будуть ідентичні.

Переклад малюнка обстрочкой

>Как перенести рисунок на ткань для вышивки

Фото: thesewingdirectory.co.uk

Трудомісткий метод, який більше підійде для геометричних дизайнів, якщо ви збираєтеся прострочити контури на швейній машинці: кальку з переведеним на неї дизайном слід пришити до тканини з лицьового боку, запялить тканина разом з калькою і прострочити по контурах малюнка, після чого папір обривається. В принципі, ніщо не заважає вам прокласти строчки вручну, проте це, швидше за все, займе чимало часу.

Як варіант для тягнуться тканин, можна наносити малюнок на флізелін (у дзеркальному відображенні) і прострочуєте з вивороту – на лицьовій стороні ви отримаєте ваш дизайн, а сам флізелін зміцнить вашу вишивку.

Автор матеріалу: Червона нитка