Власники спеціального обладнання для створення одягу, особливо в домашніх умовах. Рано чи пізно починають задаватися питанням про те, як шити трикотаж на машинці. Ті, хто вже стикався з його обробкою, неодноразово помічали, що отримана рядок має далеко не рівну лінію. Деколи нитка створює відхилення від наміченого курсу, пропуски і навіть обривається в самий невідповідний момент. Щоб позбавити себе від зайвих проблем, рекомендуємо ознайомитися з правилами обробки цього матеріалу.

Способи виконання швів

Как шить трикотаж на машинке?

Розглянемо найпопулярніші способи створення швів для того щоб зрозуміти, як шити трикотаж на швейній машинці:

  • Прямий. Відстань від краю – 1-1,5 см. Довжина стібка – 1,5-2 мм. Коли відбувається сточування, необхідно злегка натягнути полотно.
  • Трикотажна рядок. Зазвичай вона присутня в приладі.
  • Краєобметочна рядок. Це спеціальна рядок, яка має бути у програмі швейної машинки. При цьому не потрібно розтягувати полотно під час сточування.
  • Зигзаг. Від краю слід відступити 1-1,5 см. Ширина стібка дорівнює 0,5-1 мм. Його довжина – 2,5-3 мм. Як і в попередньому випадку, розтягувати тканину під час сточування не потрібно.
  • Подвійна строчка. Для її створення необхідно скористатися двома прямими і однієї зигзагоподібної. Насамперед створюється зигзаг і перша пряма строчка, а потім, поруч з нею, на відстані 3 мм, створюється друга пряма.
  • Шов подвійною голкою. Цей варіант підходить для обробки будь-якого виду трикотажу. Його секрет криється у створенні зигзагоподібної строчки. При цьому перша голка пускається по припуск, а друга по лінії сточування. Полотно не потребує натягу.
  • Обробляємо зрізи правильно

    Про те, як правильно шити трикотаж на швейному обладнанні ми дізналися, але його ще необхідно довести до розуму. А саме належить робота по обробці зрізів. Це дуже важливий момент, тому його неможливо випустити з уваги.

    Головною особливістю тканини є те, що її краї не піддаються деформації. Тому навіть без оверлока можна успішно виконати цю роботу. В більшості випадків і зовсім зрізи залишають без додаткової обробки.

    Якщо ж є необхідність з’єднання двох матеріалів, один з яких має обсипається зріз, можна скористатися одній з рядків – додаткової, яка описана вище в статті.

    У будь-якому випадку, обов’язково переконайтеся, що у вас є в наявності особлива швейна голка.