Машинна вишивка навіть серед молоді користується величезною популярністю. У цьому простежується зв’язок з цифровими технологіями, але адже раніше майстрині виконували чудові роботи, використовуючи швейні машинки з ручним або ножним приводом. Якщо зараз щоб знайти дизайн і завантажити його в пам’ять пристрою займає кілька хвилин, то раніше візерунок розробляли або переносили на тканину різними способами. Вишивка вимагала посидючості, терпіння, акуратності. Красиво, неповторно, оригінально виглядають вироби, які декоровані цим способом.

Виконання вишивки на звичайній швейній машині

Якщо ви мріяли навчитися вишивати, а вдома є пристрій, що дісталася від бабусі, сміливо приступайте до роботи. Ці машинки — відмінний варіант для відпрацювання техніки. Але якщо ваша «помічниця» обладнана електроприводом, то не варто поспішати. Для початку потрібно оснастити її ручним або ножним пристроєм передачі обертання. Необхідні деталі можна придбати у майстрів, які займаються ремонтом подібного обладнання, або по оголошенню.

Как вышивать на швейной машине

Електричний двигун, керований педаллю, передає велику кількість оборотів на вал пристрою, голка рухається занадто швидко, контролювати процес практично неможливо. Ручний або ножний привід (оптимальний варіант, щоб обидві руки були вільні) дає можливість задавати швидкість самостійно, встигаючи пересувати натягнуту в п’яльцях тканина в потрібному напрямку.

Етапи роботи:

  • відрегулювати натяг таким чином, щоб переплетення ниток було з виворітного боку;
  • зняти стандартну лапку, встановити спеціальну (для вишивки) або ж працювати без неї;
  • відключити нижній транспортер тканини, пересувати ви будете її вручну. Це робиться перемикачем, якщо його немає, зубчасту рейку потрібно зняти, для цього відгвинтити викруткою встановлені кріплення;
  • підібрати голку, розмір якої відповідає типу матерії і товщині ниток;
  • підготувати тканину, малюнок для вишивки. З цією метою потрібно використовувати водорозчинний стабілізатор або флізелін;
  • натягнути робочу зону в п’яльці з невисокими бортиками;
  • опустити важіль лапки і запустити машину в роботу.

Звичайно, перед виконанням вишивки на виробі потрібно тренуватися, навчитися просувати тканина з необхідною швидкістю і отримати навички прокладки декоративних елементів. Буває так, що привід машини не може подолати «мертву точку». Це момент, коли один оборот вже зроблено, а для другого потрібно прискорити обертання. Такого бути не повинно, тільки плавний хід валу забезпечить якість вишивки. Майстри рекомендують встановити на махове колесо ножного приводу обважнювачі.

Як працювати з різними типами тканини

Щоб виконати вишивку якісно, матерію потрібно добре зафіксувати. Але не з кожним видом тканини можна поступити аналогічним чином. Наприклад, трикотаж розтягується, після натягування його в п’яльцях межі робочої області спотворяться, візерунок буде виглядати непривабливо.

Раніше вишивку на тягнуться матеріалах виконували прокладаючи папір. Сучасна фурнітура дозволяє робити це швидше і якісніше. На тканину кладуть водорозчинний ущільнювач з нанесеним малюнком і виконують декоративну строк. Інші тонкі матеріали потрібно дублювати флізеліном.

Можливості вишивальних машин

Купивши пристрій для домашнього використання або ательє, набагато полегшується праця рукодільниці. Машинка виконує всі операції сама, потрібно лише завантажити відповідний файл, натягнути тканину у п’яльцях, заправити нитки і запустити обладнання в роботу.

Яку б техніку виконання ви не вибрали, агрегат виконає шви акуратно і точно:

  • гладь;
  • імітацію хрестика;
  • рішельє;
  • мереживо.

Вишивальні машини вміють переносити фото на тканину, прокладаючи рядки за типом «сфумато» або «фотостежок». Можливості пристроїв досить широкі. Покупка такої техніки для ательє — вигідне вкладення, оскільки виконання вишивки на виробах приверне нових клієнтів. Застосовувати таку обробку можна дитячої та дорослої одягу, чохли для автомобілів, текстилі.