Не знаєте, чим порадувати свого чоловіка? Зв’яжіть йому модні капці гачком! Він неодмінно оцінить такий подарунок, можете навіть не сумніватися. Не знаєте, як зв’язати гачком тапочки следка будь-якого розміру — ми постаралися зробити докладний опис тапок поетапно 40, 41/42, 43/44, 45/46 розмірів.

Как связать тапочки крючком — мужские и женские

Зміст:

  • 1 Стильні чоловічі капці гачком — майстер-клас
    • 1.1 Носок
    • 1.2 П’ятка
    • 1.3 Оформлення виробу
  • 2 Тапочки з квадратними носами
    • 2.1 Верх (2 деталі)
    • 2.2 П’ятка
    • 2.3 Підйом
    • 2.4 Верхня частина стопи
    • 2.5 Підошва
    • 2.6 Складання
  • 3 Следка гачком
  • 4 Тапочки і рюкзак гачком
  • 5 Жіночі та дитячі тапочки і схеми до них

Стильні чоловічі капці гачком — майстер-клас

Зручні оригінальні чоловічі тапочки-следка можна зв’язати гачком своїми руками з товстої пряжі. Для підошви підійде будь-яка шкіра, замша, або кожзам. Можна зробити тапочки на повстяній підошві.

У нашому випадку деталі низу вирізані з старої шкіряної куртки. Перед тим, як зв’язати домашні тапочки, підберемо підходящу по товщині пряжу світлого кольору. Тут використовується пряжа Lion Brand (акрил з шерстю).

Как связать тапочки крючком — мужские и женские

Для роботи знадобиться:

  • Пряжа Lion Brand WOOL-EASE (80 % акрилу і 20 % вовни) 80 гр./ 180 м. На 2 тапка потрібно 1,5 мотка.
  • Гачок товщиною 9 мм
  • Шматки шкіри або повсті.
  • Ножиці.
  • Чорна нитка для прикраси.
  • Голка для вишивання.
  • Как связать тапочки крючком — мужские и женские

    Вибираємо шерсть і починаємо в’язати гарні тапочки. Щільність в’язання: 9,5 петель = 10 див. 10 рядів = 10 див. Обов’язково провяжите “пробник” 10/10 див., щоб дізнатися, чи відповідає номер гачка і пряжа — заданими параметрами. Перед тим, як зв’язати чоловічі тапочки гачком для початківців, не забудьте головна умова — для виробу використовується сама товста пряжа.

    Как связать тапочки крючком — мужские и женские

    Нам потрібно зв’язати ось таку фігуру. Кількість рядів залежить від розміру ступні. Зверніть увагу: це правий тапок. Лівий в’яжете точно такий же, як правий — до середини (точніше — до ділянки п’яти). А далі в’яжемо другу частину тапка — у дзеркальному відображенні. Позначимо розміри: 40 (41/42, 43/44, 45/46).

    Скорочення: ПП — повітряна петля СБН — стовпчик без накиду., П — петля, р. — ряд.

    Носок

    Ми спеціально робимо покроковий МК для того, щоб було зрозуміло початківцям в’язати гачком. Чоловічі тапочки почнемо в’язати з носка. В’язати полотно будемо СБН — стовпчиками без накиду. СБН в’яжеться так:

    Как связать тапочки крючком — мужские и женские

    Як в’язати СБН.

    Как связать тапочки крючком — мужские и женские

    Як додавати (2 СБН в 1 петлю).

    Починаємо в’язання зі ковзної петлі. Набираємо на гачок 13 ВП.

    1-й ряд: 12 СБН в ланцюжок з ВП.
    2-й р.: додаємо 3 петлі таким чином — 1 ВП, 2 СБН в 1 п., 1 СБН, 1 СБН, 1 СБН, 2 СБН в 1 п., 1 СБН — до кінця ряду, в останню п. — 2 СБН. (вийшло 15 СБН).
    3-й р.: 1 ВП, 2 СБН в 1 п., 1 СБН — повтор до середини р., в середині — 2 СБН в 1 п., потім знову по 1 СБН, в останню п. – 2 СБН (вийшло 18 СБН).
    4-й р.: 1 ВП, 2 СБН в 1 п., 1 СБН — повтор до середини р, 2 СБН в 1 п., потім знову по 1 СБН, в останню — 2 СБН (вийде 21 СБН).
    5-й р.: також, як 4-й: надбавки на початку, середині і в кінці (вийде 24 СБН).
    Таким чином плетемо до 11 ряду.

    Важливо: перший стовп. у кожному р. в’язати за обидві стінки п., тоді край виходить рівніше!

    З 12-го до 16-го р.: дивимося розмір взуття — відповідно у нас повинно бути: 24 (24, 24, 27) СБН. (для 45/46 розм. додаємо ще 3 СБН).
    40 (41/42, 43/44, 45/46)
    Розмір 40: я провязала 16 рядів.
    Розм. 41/42: ще 1 ряд, в підсумку потрібно зробити 17 р.
    Розм. 43/44: ще 1 р., потрібно зробити 18 р.
    Розм. 45/46: додаємо 1 р., треба 19 р.

    П’ятка

    Переходимо до п’яти. Ліва пятка. У нас 24 СБН.

    1-й р.: закриваємо 7 п. за допомогою ВП, залишається 17(17, 17, 18)
    СБН.
    Далі, за розмірами:

    • Розмір 40: в’язати ряду 24 СБН.
    • 41/42: 27 р. СБН.
    • 43/44: 28 р. СБН.
    • 45/46: 30 р. СБН.

    Закінчити ряд. Витягнути кінець нитки.

    Ліва пятка. 17(17,17,18) СБН пров’язати, а 7 ВП закрити. В’язати також, як праву.

    Оформлення виробу

    Как связать тапочки крючком — мужские и женские

    Складаємо тапок ось таким чином лицьовою стороною всередину. Ви бачите послідовність зшивання:

    • Складаємо ось так.
    • Зшиваємо бічний шов голкою з рідної ниткою.
    • Зшиваємо носок, стягаючи в одній точці.
    • Зшиваємо п’яту рідний ниткою.

    Как связать тапочки крючком — мужские и женские

    Затягуємо носок.

    Как связать тапочки крючком — мужские и женские

    Зшиваємо п’яточку.

    Как связать тапочки крючком — мужские и женские

    Вишиваємо темною ниткою верх тапка.

    Как связать тапочки крючком — мужские и женские

    Вирізаємо з шкіри підошву для тапочок.

    Как связать тапочки крючком — мужские и женские

    Пришиваємо підошву до капець. Ось такі класні тапочки чуні у вас вийшли. Оригінально і зі смаком, такі речі приємно дарувати.

    Как связать тапочки крючком — мужские и женские

    Тапочки з квадратними носами

    Ще один варіант майстер-класу: як пов’язати прості тапочки гачком. Приголомшливі тапочки — підходять як для чоловіків, так і для жінок. Чоловічі краще робити темного, немаркого кольору, а жіночі — навпаки.

    Как связать тапочки крючком — мужские и женские

    Ці зручні тапочки підійдуть для розміру 38/39.

    Для роботи необхідно:

  • Пряжа: Superlana MAXI Alize (акрилу — 75 %, вовни — 20 %), 100 гр./100 м. — 2 моточка.
  • Шматки шкіри або шкірозамінника для підошов.
  • Гачок товщиною 7 мм
  • Голка товста.
  • Кравецькі шпильки.
  • Щільність візерунка: 10 п./14 р. відповідає 10 див.

    Скорочення: ПП — повітряна петля, СС — з’єднувальний стовпчик, СБН — стовп. без накиду, 2 п. вм. — 2 петлі разом, р. — ряд, ізн. — виворітний, осіб. — лицьова.

    Верх (2 деталі)

    Набрати ланцюжок з 31 ВП, СС в 1-ю ВП. Замикаємо кільце в ланцюжок.

    1-й кругової р.(ізн.): 1 ВП (не вважаємо за п.), 1 СБН в цю ж п., 1 СБН в усі ВП ряду, СС в 1-ю п. ряду. Всього у нас 31 п.
    2-й кругової р.: 1 ВП, 1 СБН в цю п., що і СС, 1 СБН в усі п. р., СС в 1-ю п. ряду.

    Далі в’яжемо 6 таких же рядів по 31 п. У вас вийде “манжета” верхній частині.

    Как связать тапочки крючком — мужские и женские

    П’ятка

    В’яжеться поворотними рядами.

    1-й р. (ізн.): 1 ВП, 1 СБН в цю ж п., що і СС, 1 СБН в усі наступні п., поворот.
    2-й р. (осіб.): 1 ВП, 1 СБН в усі наступні п. до кінця р., поворот.
    3-й р.: 1 ВП, 2 п. разом СБН, 1 СБН в усі п. — до останніх двох п., останні 2 п. в’яжемо разом СБН, поворот.
    4-й р.: 1 ВП, 1 СБН в усі п. до кінця р., поворот.
    5-й р.: 1 ВП, 1 СБН в усі п. р., повернути.

    Как связать тапочки крючком — мужские и женские

    Підйом

    Підйом здійснюється круговими рядами.

    6-й коло. р. (осіб.): 1 ВП, 2 СБН в першу п., 1 СБН в усі п. до останньої, 2 СБН в останню п. (кут), 10 СБН в’язати вздовж підйому (1 СБН в кінець кожного р. п’яти попередніх р. п’яти, роблячи СБН вниз по одній стороні і вгору по інший стор. розрізу п’яти), СС в 1-й стовпчик. Всього вийде 42 СБН.

    Как связать тапочки крючком — мужские и женские

    7-й коло. р. (осіб.): 1 ВП, 1 СБН в цю ж п., далі по 1 СБН до кінця ряду, СС в 1-ю п. ряду, СС в 2-ю п. ряду, поворот.
    Далі в’яжемо верх стопи на наступне засідання. 14 – ти п.: 2 п. одного кута, 10 п. на кінцях р. п’яти і 2 п. з іншого кута.

    Как связать тапочки крючком — мужские и женские

    Верхня частина стопи

    Верх виконуємо прямими і обрат. рядами, почати потрібно з изнаночн. ряду.

    8-й р.: 1 ВП, 1 СБН до кінця р., у всі 14 п., поворот.
    9-11 р.: повтор восьмого р. три рази.
    12-й р.: 1 ВП, *за 1 СБН до кінця р. до останніх 2-х п., 2 останніх в’яжемо разом СБН., поворот*. Вийшло 13 п.
    13-й р.: 1 ВП, *за 1 СБН до кінця р., до посл. 2-х п., 2 останніх провяжем разом СБН, повернути*. У підсумку — 12 п.
    14-15 р.: 1 ВП, 1 СБН в усі п. р., поворот.
    16-й р.: 1 ВП, далі в’язати, як 12-й і 13-й — від* до*, в підсумку — 11 петель.
    17-й р. : 1 ВП, далі — як попередній 16-й р. — від* до*, у підсумку — 10 п.
    18-й р.: 1 ВП, далі — як 17-й р., у підсумку — 9 п.
    19-й р.: повтор 18-го р., в підсумку — 8 п.

    Підошва

    Зв’язати підошву легше від п’яти до носка. Почати з ланцюжка з 5 ВП.

    1-й р.: 1 СБН в 2-ю від початку п., 1 СБН в усі п. до кінця р., поворот. Разом — 4 п.
    2-й р.: 1 ВП, 1 СБН до кінця р., поворот.
    3-й р.: 1 ВП, 2 СБН в 1-ю п., 1 СБН до кінця р., 2 СБН в останню п. Разом — 6 п.

    Повтор 2-го ряду до тих пір, поки не зв’яжете 13,5 див. в’язання. Назвемо цю деталь підошвою або устілкою.

    Наступне засідання. р.: 1 ВП, 2 СБН в 1-ю п., 1 СБН до кінця ряду, в останню п. – 2 СБН — разом 8 п.

    Повтор 2-ого р. до тих пір, поки довжина не буде 23 див.

    Наступне засідання. р.: 1 ВП, 2 п. разом СБН, 1 СБН весь ряд, до послід. 2-х п., 2 п. разом СБН, поворот. Разом 6 п.

    Наступне засідання. р.: 1 ВП, 2 п. разом СБН, 1 СБН в усі до останнього. 2-х п., 2 п. разом СБН, поворот. Всього 4 п. Нитку закріплюємо на вивороті.

    Насправді тут можна зробити будь-яку підошву, ось наприклад схожа схема для 35 го розміру:

    Как связать тапочки крючком — мужские и женские

    Далі в’яжемо другу таку ж підошву.

    Как связать тапочки крючком — мужские и женские

    Збірка

    Приколюємо устілку (підошву) до верхньої деталі виворітними сторонами разом. Шукаємо центр п’яти і відзначаємо його шпилькою. 1 ВП, вводимо гачок у обидві п., (захоплюємо п. підошви та п. верху), в’язати по 1 СБН по всій площі підошви, СС в 1-ю п. Закріплюємо нитку.

    Відвертаємо “манжету” назовні.

    Відрізаємо 2 шматка шкіри або шкірозамінника, пришиваємо до устілки. Якщо якісь моменти мк незрозумілі — дивіться відео нижче.

    На відео — тапочки-следка гачком з товстої пряжі (цей майстер-клас покроково і докладніше):

    СЛЕДКА-ТАПОЧКИ. PODOTHECA-SLIPPERS. частина 1.

    Как связать тапочки крючком — мужские и женские
    Watch this video on YouTubeСЛЕДКИ-ТАПОЧКИ. PODOTHECA-SLIPPERS. частина 2.

    Как связать тапочки крючком — мужские и женские
    Watch this video on YouTube

    На відео — майстер-клас тапочок гачком з трикотажної пряжі:

    Тапочки з трикотажної пряжі Хом’ячок Люкс

    Как связать тапочки крючком — мужские и женские
    Watch this video on YouTube

    Следка гачком

    Следка гачком — що може бути простіше! Однак і тут є свої нюанси. Якщо хочете дізнатися, як вони правильно в’яжуться і як називаються різні частини трохи, ось тут добре і докладно про це:

    Как связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женские

    Тапочки і рюкзак гачком

    Как связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женские

    Жіночі та дитячі тапочки і схеми до них

    Жіночі, як і дитячі тапочки гачком — в’яжуться досить просто, головне — розібратися в схемах. Тут є і шльопанці, і тапочки з квадратів, і ажурні тапочки з шестикутників гачком. Схеми з японських журналів, якщо незрозумілі схеми — дивіться умовні позначення в’язання гачком. Розмір капців позначається на схемі літерами c або cm. — ці букви позначають слово “сантиметр”. Решітка перекладається, як “петля”.

    Как связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женскиеКак связать тапочки крючком — мужские и женские