Здавна люди прикрашали одяг різними способами. Найпростіший з них — обробка декоративними швами. Умільці придумали безліч варіацій, а також технік виконання оздоблювальних стібків. Деякі використовуються в якості елементів для створення вишивки.

З метою спрощення та збільшення швидкості роботи шви стали прокладати з допомогою машин. Сучасні комп’ютеризовані пристрої виконують безліч декоративних строчок, які закладені в їх пам’яті. Вони підходять для прикраси предметів гардероба дітей і дорослих. Деякі майстрині застосовують їх при пошитті чохлів для автомобіля.

Оздоблювальні шви, виконувані вручну

За допомогою звичайної голки і нитки обробляють одяг, текстиль, аксесуари. Види декоративних ручних рядків:

  • «ялинка»;
  • «козлик»;
  • «зигзаг»;
  • «куточки»;
  • «петля»;
  • «рококо»;
  • «вузлики»;
  • «палестрина»;
  • «полупетля»;
  • «ромби»;
  • «драбинка».

Перераховувати можна ще довго, але назвати всі, які існують, навряд чи хтось наважиться.

Какие бывают декоративная строчки

Декоративні ручні рядки прокладають по нижній частині виробів, на комірах, кишенях, манжетах. Обробку сумочок виконують змішаною технікою, додаючи бісер, намистини, стрічки, паєтки. Комбінація слів створює просту вишивку на виробі. Таким чином, варто прикрасити однотонний шарфик, виконати обробку хустки. Деякі майстрині навіть на взуття прокладають декоративні шви, перетворюючи виріб у ексклюзив. Потрібно трохи фантазії і майстерності, щоб речі з вашого гардеробу змінилися. А адже використовувати оздоблювальні елементи на одязі, аксесуарах зараз дуже модно.

Декоративні строчки на машині

Сучасні побутові пристрої виконують безліч операцій. Крім сточування, підрублювання, виготовлення петель, машину використовують для обробки швейних виробів. В інструкції вказано, яку кількість швів закладено в її пам’яті. Виконуючи налаштування, встановлюючи спеціальні пристосування, домагаються бажаного результату.

Безліч рядків прокладають за допомогою стандартної лапки, а для деяких потрібно установка додаткових комплектуючих. Види оздоблювальних швів, виконуваних швейними машинами:

  • зигзаг;
  • імітація квілтингу;
  • стебловий;
  • мережка;
  • заплаточный;
  • «хрестик»;
  • «сітка»;
  • орнамент.

Крім стандартних, використовують візерунчасті рядки, які нагадують просту вишивку. Прикрасивши швейне виріб однієї з них, ви створите оригінальну дизайнерську річ. Якщо хочете виділити стібки на тканини, використовуйте нитки контрастного кольору.

Какие бывают декоративная строчки

Пристосування для виконання декоративних швів

Сучасні швейні машини допомагають реалізовувати рукодільниця дизайнерські ідеї і всіляку оздоблення одягу, текстилю, аксесуарів. Установка різних лапок дозволяє прикрашати вироби швами:

  • черепашковий;
  • вузловий;
  • вишивальний.

Для виконання мережок знадобиться крыльчатая голка. Вона робить широкий прокол в тканини, що дозволяє протягувати крізь нього не одну нитку, а кілька.

Спеціальні пристосування потрібні не тільки для декоративних стібків, але і для інших оздоблювальних робіт:

  • збирати складки рівномірні (диміти);
  • прокладати рельєфні строчки зі шнуром всередині;
  • настрачівать тасьму, аплікації;
  • пришивати намистини, паєтки.

Якщо в стандартному наборі до вашої швейній машині немає лапок для виконання певного виду швів, їх можна докупити комплектом або окремо.