Меню

«Жива тканина»: секрети створення душевних матеріалів

Хочеться оновити гардероб і розцвітити його новими, яскравими фарбами? Набрид стиль casual і малюнок «під копірку»? За оригінальними та яскравими речами, виготовленими з натуральних тканин, вирушаємо в Азію. Китай, Таїланд, В’єтнам, Лаос і М’янма — місця, де живе народ Мяо або Хмонги, майстри якого пронесли через століття технологію виготовлення прекрасних тканин з яскравим орнаментом.

«Живая ткань»: секреты создания душевных материалов

Створення органічної «живої тканини» – ХЕМП — не просто складний і трудомісткий процес. Це мистецтво, яке ретельно вивчають. Секрет цього мистецтва оберігається членами кожної родини. І хоча сам процес виготовлення і вишивки не є чимось секретним, далеко не кожен зможе придбати необхідні навички, щоб пройти самостійно всі етапи виготовлення чудових тканин і виробів з них.

Основна сировина для виробництва органічних «Живих тканин» Хмонгів — коноплі і бавовник.

«Живая ткань»: секреты создания душевных материалов

Мяо, як їх часто називають сусіди-китайці, сіють ці культури на схилах гір. Для цього випалюють певні ділянки лісу. Основні види землеробства у мяо — терасне поливне і орне, мотыжное.

«Живая ткань»: секреты создания душевных материалов

Зібрану коноплі вимочують, відокремлюючи волокна від стебла. Її мнуть і тріпають вручну; вручну ж прядутся нитки для тканини, що і робить їх особливо цінними.

«Живая ткань»: секреты создания душевных материалов

Потім з отриманих ниток тчуть тканини.

«Живая ткань»: секреты создания душевных материалов

Жінки народу Мяо користуються особливими ткацькими верстатами: їх роблять з дерева таким чином, щоб один кінець полотна кріпився до верстата, а другий — до спини ткалі. Майстрині набувають таку вправність, що можуть регулювати натяг нитки, трохи нахиляючись вперед або назад. Подібне вміння досягається довгими роками практики.

«Живая ткань»: секреты создания душевных материалов

Найцікавіше у виготовленні живої тканини мяо полягає в техніці її забарвлення. Саме Хмонги одними з перших використовували для прикраси своїх костюмів техніку, відому нам як батік.

«Живая ткань»: секреты создания душевных материалов

Що це таке? На бавовняну тканину наносяться ВРУЧНУ візерунки з воску спеціальним «інструментом» у вигляді сокири, розміром — з кулькову ручку. Я б назвала його ноу-хау мяо. Перед використанням, і в процесі роботи, його занурюють у розплавлений віск або нагрівають на вогні. Один дотик до тканини дозволяє нанести чітку і рівну лінію певної довжини. З таких ліній майстрині і складають узори. Інструмент тримають особливим чином — строго паралельно тканини, ступінь тиску на тканину також регулюють. Чим вона сильніша, тим товщі лінія. Уявіть собі, який потрібен досвід, вправність і фантазія, щоб створювати такі шедеври! Після нанесення орнаменту тканина забарвлюється. Ті ділянки тканини, на яких перебуває віск, не вбирають фарбу. Потім віск видаляють за допомогою гарячої води, і на тканині залишається візерунок.

«Живая ткань»: секреты создания душевных материалов

Малюнок на тканині наділяється особливим змістом: через нього Мяо не тільки передають всю необхідну інформацію про господаря речі, але і описують порядок речей у Всесвіті, зв’язок людини з космосом і всіма живими істотами на планеті (Мяо вірять в анімізм, тобто, все в світі має власною душею). І в це можна повірити, дивлячись на їхні традиційні орнаменти.

«Живая ткань»: секреты создания душевных материалов

Існує легенда про дівчину, яка хотіла прикрасити своє плаття найкращими візерунками і нанесла на нього фарбу, а потім випадково заснула. Поки вона спала, прилетіли бджоли і принесли на тканину шматочки воску. Прокинувшись, дівчина дуже засмутилася і спробувала відчистити віск з тканини з допомогою гарячої води. Коли їй це вдалося, вона побачила на тканини чудовий візерунок там, де був віск. Так за легендою була винайдена ця техніка.

«Живая ткань»: секреты создания душевных материалов

Крім батіку ця народність використовує і вишивку. Майстрині кожного села використовують особливі візерунки, і з вишивки можна визначити, звідки походить та чи інша жінка, чи вона заміжня і скільки в неї дітей. Крім того, кожна вишивальниця придумує свої власні узори. Хмонги вишивають на одязі і аксесуарах традиційні символи, що несуть космологічне і релігійне значення.
Жінки Хмонг у вишивці застосовують кілька методик, як повелося здавна. Одна з них — аплікація. Використовуються геометричні візерунки, узяті в природи (наприклад, равлик і слон), міфологічні (луска дракона, лабіринти, зірки) і предмети повсякденного життя (вудки, колеса). Значення деяких малюнків досі неясно дослідникам.

«Живая ткань»: секреты создания душевных материалов

«Живая ткань»: секреты создания душевных материалов

Для фарбування тканини мяо використовують натуральні барвники. Одним з найпоширеніших є індиго — барвник рослинного походження, що отримується з листя рослини під назвою «индигосфера», яке росте в Південній Азії. Листя залишають бродити у воді, потім розчин проціджують, змішують з будь-яким сильним підставою, висушують і пресують. Потім його розчиняють у бочках з водою і в отриманому розчині вимочують тканини або нитки.

«Живая ткань»: секреты создания душевных материалов

Індиго не тільки забарвлює тканини. Не дивуйтеся їх синім рук, коли зустрінете Хмонгів в подорож, наприклад, у В’єтнамській Сапі.

«Живая ткань»: секреты создания душевных материалов

Використовуються і інші рослинні барвники, наприклад, рослина чам для отримання чорного відтінку або кора дерева — для чайного, коричневого.

«Живая ткань»: секреты создания душевных материалов

Тканини, виготовлені за цією технологією, відрізняються міцністю, а фарби довго не тьмяніють. В одязі з натуральних матеріалів тіло буквально «дихає», а організму не загрожує алергічна реакція на хімічні барвники. Тканина з конопляного волокна, яка також називається хемп, служить прекрасним теплоізолятором: у жарку погоду в такому одязі буде прохолодніше. Крім того, тканина не змінить колір, варто лише опустити її в мильну воду.

«Живая ткань»: секреты создания душевных материалов

«Живая ткань»: секреты создания душевных материалов

Однак існують нюанси по догляду за натуральними тканинами ручної роботи.

По-перше, виріб ні в якому разі не варто прати в гарячій воді, верхня межа — 40 градусів. Жодних відбілювачів, натуральні барвники, звичайно, міцні, але контакту з сучасними плямовивідниками вони не переживуть. А для того, щоб виріб продовжувала радувати яскравими фарбами, його рекомендується прати у трохи підсоленій воді (приблизно 1-2 столових ложки на 10 л води). Після прання річ краще не віджимати: тканина деформується так, що відпрасувати її стане неможливо, а льон і так не самий зручний для прасування матеріал. Краще всього повісити річ, не віджимаючи і дати їй висохнути. Якщо на тканини, ручна вишивка, прасувати виріб потрібно з вивороту, поклавши на махровий рушник, щоб вишивка не деформувалася.

Милуватися чудовими творами майстринь народу Мяо можна нескінченно. Орнаменти, придумані цими искусницами, оригінальні і неповторні: неймовірно складно знайти дві однакові вишивки. Мистецтво ткацтва, вишивки і розпису тканини передається у спадок від матері до дочки і від свекрухи до невістки. Безцінні секрети втілюються в творах ткаческого мистецтва.

«Живая ткань»: секреты создания душевных материалов

В наші дні галузь переживає не найкращі часи: екологія страждає, а величезний вибір дешевих хімічних барвників зводить нанівець технологію отримання фарби з рослин. Тим більш цінно те, що мяо продовжують виготовляти свої тканини, використовуючи тільки натуральні матеріали. Галузь підтримують туристи, із задоволенням купують ці твори народного мистецтва. Їх краса і яскравість, оригінальність і особливий, притаманний лише їм колорит, нікого не залишає байдужими. Традиційні орнаменти народу Мяо, виконані на вершинах гір Азії, відповідають найвибагливішим тенденціям сучасної моди, небайдужої до національних малюнками.

«Живая ткань»: секреты создания душевных материалов

Дякуємо усіх допитливих, читаючих країн за увагу до нашої статті! Добра, здоров’я і благополуччя!