Незвичайні, фактурні тканини завжди привертали увагу і користувалися особливою популярністю у модниць і модників всіх часів. Тканина клоке – одна з них. Ефектна, багата, вона активно використовувалася для ошатних туалетів, верхнього одягу та декорування приміщень. Сьогодні цей матеріал знову набуває популярності.

Клоке ткань

Історія походження

Клоке ткань
На жаль, з’ясувати навіть приблизні роки створення клоке не представляється можливим. Але якщо враховувати, що ця тканина відноситься до жакардовим, то можна відштовхуватися від часу створення жакардової машини (1804 м). Плюс ще кілька років (або десятків років) на те, щоб хтось придумав вже саме клоке. Сучасне опис тканини клоке зустрічається в енциклопедіях моди і термінологічних словниках одягу з початку 90-х років минулого століття.

Про країні походження матеріалу ми можемо судити по її назві: воно походить від французького cloqué. Це слово перекладається як «здуватися», пузиритися». І знову ж таки звернемося до жакарда: верстат для його виробництва винайшов француз. Є, звичайно, окремі згадки про Італію, але вони говорять швидше про виробництві цих полотен в даний час.

Опис тканини, її переваги та недоліки

Тканина клоке, фото якої ви вже встигли розглянути – це двошаровий матеріал, з гладкою виворітного і рельєфною лицьовою поверхнею. Фактурний малюнок на ньому може бути різний: хвилі, петлі, бульбашки, геометричні фігури, пелюстки, троянди і т. д. В минулому – однотонний, сьогодні ж виробляються дивовижні по своїй красі полотна з поєднанням декількох кольорів.

Переваги тканини:

  • Високі декоративні якості.
  • У натуральній і добре зробленої сумішевої – відмінні гігієнічні показники, низька теплопровідність. Прочитайте статтю про характеристики тканини алова і порівняйте. Не зовсім коректне порівняння, звичайно, але з цим якостям вона все ж чимось близька.
  • М’якість і одночасно здатність тримати форму.
  • Висока щільність і в той же час легкість.
  • Універсальність.

Недоліки: легко зминається; синтетична – не дуже комфортна в носку; деякі різновиди швидко втрачають первинний зовнішній вигляд; висока ціна на дійсно якісні і красиві полотна.

Клоке ткань

Склад і приблизна вартість

Традиційний склад – натуральний шовк або вовна. Шовкові тканини дуже красиві, виглядають багато і благородно, дуже приємні в шкарпетці, тонкі і довговічні. Обов’язково прочитайте дивовижну історію матеріалу віссон, але про неї ми вже розповідали в іншій статті. Те ж саме можна сказати про матеріал з натуральної вовни, тільки він ще і дуже теплий. Такі матеріали дуже дорогі (і завжди були такими, що їх вартість може доходити до декількох тисяч рублів.

Клоке ткань

Інші варіанти з приблизною вартістю за 1 п. м. при ширині 1,3 м.:

  • Тканина з ефектом клоке з бавовни. Це схожа на оригінальну, але більш дешева тканина. Технологія її виробництва описана нижче. Сильно програє оригіналу за зовнішнім виглядом і носкості. Дешеві різновиди швидко приходять в непридатність. Сьогодні вона продається під назвою «жатка». Вилка цін дуже велика, від 90 руб. за метр до кількох тисяч.
  • З синтетичних (поліестер, поліамід, еластан, акрил) і штучних (віскоза) волокон. Може бути як дуже красивим і носким, так і вельми посереднім. По щільності – (щоб було зрозуміло про що мова, ви можете прочитати статтю про волокнах матеріалу Район на нашому сайті). Залежно від якості, способу та країни виробництва може коштувати від 350 – 450 рублів (трикотаж, Корея), до 16000 рублів (Італія).
  • Суміш натуральних ниток (шерсть, бавовна) з синтетичними. Його технічні та зовнішні дуже часто не поступаються повністю натуральної матерії. Звідси і висока вартість, від 16000 рублів при вмісті натурального шовку від 8%.

Процес виготовлення

Клоке відноситься до креповым тканин, але для досягнення характерною фактури, утворення свого роду здуття, хвиль, додатково застосовується жакардове ткацтво. Сенс його – двухслойностсть з різним натягом: нижній шар стягнуть, він рівний, гладкий, верхній – вільний, утворює собою об’ємні фігури. При цьому кольору обличчя і вивороту можуть відрізнятися. Тому дуже часто тканина позначається як«жаккард, ефект клоке», або «з ефектом».

 

Клоке ткань

Існують і інші техніки виготовлення клоке:

  • Лужна обробка. Для роботи з віскозними і сміливо полотнами, малюнок на яких створюється з капронових ниток. Після обробки лугом віскоза «сідає», за рахунок чого малюнок з капрону «спухає», стає об’ємним.
  • Гаряче пресування (каландрування). Для створення імітації оригінальної тканини з більш дешевого бавовни. бавовняні полотна просочувалися спеціальним складом і пропускалися між двох рельєфних валів, попередньо розігрітих. Вали ці називалися «каландри», звідси і назва техніки.
  • Трикотажна техніка. Застосовується для створення об’ємних светрів, шарфів, шапок і т. д.

Що шиють з клоке і як доглядати за цими виробами

Це один з найбільш широко застосовуваних матеріалів. Наприклад, дорогі шовкові і якісні сумішеві використовуються для пошиття вишуканих нарядів: суконь, літніх пальто, жакетів, накидок. Те ж і з більш дешевими тканинами, з поправкою на «парадність» одягу. Вовняні матерії – відмінний варіант для оригінальної верхнього одягу.

Клоке тканьКлоке ткань

А ще клоке дає широкий простір для фантазії декоратора інтер’єрів. Залежно від кольору і фактури полотна можуть використовуватися в оформленні стилів прованс, класичного, еклектика та ін. Штори з нього можуть бути легкими, повітряними, так і щільними, абсолютно не пропускають світло.

Клоке ткань

Догляд за виробами з клоке:

  • Якщо це натуральна шерсть або шовк – обов’язкове використання спеціальних засобів для прання. Тільки ручне прання, при температурі до 30 °. То ж – для сумішевих з вмістом шовку або вовни.
  • Чистий синтетику або синтетику на основі віскози можна прати в машині-автоматі, звичайним порошком. У режимі «ручне прання», з температурою до 30 °. Кількість обертів віджимання краще виставити мінімальне.

Важливо! Такі вироби, який би склад вони не мали, не можна віджимати з викручуванням; не можна прасувати, а для усунення «замінов» – тільки відпарювання, але дуже акуратно; не можна залишати вироби для просушування під прямими сонячними променями. Виняток – чистий шовк.

Ми регулярно публікуємо цікавий і корисний матеріал. Щоб не пропустити щось важливе, добавте наш сайт в закладки браузера!

Відгуки про тканини клоке

Тетяна: “Дійсно, дуже цікава, а іноді дивовижна по красі тканина. Примхлива звичайно, складна в плані вибору фасону виробу, а потім і в підборі того, з чим це носити виріб. Ну і ціна, чого вже там… Іноді те, що дійсно подобається, варто якихось нереальних грошей. Хоча мені кілька разів зустрічалася з відносно недорога сумішева.”

Олена: “А я покривало нещодавно шила з жаккарду-клоке, подарунок на весілля племінниці. Так така краса вийшла, що хоч собі залишай. І зовсім не важке, навіть враховуючи, що шилася на ліжко 180 см шириною. Одяг, напевно, не наважуся шити з клоке, для мене це складно. Але ось готове купила б, або якби на замовлення хто пошив мені.”