Костюмна тканина: опис з фото, склад, властивості, види, характеристика. Далі в статті надамо назви тканин для костюма і підкажемо яку тканину костюмну краще вибрати. Костюмної називають тканина, з якої шиють жіночі та чоловічі костюми. Практично будь-яке полотно може використовуватися для виготовлення костюма, на що також впливають модні тенденції цього часу. Найбільш популярними були і залишаються шерстяні і напівшерстяні матеріали, льон, бавовна, віскоза та ін.Костюмная ткань: описание с фото, состав и свойства материала

Опис, склад і властивості

Не можна отримати чітке уявлення про те, що таке костюмна тканина, опис, склад і властивості якої залежать від характеристики конкретного матеріалу виготовлення костюма. Але костюмна ткана матерія повинна відповідати певним критеріям та встановленим вимогам.

Сучасна костюмна тканина, як на фото, володіє наступними властивостями:

  • зносостійкість;
  • міцність і надійність;
  • естетичний зовнішній вигляд;
  • опірність деформації;
  • невимогливість у догляді.

Крім того, полотна для літнього одягу повинні добре пропускати повітря, а матеріали для зимових костюмів зберігати тепло. Будь костюм купується не на три дні, і саме від того, наскільки довго він буде зберігати презентабельний зовнішній вигляд і залежить якість матеріалу.

Тканина для костюма може мати досить різноманітний склад. Вона може містити тільки натуральні або штучні волокна, а також мати смесовый складу з додаванням синтетичної нитки.

А тут розповімо про властивості плащової тканини, перейдіть по посиланню.

Читайте також: Ватин-що це таке

Костюмная ткань: описание с фото, состав и свойства материала

Види і характеристика матеріалів

Назви костюмних тканин всім нам добре відомі – це шерсть і напівшерсть, кашемір, віскоза, атлас, букле, велюр і т. д. Такі матеріали використовуються при пошитті спідниць, штанів, піджаків, суконь та сарафанів для чоловіків і жінок.

Сьогодні види костюмних тканин все більш різноманітні. Для пошиття красивих і практичних костюмів частіше інших використовуються такі матеріали:

  • Шерсть – проводиться шляхом полотняного, саржевого, крупноузорчатого, мелкоузорчатого і сложноузорчатого переплетення. У складі матеріалу присутні тільки волокна вовни, з мінімально допустимим відсотком еластичних волокон (до 5%). Ткану матерію з великим відсотком синтетики (до 60%) називають напіввовняної. Більш детально про вовняних матеріалах в спеціальному розділі.
  • Стрейч – вовняна костюмна тканина з еластаном. Вироби з неї добре тягнуться, не мнуться, легко приймають форму тіла, міцні і зносостійкі.
  • Тканина костюмна бавовна в чистому складі використовується досить рідко. Найчастіше це поєднання бавовняних волокон віскози, поліестеру, еластану.Костюмная ткань: описание с фото, состав и свойства материала
  • Льон – це матеріал, який добре пропускає повітря, дозволяючи шкірі дихати, тому ідеально підходить для виготовлення літніх костюмів. Одяг з натурального льону сильно мнеться, що усувається додаванням до складу синтетичних волокон.
  • Габардин тканина відрізняється наявністю рельєфного візерунка (рубчика) на поверхні лицьової і виворітної сторони. Це м’яка і пружна матерія, стійка до деформації.
  • Джинс (джинсова тканина) володіє усіма властивостями костюмної матерії. Вона щільна, міцна, добре тримає форму. Широко використовується при пошитті піджаків і жакетів для дорослих і дітей.Костюмная ткань: описание с фото, состав и свойства материала
  • Костюмна тканина поліестер – це сучасний синтетичний матеріал меморі, повністю виготовлений з поліефірних волокон, які надають тканини запам’ятовувальний ефект. Це довговічна і стійка до пошкоджень матерія, яку можна навіть не прасувати після прання.
  • Твід – грубий і міцний вовняної матеріал з характерним візерунком у вигляді «ялинки». Широко використовується при пошитті костюмів і головних уборів.
  • Тіар – гладкокрашеный костюмний матеріал чорного кольору. У його складі присутні волокна еластану, завдяки яким готовий одяг приймає форму тіла і не сковує руху.Костюмная ткань: описание с фото, состав и свойства материала
  • Читайте також: Дитячі тканини

    Особливості вибору

    Серед усього розмаїття матеріалів нескладно і розгубитися, яку тканину вибрати для костюма. Костюмна і пальтовая матерії складають найбільшу групу всіх тканих полотен. Вироби з таких матеріалів можуть мати найрізноманітніший склад від натурального до чистої бавовни, синтетики.

    Вибираючи, з якої тканини краще пошити костюм, необхідно враховувати сезонність, свою стать і вік.

    При виготовленні весняно-літнього одягу використовується біла лляна костюмна тканина, бавовна, денім, стрейч. Для осінньо-зимового сезону знадобиться більш щільна костюмна тканина: шерсть, напівшерсть, драп.
    Найкраща тканина для чоловічого костюма – це чистий, 100% вовна. Можна вибрати матеріал однотонного кольору або в шотландську клітку. Щоб підвищити міцність і зносостійкість виробу в склад матерії нерідко додаються синтетичні волокна. Подивіться інші статті в розділі : “Тканини для різної одягу”.
    Костюмная ткань: описание с фото, состав и свойства материала

    Читайте також: Плащівка тканина

    Цікаве

    Костюм в сучасному виконанні представляє собою комплект одягу, що складається з піджака і спідниці або штанів. У моду костюм ввели європейці, у яких цей предмет гардероба важив не менше трьох кілограмів. Прототипом ж піджака стали сюртук і фрак. Спочатку цей вид одягу шили тільки для чоловіків, і лише порівняно недавно з’явився жіночий піджак, а пізніше вже і дитячий.Костюмная ткань: описание с фото, состав и свойства материала

    Особливості догляду

    Багато видів костюмної тканини не призначені для машинного прання. Дізнатися подробиці догляду за костюмами можна в нашому спеціальному розділі.

    Корисно знати: Як правильно погладити сорочку з довгим рукавом? Що за мереживна тканина для білизни, розповімо в іншій статті.