З приходом теплих деньків багатьох дам цікавить питання: як пов’язати купальник спицями, де знайти викрійку. Представляємо вам 3 майстер-класи зі схемами та описом в’язаних купальників. В’язані купальники в моді завжди. У мережі можна знайти в’язані моделі для пляжу, але всі вони для роботи гачком, а майстер-клас купальника спицями — досить рідкісне явище. Сподіваємося, що ви виберете для себе в’язаний купальник за смаком.

Зміст:

  • 1 Бежевий відкритий купальник спицями
    • 1.1 Викрійка купальника
    • 1.2 В’яжемо трусики
    • 1.3 В’яжемо топ спицями
    • 1.4 Збірка
    • 1.5 Рюші гачком
  • 2 Купальник спицями з строкатої пряжі
  • 3 Труси
    • 3.1 Бюстгальтер
  • 4 Купальник монокіні на спицях

Бежевий відкритий купальник спицями

Бежевий купальник спицями з сірими і білою вставкою, білими планками, і з рюшами, виконаними гачком. Якщо ви не вмієте користуватися гачком — рюші робити не обов’язково, і без рюшів купальник буде класно виглядати. Такі купальники радять в’язати з мікрофібри з акрилом, наприклад пряжа Алізе Діва стрейч. Такий купальник буде швидко сохнути, та не буде вигорати. Докладний опис і схеми додаються.

Купальник спицами — схемы и выкройки

Топ в’язати такими візерунками: гумкою 2/2 і перловим візерунком, трусики в’яжемо дрібним перловим уз.

Купальник спицами — схемы и выкройки

Викрійка купальника

Купальник спицами — схемы и выкройки

Розміри цього купальника: 36-38, 40-42, 44-46.

Для роботи знадобиться:

  • Пряжа з акрилом або бавовни з віскозою (100 м/50 гр.) — 100-150-150 гр. бежевою, 50-100-100 сірої і 50 гр. біленької.
  • Спиці завтовшки 3,5 мм.
  • Кругові спиці 3,5 мм.
  • Гачок товщ. 3,5 мм. (можна обійтися і без обв’язки.)
  • Ґудзик бежева.
  • Візерунки:

  • Гумка 2 осіб./2 з., перловий уз. — зміщуємо візерунок у наступному ряду на одну петлю.
  • Платочная в’язка — одні лицьові.
  • Під час кругового в’язання в’яжемо 1 ряд осіб., 1 ряд — ізн.
  • Щільність в’язання:

    20 п./37 р. = 10/10 див. — перловим візерунком.
    Рюші гачком: 20 п./6 р. = 10/11 див.,
    17 п./10 р. = 10/10 див. — ССН.
    21 п./26 р. = 10/10 див. — СБН.

    В’яжемо трусики

    Починати необхідно з передньої частини. Працюємо одним полотном, напрямок — на себе. Сірої пряжею набираємо на спиці 47,55,63 п. і в’яжемо перлової в’язкою. Потім в’яжемо по стрілочці, збавляючи з двох сторін в кожному 4-му ряду 5-4-3 рази по 1 петлі в кожному 2-му ряду зменшуємо 12-16-20 разів по 1 петлі. Залишилося 13-15-17 п. Далі в’яжемо ластовицею — 22-26-30 рядів від останнього зменшення (6-7-8 див.). Додати з двох сторін для задньої частини трусиків 1-й ряд — по 1 п., далі в кожному 2-му р. додамо 24-26-29 разів по 1 петлі, в 4-му р. 0-1-1 разів по 1 п. Виходить 63-71-79 п. Через 18 рядів (5 див.) від останньої надбавки закрити в’язання.

    Можна порадити: якщо ви в’яжете купальник без рюшів — зручніше буде починати і закінчувати труси з гумкою 1х1 (1 осіб, 1 ізн.). Оформляємо виріз для ніжок: набираємо на коло. спиці біленької пряжею 72-80-88 п. і в’яжемо один ряд осіб. закриваємо Петлі.

    В’яжемо топ спицями

    Права верхня частина купального топа:
    Бежевою пряжею набрати 44-48-52 п. на спиці і в’язати 6-7-8 див. гумкою 2/2,

    1-й ряд: починати при тому треба з першої кромочной, потім 2 ізн., далі гумка, закінчуємо 2 осіб.

    2-ой і 3-й ряд: платочної в’язкої (особові).

    Далі сірої пряжею продовжуємо на перших 27-29-31 п. перловим в’язанням 17-19-21 п. зняти поки на дод. спицю. Згодом у кожному осіб. ряду одну п. з додат. спиці пров’язати з петелькою перлового в’язання ізн. петелькою. Так повторювати до тих пір, поки всі п. з дод. спиці не закінчаться. В кінці оставш. 27-29-31 п. закрити.

    Біленької пряжею набирати на кругові спиці 44-48-52 п. Захоплюючи за стінки зв’язок. платочної 2-ого і 3-го ряду в’яжемо один ряд осіб, потім закриваємо петлі.

    Ліва верхня частина топа. Зв’яжіть так само, як праву, тільки в дзеркальному вигляді. У кожному ізн. р. посл. петельку провязать разом з сірої п. лицьового.

    Середня частина топа. Біленької пряжею набирати 17-21-25 п. і в’язати жемчуж. в’язанням. Зменшити з двох сторін у кожному 2-му р. 8-10-12 разів по 1 п. Закриваємо останню 1 петлю.

    Збірка

    Зшиваємо те, що потрібно зшити голкою з бежевою ниткою. Для біленьких бретелечек на коло. спиці набираємо біленької пряжею по бічних краях топа 32-36-42 п., далі ще набрати додатково 78-86-94 п. Вийде вся довжина — 110-122-136 п. Прикинути точну довжину бретелі або 2-х бретелечек — якщо потрібно — взяти менше або більше п. Врахуйте те, що бретелі будуть за час носіння розтягуватися.
    В’яжемо те, що набрали на кругових спицях — один осіб. ряд, потім закриваємо петлі. Якщо ви хочете бретелі зробити ширше — зв’яжіть ще пару рядів панчішної в’язкою, і тільки потім закривайте п.
    Потім робимо планку під грудьми: на кругові спиці 144-157-170 п, біленької пряжею, захоплюючи низ топа. На спині пришиваємо ґудзик.

    Рюші гачком

    Рюші: якщо ви хочете прикрасити купальник рюшами — в’язати за схемою для гачка. Починаємо з 4-ої петлі перед правою стрілкою, повторювати раппорт, рівний 13 п. між стрілками постійно, а закінчуємо 10 п. після лівій стрілочки.

    Купальник спицами — схемы и выкройки

    Ст. с/н (ССН) — наступний кругової р. починаємо з 3 ВП підйому замість 1 ССН, замикаємо ряд 1 СС у верхній ВП підйому.

    Ст. б/н (СБН) — наступний р. починаємо 1 ВП підйому.

    Трусики повернути, і почати в’язати рюшу зверху вниз, попереду трусів починати, відступивши від лівого краю 8 див. В’язати 3-5 р. рюшу навколо підстав п. першого кругового р. СБН — починати з п. перед стрілкою праворуч, повтор раппорта 3 рази, закінчуємо п. після 2-ої стрілочки. Обрізати нитку.

    6-ий ряд рюшу в’язати біленької пряжею з пліч. краю, прикріпивши нитку до ряду зі СБН до кута 5-ого р. рюшу робити СБН, на іншому краю в’язати теж СБН.

    Верх трусиків і біленькі планки обв’язуємо беж. пряжею СБН.

    Для зав’язок зробити ланцюжок з 128-138-148 ВП. Цю зав’язку пропускаємо через п. першого кола. р. СБН.

    Купальник спицями з строкатої пряжі

    Купальник спицами — схемы и выкройки

    Чудовий, зручний в’язаний купальник спицями можна пов’язати з строкатої меланжевої пряжі. В’язання купальника спицями — робота на 2-3 вечора. Купальник виконаний своїми руками спицями для початківців — такий купальник зв’язати зовсім не складно, головне — слідувати інструкціям. Спробуйте — і у вас обов’язково вийде! Обв’язувати краї радять ниткою з спандексом — в такому разі купальник краще тримає форму. Схема взята з італійського журналу. Розмір виробу — 42.

    Для роботи знадобиться:

  • Пряжа (100 % полістер, 120 м/50 гр.) — 200 грам.
  • Спиці завтовшки 3,5 мм. і 4,5 мм.
  • Голка велика.
  • Застібки — 2 шт.
  • Візерунки:

    Подвійна гумка:

    1-й р.: 1 осіб, 1 накид, 1 осіб, 1 накид, і так до кінця ряду.
    2-й р.: *пров’язуємо накид осіб., знімаємо 1 п., як ізн. не пров’язуючи, нитка перед роботою*, повторювати від * до *.
    3-й і слід. р.: *1 осіб., знімаємо 1 п. як виворітну, нитка перед роботою*, повторювати від* до*.

    Гумка 1/1:

    1-й р.: повторюється 1 осіб, 1 ізн, 1 осіб, 1 ізн., і так далі.
    2-й р.: як дивиться в’язка.

    Лицьова гладь:

    1-й р.: лицьовими.
    2-й р.: виворітними.
    3-й.р.: як 1-й.

    Протяжка: знімаємо 1 п. як осіб., 1 осіб., і протягуємо її через зняту п.
    Щільність в’язання: 25 п./34 р. = 10 на 10 см

    Труси

    Вимірюємо свої стегна. Дивимося на викрійку — тут стегна — 37+37 див. = 74 див. Якщо у вас стегна ширше — відповідно і петель додавати потрібно буде більше, ніж в описі. Додавати петлі після початку в’язання намагайтеся, розподіляючи надбавки рівномірно по всій роботі.

    Починаємо з задньої частини: на спиці 3,5 мм. набираємо 23 п. і в’яжемо для ластовіци трусиків — 3 ряду резинкою 1/1. Далі, переходимо на спиці 4,5 мм і в’яжемо лицьовій гладдю, при цьому набирати з обох сторін у кожному 2-му р.: 1 раз по 2 п, 1 р. на 3 п., 5 р. по 6 п. Дивимося і відкладаємо 2 см. від останнього набору п. Будемо потроху прибирати (зменшення) з двох сторін після 5-ти початкових петель, і не доходячи 5 п. до кінця: в кожному 6-му р. 5 разів по 1 п. (по лицьовій стороні трусів в’язати праворуч 2 п. вм. ліц., зліва — 2 п. вм. протяжкою). Останній набір петель + 12 див. — виходить 83 петлі (дивимося викрійку). Відкладемо поки у бік задню частину, не закриваючи петлі.

    Купальник спицами — схемы и выкройки

    Передня частина: набираємо на спиці 3,5 див. 23 п. і в’яжемо 2,5 см (8 р.) резинкою 1/1. Потім переходимо на спиці 4,5 мм. і в’яжемо лицьовій гол., додаючи з двох сторін у кожному 2-му р. 2 рази по 2 п., 1 раз на 3 п., 2 рази по 4 п., 4 р. по 5 п. Дивимося і відкладаємо 2 см. від останнього набору п. Будемо потроху прибирати (зменшувати) з двох сторін після 5-ти початкових петель, і не доходячи 5 п. до кінця: в кожному 6-му р. 5 разів по 1 п. (по лицьовій стороні трусів в’язати праворуч 2 п. вм. ліц., зліва — 2 п. вм. протяжкою). Через 12 див. від місця останнього набору петель має вийти 83 петлі (дивимося викрійку) — поки відкладемо в сторону.

    Збірка: виконуємо 1 бічний шов. Набрати всі петлі, які ми відклали на спиці 3,5 мм., в’яжемо 2 див. (12 рядів) подвійний гумкою. Закриваємо всі петлі. Зшиваємо 2-ой бічний шов. Набираємо по 81 п. на спиці 3,5 мм. вздовж обох бічних скосів, в’яжемо 4 ряди подвійний гум. І закрити всі петлі. Зшити шов (9 см) ластовіци.

    Бюстгальтер

    Чашечки: набираємо 92 п. на спиці 3,5 мм. і в’яжемо 4 ряди гумкою 2/2 і 4 ряди резинкою 1/1.(всього 1,5 див). Закриваємо з двох сторін по 4 петлі. Далі в’яжемо по 3 петлі з двох сторін рез-кою 2/2, потім центральні 82 п. в’яжемо за схемою (знаходимо середину верхнього трикутника на схемі, і цю петельку позначаємо шпилькою або червоною ниткою — це середина бюстгальтера). Дуже добре описана схема чашок. Виконуємо під час в’язання за схемою 12 додатків (галочки на схемі). В’яжемо 20 р. за схемою, потім ще 2 ряди як дивиться в’язка (щоб на лицьовій стороні були осіб. п.). У нас вийшло 6 див. візерунка за схемою. Закриваємо для горла 1 п. в середині схеми (так ми розділимо чашки). Далі, чашки в’яжемо окремо.

    Одну половину в’язання залишаємо на додатковому спиці, іншу будемо в’язати, потім повернемося до залишеної частини. Для краси від середини горловини з двох сторін по 3 петлі в’яжемо гумкою 2/2. В’язати одну чашку, збавляючи в кожному 4-му ряду 14 разів по 1 п. Через 17 див. від середини горла залишаємо на спицях 9 п., які в’яжемо гумкою 2/2. Далі вирішувати вам: як робити зав’язку на шиї: зробити її суцільною, як модно зараз, чи зробити зав’язки довше, щоб зав’язувати на шиї або пришити до планки з застібкою. Далі — повертаємося до дод. спиці і в’яжемо другу чашку в дзеркальному відображенні.

    Зав’язки: зав’язок знадобиться 2 шт. Набрати 52 п. на спиці 3,5 мм. і в’язати 4 р. гумкою 2/2, 4 р. резинкою 1/1, 4 р. гумкою 2/2. Всього вийде 2 див.

    Збірка: пришиваємо зав’язки з двох сторін до бюстгальтера, підгинаємо кінці зав’язок на 1 див., вставляємо застібки і зашиваємо.

    Купальник спицами — схемы и выкройки

    Схема чашок.

    Купальник спицами — схемы и выкройки

    Позначення схеми.

    Купальник монокіні на спицях

    Купальник спицами — схемы и выкройки

    Купальник монокіні на спицях з бавовняної пряжі , розмір 42-44. Використовуються спиці товщиною 4,5 мм, гачок 1,8 мм, гачок і 4 мм — для обв’язки. Цей купальник цілком можна пов’язати і без обв’язки — одними спицями.

    Купальник спицами — схемы и выкройкиКупальник спицами — схемы и выкройки Вязання спицями для жінок