Ламі – що за тканина: фото і властивості, дамо повний опис матеріалу, поговоримо про достоїнства і недоліки, розглянемо характеристики та застосування. Тканина ламі є однією з найдавніших на землі. Вона згадується ще в Біблії і стародавніх клинописах. За яскравість і блиск одяг з неї призначалася виключно для знаті, багатіїв і священнослужителів. Саме ж слово «ламі» з французької мови перекладається як «металева пластина».Ламе ткань: фото, описание и состав

Опис і склад

Тканина ламі як на фото – матеріал сатинового або атласного переплетення волокон поліестера або штучного шовку (основа) і металевих (качка). В результаті калібрування метал стоншується і розплющується, але втрачає свою міцність. Для виготовлення металевих ниток частіше використовується нікель, латунь або мідь. Відноситься до парчевою матеріал, хоча по щільності набагато поступається їм.

Примітно, що тканина не має лицьового боку. Все залежить від задуму дизайнера. З одного боку матеріал гладкий і блискучий з матовими візерунками, з іншого – навпаки, більше нагадує креп-марокен.

Крім атласного і сатинового переплетення з нейлонових і металевих ниток способом в’язання виробляють трикотаж. При цьому на дотик він набагато приємніше і міцніше тканої матерії.

На сайті можна подивитися інформацію про всіх існуючих тканинах, в тому числі і про інших матеріалах для одягу.Ламе ткань: фото, описание и состав

Переваги і недоліки

Переваги:

  • благородний зовнішній вигляд;
  • не має лицьового боку;
  • здатність до драпіровці;
  • не тьмяніє з часом;
  • різноманітність відтінків.

Недоліки:

  • низька гігроскопічність та повітропроникність;
  • невисока міцність (у трикотажу трохи вище);
  • схильність до деформацій.

Ламе ткань: фото, описание и состав

Застосування

Ткана матерія лами завдяки хорошій драпіровці в основному використовується для пошиття розкішних штор для банкетних залів, ресторанів і театрів.

Трикотажне полотно застосовується для пошиття одягу: театральних костюмів, облачення священиків, ошатних суконь. Завдяки ниток з металу, що володіє електропровідністю, тканина може використовуватися для виготовлення жилетів для фехтування.

Прочитати про характеристики всіх видів матерії для штор можна в окремому розділі сайту.Ламе ткань: фото, описание и состав

Важливо знати

Спочатку в якості основи для полотна використовувався натуральний шовк, волокна якого перепліталися металевими нитками. Незважаючи на давнє походження, пік популярності цього матерії припав на 30-ті роки XX століття.

Про всі секрети по догляду за ламі можна прочитати в нашому спеціальному розділі. Додавайте сайт в закладки і стежте за оновленнями.Ламе ткань: фото, описание и состав

Він входить в модні тенденції 2017 року: