Матеріал, про який ми сьогодні поговоримо, знайомий кожній модниці. Люрекс – недорога тканина з ефектним полиском – має досить багату історію.

Люрекс – що це таке, що за тканина? Так прийнято називати будь-який матеріал з додаванням блискучих ниток. Хоча безпосередньо люрексом в цьому випадку є тільки нитку.

Люрекс – что это такое за ткань

Історія

Сяючі блиском дорогоцінних металів матеріали з’явилися ще в Давньому Єгипті і, протягом століть, вважалися ознакою багатства і розкоші. Тоді блискучі нитки тягнули із золота та вплітали в тканину, а з 13 століття – покривали срібну нитку позолотою і переплітали з шовком.

Люрекс – что это такое за ткань

Звичайно, тканини, створені за такою технологією, були по кишені тільки дуже багатим людям. Сьогодні ж сяюча матерія доступна всім.

А все завдяки американцеві Тобто Долану, власнику компанії з виробництва сигаретних упаковок. Саме він придумав поміщати алюмінієву нитку в синтетичну тару, що робило її більш міцною і стійкою до розриву. Незабаром після того, як Долан запатентував свій винахід, ним зацікавилися виробники текстилю – так вийшов матеріал люрекс, назва походить від слова «lure» — «привабливість».

Люрекс – что это такое за ткань

Та іншої статті ви дізнаєтеся, що таке капрон і де його використовують.

Тканина люрекс: опис

З тим, що таке люрекс, ми розібралися – це блискучі міцні алюмінієві синтетичної нитки в оболонці. Тепер пропонуємо поговорити про властивості цього матеріалу, а також про те, що собою являють тканини з люрексом.

Додавання алюмінієвих ниток в матерію робить її не тільки блискучою, але і більш міцною. Але міцність і блиск – далеко не всі властивості цього матеріалу, ось у чому ще полягають його переваги:

  • М’якість і гнучкість дозволяють поєднувати блискучі нитки з абсолютно будь-яким волокном
  • Стійкість до окислення завдяки синтетичній оболонці
  • Нейтральність при взаємодії з людською шкірою
  • Можливість додати в нитка барвник і отримати абсолютно будь-який колір
  • Низька вартість

Люрекс – что это такое за ткань

Візуально така матерія буде переливатися металевим блиском, а на дотик здасться трохи рубав. Як виглядає тканина з люрексом, можна подивитися на фото.

Люрекс – что это такое за ткань

Люрекс: склад тканини

Як ми вже говорили, металеву нитку можна змішати з будь-яким волокном. Як правило, найчастіше використовуються такі матеріали, як шовк, шерсть, віскоза, бавовняний трикотаж (петля), а також синтетичне волокно.

Сама блискуча нитка в складі присутній на 3%-30%, від цього залежить, на скільки інтенсивно буде виблискувати і переливатися виріб з такої тканини.

Люрекс – что это такое за ткань

Це цікаво: Барбі – що це за тканина, прочитайте відгуки, подивіться фото в іншій статті.

Застосування

Ще не так давно не було жінки, яка б не знала, що це за тканина – люрекс. Дешевизна цього матеріалу дозволила буквально переповнити ринок блискучими речами. Їх було так багато, що речі з «блиском» стали вважатися ознакою поганого тону.

Модний цей матеріал зараз? Безумовно, але за умови, що блискучий вбрання доречний до ситуації (наприклад, в нічному клубі), або з цієї матерії на вас лише одна деталь туалету.

А ось що роблять їх цієї матерії:

  • Нарядні сукні, блузки, спідниці, брюки тощо Блискучі нитки можуть бути в будь-якому предметі гардероба, аж до пальто

Люрекс – что это такое за ткань Люрекс – что это такое за ткань

  • Головні убори

Люрекс – что это такое за ткань

  • Сумки, портмоне

Люрекс – что это такое за ткань

  • Аксесуари – хустки, краватки і т. п.

Люрекс – что это такое за ткань

  • Меблева оббивка

Люрекс – что это такое за ткань

  • Штори, портьєри

Люрекс – что это такое за ткань

Догляд

Що стосується правил догляду, то тут слід відштовхуватися від волокон, які присутні у складі тканини крім металевих ниток. Якщо використовується натуральний матеріал, уникайте високих температур при пранні. Синтетика менш вибаглива. Правила догляду, до речі, можна уточнити на ярлику виробу. Що по частині прасування, то в ній «блискучі» речі, як правило, не потребують.

Відгуки

А ось кілька відгуків про тканини з люрексом.

Ганна, 23 роки
І чому всі так скептично ставляться до цього матеріалу? У мене є вечірня сукня «з блиском», виглядає просто шикарно. Переливається при будь-якому освітленні, я в ньому відчуваю себе королевою. Є, звичайно, мінус – довго в такій сукні не походиш, все-таки ці блискітки трохи колються

Валерія, 37 років
Я вважаю, що такі тканини мають використовуватися тільки для прикраси інтер’єру, ось тут їм немає рівних. У мене є прекрасні портьєри з блискучою ниткою, виглядає дуже дорого, але, при цьому, зі смаком. Знаю, що для меблевої оббивки такий матеріал хороший. А ось плаття з нього я б не наділа.