Стародавність представляється багатьом з сучасних людей чимось сірим і неживим. Дома убогі, люди ходять в дранті, кругом зневіру і запустіння. Такий же вигляд має і Давня Русь в уявленнях багатьох режисерів сучасних фільмів. Хочеться розповісти і показати, що це насправді було не так. Почнемо з одягу.
Одяг населення київської Русі, як і населення сусідніх держав, була яскравою і самобутньою. Знайдені археологами зразки текстилю, досі зберегли свої початкові тони основного кольору навіть після тисячі років, проведеної в землі, говорять про те, що люди одягалися в барвисті, декоровані різноманітними оздобленням і вишивкою, одягу. Найпопулярнішими квітами, не характерними для природних відтінків тканин, були в давнину червоний, синій і пурпурний. Менш популярними, але часто використовуваними є жовтий і зелений.
Сьогодні поговоримо про фарбування натуральних тканин в рівний і красивий жовтий колір.
Для чого це потрібно?
Натуральне фарбування може бути цікаво для тих людей, які створюють одяг і аксесуари для себе, своєї сім’ї і на продаж, для тих, хто цінує натуральні матеріали та використовує їх з творчості — при пошитті ляльок, деталей інтер’єру, для тих, хто займається реставрацією в наукових цілях або історичною реконструкцією для душі. Цей колір буде справжнім, природним. Працювати з натуральними матеріалами приємно, цікаво і до цієї справи часто можна залучати дітей. Такі тканини можуть стати основою для подальшого экопринта.
Що можна фарбувати?
Фарбувати можна льон, бавовна, вовна, шовк та інші натуральні волокна — пряжу і тканини. В залежності від типу волокна, фарба буде вбиратися з більшою або меншою силою, від цього залежить і інтенсивність кольору. Шерсть і шовк набудуть більш яскраві кольори. На рівномірність фарбування може впливати вологість, новизна тканини, хімічний склад води, дата випуску хімікатів, досвід фарбаря, особливості інструментів, час фарбування, наявність або відсутність закріплювача і інші фактори. Розчин повинен бути свіжим і правильно приготовлене.
Рослини для фарбування в жовтий. Заготівля сировини

1. Кора крушини — ми її використовуємо для фарбування тканин і пряжі давно і успішно. Вона добре поєднується з алюмокалиевыми галуном або слабокислыми розчинами оцтової або лимонної кислоти. Дає досить яскраві та насичені кольори, від блідо-жовтого до яскраво-жовтого і, в деяких умовах, горіхового кольору.
2. Трава пижма — жовтий або зеленувато-жовтий на бавовні і льон. На шерсті може бути більш інтенсивний зеленуватий відтінок.
3. Корінь кінського щавлю — потрібно викопувати восени після відмирання верхній частині рослини, нарубати і використовувати свіжим. Колір від блідо-жовтого до насичено-жовто-зеленого кольору, яскраві і дуже приємні. Закріплення в кислому середовищі.
4. Трава череди — блідо-жовтий і м’які яєчні кольору на рослинних тканинах і вовни.
5. Квіти ромашки — досить яскраві і приємні відтінки жовтого.
6. Квіти календули і чорнобривців дають досить приємні жовті та оранжеві відтінки.
7. Цибулиння — відтінки жовтого, помаранчевого і коричневого залежно від інтенсивності розчину, властивостей закріплювача і часу фарбування.
8. Листя берези — світло-жовтий, зеленуватий.
9. Куркума і шафран дають яскраві, але не завжди стійкі за часом кольору, жовтий дуже радісний, але вимагає закріплення.
10. Корінь барбарису — різні відтінки жовтого.
11. Кора і гілки обліпихи — різні відтінки жовтого.
12. Пупавка фарбувальна з алюмокалиевыми галуном — відтінки жовтого.
13. Дрік фарбувальний.
14. Буркун жовтий.
15. Льнянка.
16. Резеда.
17. Суріпиця.
18. Чистотіл.
Підготовчі роботи перед фарбуванням

Перед фарбуванням слід підготувати воду — краще м’яку або взагалі истилированную. Сировину слід заготовити заздалегідь — нарізати листя, подрібнити квіти, нарубати коріння. Чим дрібніше буде фарбувальна сировину, тим більше барвника воно зможе віддати. В Індії та інших країнах, які практикують натуральне фарбування у виробничих масштабах, використовують саме порошкові барвники з рослин. У відповідності з рецептом, частини рослин слід замочити і настояти, потомити в гарячій воді або прокип’ятити. Техніка виділення фарби схожа з получениями екстрактів у народній медицині квітки і молоді листки наполягати, стебла та плоди варити, коріння кип’ятити. Тканина або пряжу перед фарбуванням бажано очистити від забруднень, якщо такі є, не використовуючи хімічних засобів для прання. Перед фарбуванням слід замочити тканина в гарячій воді. Всі хімічні засоби можуть негативно вплинути на подальшу забарвлення тканини.
Посуд краще використовувати емальований або з нержавіючої сталі. Оцинкована або алюмінієва поверхня можуть вплинути на подальший колір тканини. Обсяг посуду повинен помітно перевищувати обсяг мокрої тканини, щоб розчин вільно переміщався і на тканини не утворювалося крапных заломів — при фарбуванні можуть залишитися смуги, плями і непрофарбовані світлі місця. Розчин і фарбуються волокна слід постійно помішувати.
Більшість барвників потребують додаткового закріплення кольору до, під час і після фарбування.
Красци та закріплювачі

Протравный розчин з розрахунку на 100 г матеріалу складається з 2-3 л води і одного з наступних речовин: близько 4 гр. квасців, 1 гр. хрому, 1 гр. мідного купоросу, 0,5 гр. залізного купоросу. Води можна брати до 5-7 л. Чим більше води, тим глибше протрава проникає у волокно і дає міцну забарвлення.
Галун та закріплювачі залежать від типу обраної тканини і барвника.
Фарбування вовняних ниток крушиною

У даній публікації ми розповімо вам, як пофарбувати вовняні або шовкові нитки корою жостеру. Кору крушини ламкої збирають весною, ще до появи листя, вона легко знімається і набрати цієї кори можна досить багато за один раз, оскільки крашина росте досить великими галявинами.

Натуральное крашение ткани. Желтый цвет
Якщо фарбувати ви відразу не збираєтеся сировину можна засушити і використовувати пізніше. Крушина добре відома і як лікарська рослина, тому вона вам принесе користь і іншими способами.
Якщо ви не зможете зібрати кору в лісі — не впадайте у відчай — кору крушини можна придбати в аптеці і коштує вона зовсім недорого.
Для фарбування нам знадобиться:
1. Вовняні або шовкові нитки чи тканину, попередньо замочені у воді на строк від 1-2 годин до доби в залежності від щільності.
2. На кожні 100 г сухого матеріалу 2-3 літра води.
3. 4 гр. алюмокалиевых квасцов (їх теж можна купити в аптеці з назвою «палені Галун»).
4. 100-150 гр. подрібненої сировини — кори крушини.
Крушину необхідно вимочити в теплій воді, тканину або нитки замочити окремо на строк від 1-2 годин до доби, розчин крушини нагріти до 60-70 градусів і тушкувати від 15 хвилин до півгодини, занурити в нього фарбується матеріали, почекати деякий час — дивіться по інтенсивності, додати протраву — галун, довести до 80-90 градусів, дочекатися необхідного кольору і витягти волокна із розчину. Для закріплення можна прополоскати вироби в слабокислом розчині оцтової кислоти.
Зверніть увагу на наступні рекомендації:
Фарбування тканин проводять при температурі 90°С протягом 15 хвилин для шовку, 20 хвилин для бавовни і 30 хвилин для вовни водним екстрактом кори крушини. Екстракт отримують виварювання 200 гр. кори в 2 л води протягом 2 год при 85-90°С, причому кору попередньо замочують у холодній воді на 12 год. Після фарбування тканину обробляють 1%-них розчинах солей металів (0,1%-них фо-рах солей заліза) протягом 30 хв при 60°С, після чого ретельно промивають.
Якщо температура розчину буде більш 90 градусів — колір з жовтого стане бурим і не таким красивим. Інтенсивність кольору можна визначити на око, але майте на увазі, що при висиханні тканина стане світліше. Крім того, не буває двох однакових фарбувань. Розсип барвника можна помістити в мішок з марлі — тоді частинки барвника не будуть застрявати в волокнах пряжі або тканини. Фарбування крушиною добре витримує сонячне світло, але при частих праннях або використанні синтетичних миючих засобів швидко змивається з тканини, колір блідне.
Пропонуємо вам кілька зразків фарбування в жовтий колір різних матеріалів, які ми робили в різний час. Бажаємо приємного творчості і вам!

Натуральное крашение ткани. Желтый цвет

Натуральное крашение ткани. Желтый цвет

Натуральное крашение ткани. Желтый цвет

Натуральное крашение ткани. Желтый цвет

Натуральное крашение ткани. Желтый цвет

Натуральное крашение ткани. Желтый цвет

Натуральное крашение ткани. Желтый цвет