Меню

Невідомі творці високої моди, чи Свита грає короля

У всіх на слуху назви Модних будинків і іменитих дизайнерів, їх очолюють. Напевно ви уявляєте собі, що кожного їх них раптово приходить на думку геніальна ідея, яка потім власноруч ними ж і втілюється в життя? Так, ймовірно, глобальне мислення гуру моди дозволяє деражать ніс за вітром і передчувати (або створювати) тренди, але що ми знаємо про тих, хто бере на себе чорнову роботу? Сучасна мода справа настільки колективне, що боєць-одинак не витримає ніякої конкуренції, та й просто буде не в змозі впоратися з тим обсягом роботи, який закладений у створення більш-менш повноцінної колекції.

Пройшли ті часи, коли в модному будинку цикл створення моделей був безперервним, включаючи покази — навіть манекенниці, по більшій частині, біля кожного будинку були свої, не кажучи вже про швеях .

Дуже багато зараз в цій індустрії віддається на аутсорсинг — починаючи з маркетингових досліджень і закінчуючи найтоншої вишивкою на шлейфах бальних суконь. Я вже не кажу про командах рядових модельєрів-дизайнерів, які і видають на-гора модні образи, видимі нами на подіумах після того, як метр окреслить руками в повітрі якусь ефемерну загальну лінію.

Виробники аксесуарів і фурнітури, стилісти і візажисти,фотографи і співробітники глянцевих журналів — всі вони “роблять моду” нарівні з креативними директорами марок.

Ну, і мабуть, головну скрипку в цьому оркестрі грають виробники тканин.

Сьогодні я хочу розповісти вам про один такий “бійці невидимого фронту” — французької компанії Malhia Kent.

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

На старовинній віллі в паризькому пригогоде Нейі-сюр-Сен мануфактура вже протягом півстоліття виробляє для найвідоміших у світі Будинків моди незвичайні тканини. Революційний дизайн створюється вручну. «Якщо творчий директор Модного дому захоче тканина, схожу на цукрову вату, то він отримає її від нас…» — стверджує директор мануфактури дизайнер Ів Керріган.

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Більше 30 років Malhia Kent постачає тканинами такі модні будинки, як Chanel, Hermès, Oscar de la Renta, Balmain, Louis Vuitton і інші провідні бренди. Часто колекції цих марок народжуються після того, як їх дизайнери вдохновятся незвичайними і вишуканими тканинами невеликої мануфактури.
До речі, Malhia Kent — псевдонім засновниці фірми, художниці Мішель Сорано, яка у 1961 році купила ткацьку майстерню і просто з любові до мистецтва відіслала кілька проб Коко Шанель. Пані Шанель прийшла в такий захват, що замовила кілька рулонів дорогого багатошарового твіду з кольоровим фантазійним візерунком. Успіх тканин був так великий, що в 1987 році Мішель зареєструвала компанію, що носить її псевдонім, Malhia Kent, а в 1998 році партнером Мішель стала франко-американська модель Ів Керріган.

За освітою математик і шанувальник інформаційних технологій, Ів з’єднала креативність Сорано і можливості IT. Вона особисто стежила за розробкою програмного забезпечення, яке може обробляти до 10 000 ескізів і підбирати до 15000 ниток для кожного зразка.

Використовуючи концепцію «спочатку дизайн, потім втілення», компанія випускає 4 колекції в рік по 2000 дизайнів у кожній. Саме Malhia Kent стала піонером у поєднанні непоєднуваного. Мішель і Ів запустили виробництво тканини з пір’ям, блискітками, стрічками, рафією, переплітали папір з кашеміром і пластик з вовною. Технології тільки допомагають виробляти тканину, в основі всього лежить дизайн, тому Malhia Kent приваблює художників усього світу для створення колекцій. Крім того, унікальне дозволяє виробляти тканини з потрібної викрійці відразу з планками, кишенями або навіть петлі для гудзиків, що особливо цінно для колекцій prêt-a-porter.

Десятки тисяч різних ниток і волокон лежать напоготові, щоб виконати будь-яке, саме незвичайне побажання замовника.

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Спочатку робиться комп’ютерний ескіз, потім за справу береться колектив молодих дизайнерів.

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Вони виконують саму копітку роботу з комп’ютерного ескізом. На традиційних ткацьких верстатах вони сплітають дрібний візерунок з ниток, тасьм, металевих волокон, мереживо, пір’я, паєток, паперу, намистин і рафії.

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Максимальна довжина зразка нової тканини — 2 метри. Ці зразки надсилаються замовнику. До речі, замовники — не завжди люди з гучними іменами, серед них багато дизайнерів-початківців, які мріють скомбінувати власний стиль з матеріалами, які на перший погляд ніяк не комбінуються (наприклад, шотландка та паєтки або муслін і золоті нитки). І в результаті з’являються абсолютно незвичайні тканини, а на модних показах чуються захоплені вигуки:«MALHIA KENT створила черговий шедевр!»

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Окрім замовлень мануфактура випускає також власні колекції тканин (більше 2000 тканин в рік). Невдалі візерунки складаються в архіви (в ньому вже більш 50 000 проб). «Якщо нам щось не сподобалося, ми відсилаємо пробу в архів, а рік потому дістаємо звідти і дивимося знову», — розповідає Ів. «Цей прийом не раз допомагав нам побачити, чого саме не вистачає для завершення роботи».

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Чи Не правда, відмінні приклади? Скільки ж копіткої праці у кожної тканини! І які розкішні речі з них можна пошити!

А ще мені дуже сподобалася ідея робити з таких “крутих” тканин аксесуари. Майстри, візьміть на замітку!

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Ось така чудова команда творчих людей створює для нас цю красу:

Неизвестные творцы высокой моды, или Свита играет короля

Дякую за увагу.