Шановні любителі шиття, здрастуйте!

У сьогоднішній статті ми розглянемо ще один спосіб обробки розрізу одношовного рукава. Цей спосіб — обробка обтачками.

Обробку розрізу одношовного рукава обтачиванием застосовують, коли сторони розрізу не заходять один на одного, а на манжеті є припуск під застібку.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Окантовка розрізу рукава (окантовка бейкой).

Обробка розрізу рукава планками.

Обробка розрізу рукава обтачкой — простий і фігурної.

Розріз у шві рукава.

Обтачку для обробки розрізу рукави можуть бути простими і фігурними.

Обробка розрізу рукава обтачкой.

Обробка простий обтачкой.

На одношовному рукаві розмічають лінію розрізу. (Тут правий рукав. На лівому рукаві розмітка розрізу виконується дзеркально).

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Лінія розрізу знаходиться в ліктьовій частині одношовного рукава. Вона виходить під прямим кутом від лінії низу рукава.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Коротка поперечна лінія – лінія обмежує довжину розрізу («поперечна мітка»). Стандартна довжина розрізу на «дорослій» одязі — 7 див.

Проста обтачке для обробки розрізу одношовного рукава являє собою прямокутну смужку тканини, викроєні по частковій нитки.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Довжина обтачку на 2 см більше довжини розрізу. (Можна більше 2-х см і менше (за бажанням, за ситуації)).

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Якщо виріб шиється з середніх або товстих матеріалів, деталь — заготовку під обтачку можна викроїти з іншої, більш тонкої і відповідної за кольором і фактурі до основної тканини.

Для середніх і тонких тканин (з малюнком або однотонних, непросвечивающихся) можна використовувати основну тканину.

Для тонких тканин, просвечивающихся тканин з малюнком (візерунком) краще використовувати шматок тонкої тканини відповідного кольору і без малюнка, щоб той не просвічував крізь шар основної тканини.

Деталь – заготовку можна залишити і в такому вигляді, але мені більше подобається, коли її верхня частина закруглена.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Край деталі — заготовки під обтачку обробляємо від осипання.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Я опрацювала зріз оверлочної рядком. А можна і зигзагоподібної, і ручний обметочниє (по моделі, за бажанням, по ситуації). Можна підвернути на виворітну сторону край деталі, буквально пару – трійку міліметрів, і настрочити їх рядком в край. Можна взагалі не обробляти цю деталь, якщо тканина, з якої та викроєна, абсолютно не сипка.

Обтачку накладаємо лицьовою стороною! на лицьову сторону! рукава.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Лінія подовжнього середини обтачку повинна збігатися з лінією розрізу.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Таке положення обтачку фіксуємо спочатку шпильками,

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

потім ручної наметочним рядком.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Навколо лінії розрізу, на відстані 2 — 3 мм від неї, прокладаємо строчку. (Рядок прокладається точно до лінії «поперечна мітка» розрізу).

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Якщо малюнок (візерунок) тканини отшиваемого вироби має зображення геометричних фігур (різного роду лінії, квадрати тощо) рядок краще прокладати з боку матеріалу рукава. Так легше тримати під контролем і напрямок рядки, і відстань між двома лініями рядки.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

У верхнього краю лінії розрізу довжину стібків рядки зменшуємо до 0,5 — 1,0 мм. Кути розрізу і його коротку сторону теж отстрачиваем рядком з стібками довжиною 0,5 – 1,0 мм.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Обтачку і матеріал рукава розрізаємо по розміченій лінії (по середині між рядками).

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Не доходячи до короткої поперечної боку розрізу 0,3 – 0,4 мм тканина розрізаємо за напрямком від середини до країв.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Після цього відвертаємо обтачку на виворітну сторону рукава

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

і выметываем край розрізу.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

При цьому з матеріалу верхньої деталі (рукав) формуем перехідною кант. Він повинен закрити собою виконану лінію шва.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Приутюживаем обтачанний розріз.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Рядком в край отстрачиваем край розрізу.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Вид з вивороту.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Вид з особи.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Примітка. Нижня сторона рукави і вільні відлітні боку обтачку по нижній стороні увійдуть в шов пришивання манжети. Так що турбуватися з приводу, що сторони обтачку на готовому виробі будуть бовтатися, немає підстав.

Обробка розрізу рукава фігурної обтачкой.

(Помилкова планка рукава).

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Точно так само, як і в першому випадку, розмічаємо лінію розрізу на одношовному рукаві (правий рукав).

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Деталь – заготівка під фігурну обтачку розрізу рукава це прямокутна деталь, выкроенная по частковій нитки.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Фігурна обтачке може бути викроєна:

  • з основної тканини,
  • з тканини компаньйона до основної,
  • з контрастної тканини (по моделі, за бажанням).

Примітка. Щоб фігурна планка на готовому виробі, що називається, злилася з матеріалом рукави, напрям малюнка планки і малюнка тканини рукави повинні збігатися (для тих тканин, де є малюнок (візерунок)).

Ширина деталі — заготовки під фігурну обтачку = 4 см, плюс припуск на подгибку з усіх боків (крім нижньої) по 0,5 — 1,0 див. Тут 6 див.

Довжина заготовки дорівнює довжині розрізу + 2 см, і плюс припуск 0,5 — 1,0 див. Тут 10 див.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Примітка. У цьому разі я волію припуски шириною 1 см. З ними зручніше працювати.

Фігурну обтачку розрізу рукава можна зробити прямокутної, а можна з кутом у верхній частині (прямим, тупим, гострим (по моделі, за бажанням)). Я роблю з кутом.

Машинною строчкою (можна ручний, можна разметочными інструментами) розмічають на деталі лінії швів (припуски) і форму верхівки.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Перегнув по нанесених лініях, припуски підверніть на виворітну сторону.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Приутюживаем утворилися згини.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

І тепер допоміжні машинні строчки видаляємо, щоб вони не плуталися під ногами».

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Потім лицьовою стороною! обтачке укладається на виворітну сторону! рукава.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Далі…. А далі так само як і проста обтачке, фігурна:

  • фіксується на рукаві,
  • приметывается,
  • уздовж розрізу прокладається машинна строчка,
  • рукав і обтачке розрізають по лінії розрізу і в сторони до кутів.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Фігурну обтачку відвертаємо на лицьову сторону, выметываем край розрізу і приутюживаем.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

З матеріалу верхньої деталі формується перехідний кант. Але на цей раз це матеріал обтачку. Кант закриває собою виконаний шов.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

З лицьової сторони навколо розрізу прокладаємо строчку в край.

Примітка. У випадку з виконанням фігурної обтачку, машинну строчку по контуру обтачанного розрізу прокладати краще з боку обтачку. Дуже важливо, щоб сторони обтачку після виконання строчки були однакової ширини. А конролювати ширину зручніше, коли деталь, за якою прокладається рядок, знаходиться перед очима.

Обтачка разреза рукава. Обработка разреза рукава обтачкой.

Всім всього найкращого! З повагою !