Цю публікацію я хочу присвятити навіть не новачкам, а тим, хто тільки планує навчитися вишивати бісером, але не знає з чого почати. Найважливішим у будь-якій справі є правильний вибір матеріалів та інструментів.

По-перше, нам необхідна основа. Існує декілька підходящих «тканин», необхідно випробувати кожну, щоб вибрати найзручнішу конкретно для вас. Поширеними є такі основи, як фетр, шкіра натуральна або щільна штучна), флізелін (складений в декілька шарів), сукно та ін Джинсову тканину краще не використовувати, так як вона має властивість розширюватися і «сипатися» по краях, що може зіпсувати ваше виріб і скоротити термін його експлуатації.

Обзор материалов для вышивки украшений камнями и бисером

Для оформлення вивороту потрібно натуральна або штучна шкіра, замша, можна використовувати фетр, щільні тканини з красивим візерунком чи мереживо.

Обзор материалов для вышивки украшений камнями и бисером

Якщо Ви хочете робити браслети, гребені, каблучки, брошки або кільця, то потрібно мати металеві основи. Для браслета використовують алюмінієві заготовки (які бувають вже в зігнутому вигляді, або плоскі, форму яким майстер додає самостійно), ці основи можуть бути всіляких форм, придбати їх можна на Ярмарку Майстрів.

Обзор материалов для вышивки украшений камнями и бисером

Для брошок використовують шпильки, основи з сіткою для пришивання і основи з плоским підставою (до яких готовий виріб приклеюють на гарячий або суперклей).

Обзор материалов для вышивки украшений камнями и бисером

Основи для кілець так само бувають всіляких форм, деякі потрібно частково ховати під виворітну «тканина», інші пришивають або приклеюють до вже готового виробу.

Обзор материалов для вышивки украшений камнями и бисером

Для ободків і гребенів також існують спеціальні металеві основи, вони бувають різної ширини.

Обзор материалов для вышивки украшений камнями и бисером

Найважливішим у будь вишивці є бісер! Тут асортимент безмежний, сучасні технології дозволяють робити бісер абсолютно будь-яких відтінків, розмірів і форм. Що стосується якості, то на першому місці знаходиться бісер таких виробників, як Toho і Miyuki (Японія), потім Matsuno (Японія) і Preciosa (Чехія). Ніколи не використовуйте китайський або тайванський бісер для вишивання. Працюючи з ним Ви не тільки зіпсуєте свій виріб (адже цей бісер нерівний, різного розміру і навіть відтінків в одній пачці, крім того з часом він вицвітає, а покриття облазить), але й неабияк втомитеся і, що гірше, можете зовсім втратити інтерес до вишивки (так як цей бісер може тріскатися, голка буде застрягати, а краї перерізати нитку, особливо це стосується стеклярусу). Детальний опис марок, видів і форм бісеру буде чекати Вас в наступних публікаціях.

Обзор материалов для вышивки украшений камнями и бисером

Щоб Ваше виріб було ще більш оригінальним і розкішним рекомендую використовувати кабошони з натуральних каменів (які бувають різних форм і розмірів), амоніти (це скам’янілі черепашки) і різні кристали (найулюбленішими у рукодільниць є swarovski). Детальніше про натуральні камені поговоримо в наступних публікаціях. Крім каменів використовують різні намистини, гудзики, перли, а так само все, що можна пришити, приклеїти і обплести.

Обзор материалов для вышивки украшений камнями и бисером

Після того, як ми зібрали необхідні матеріали можна приступати до виготовлення. На цьому етапі нам знадобляться наступні інструменти: голки, нитки, клей, папір, ножиці, олівець і ємності для бісеру.

Для вишивки бісером Вам будуть потрібні спеціальні голки, так як звичайні, які ми використовуємо для побутових або швейних цілях, просто не пролізуть в маленький отвір бісеринки. Дуже зручними я вважаю голки PONY 10 або 12 розміру для бісеру. Довжина голок 50-55 мм. Діаметр голок 0,32-0,4 мм. Але у бісерних голок є свої недоліки: вони дуже тонкі, тому легко ламаються і ще легше гнуться при необережному використанні.У вашому наборі повинні бути обов’язково голки про запас, адже витратні показники ламкості вимагають досить частої зміни голок, при цьому в наборі повинні бути представлені як бісерні, так і швейні голки для пришивання, проколювання та оздоблювальних робіт різних розмірів.

Обзор материалов для вышивки украшений камнями и бисером

Що стосується ниток, то вибір залежить від Вас. Ви можете вишивати волосінню завтовшки 0,1-0,07, лавсаном, шовковими, армованими або капроновими нитками 50К, а також спеціальними нитками Toho One-G або NYMO (нейлонова мононитка). Перевагою тут користуються мононитки, так як вони міцніше інших і не мають властивість скручуватися в процесі вишивання.

Обзор материалов для вышивки украшений камнями и бисером

Більшість рукодільниць використовують клей ” Момент-кристал, за допомогою якого клеять кабошони на основі і виворіт до виробу, цей клей прозорий, майже без запаху і дуже міцний.

Ножиці потрібні двох розмірів: великі для тканини та паперу, а також маленькі з гострими кінцями для обрізання ниток і зайвої тканини після завершення роботи (можна використовувати манікюрні).

Для чого потрібна папір? Після завершення роботи з вишивкою необхідно оформити виворіт, якщо ми будемо клеїти «тканина» прямо на вишивку, то всі вузлики і закріпки будуть просвічувати через неї, і вид вивороту буде негарним. Папір дозволяє вирівняти поверхню, плюс зробити продукт більш міцним і допомогти йому тримати форму. Якщо Ви вишиваєте браслет на металевій основі, то папером проклеювати в цьому випадку не потрібно.

Обзор материалов для вышивки украшений камнями и бисером

Отже, ми дізналися про всіх необхідних матеріалах, детальніше з деякими (а саме з бісером і кабошонами) можна буде ознайомитися в наступних публікаціях, тому додавайте мене в кола, щоб не пропустити корисні уроки.

p.s. вибачаюся, якщо були допущені лексичні або граматичні помилки, крім того, я чекаю ваших доповнень і побажань, обов’язково задавайте питання і вказуйте на неточності. З повагою, Ксюша.

p.p.s. всі фото знайдені на просторах інтернету.