Органза тканина: фото, опис, все про види (шовкова і органза-сітка), скільки коштує метр – ви знайдете все це в одній статті. Органза – прозора тонка жорстка тканина, виробництво якої ведеться з поліестеру, шовку, або віскози за технологією скручування волокон. Шовкова органза є досить рідкісною, тому в звичайному магазині її придбати практично неможливо.

Така тканина буває блискучою і матовою, однотонною і барвистою, лаконічною, виконаної в пастельних тонах, і гаптівника (надруковані і вишиті візерунки).

Цікаво, що зображення може бути нанесене печаткою, вишивкою, травленням, з допомогою перфорірованія і лазерного устаткування.

Тканина органза, фото якої можна подивитися на нашому сайті, була завезена в Європу з східних країн більше 200 років тому. А свою назву вона отримала через те, що вироблялася протягом довгого часу в узбецькому місті Ургенч, де досі діє стара ткацька фабрика. Про змішаних матеріалах читайте тут.Органза ткань: фото и описание

Основні характеристики

Ця тканина у своєму сучасному виконанні має масу позитивних робітників і експлуатаційних якостей, що досягається за рахунок використання синтетичного поліестеру. Це повністю екологічний матеріал, що наділяє тканина наступними характеристиками:

  • Вона практично не мнеться;
  • Має високий рівень світлостійкість і стійкість до атмосферних впливів;
  • Підвищений рівень міцності;
  • Світлопроникність і повітропроникність;
  • Стійкість до органічних розчинників;
  • Доступна ціна (часто навіть немає сенсу дізнаватися, скільки коштує метр органзи).Органза ткань: фото и описание

Органза сітка – сфера застосування

Такі властивості тканин, як невагомість і легкість, визначають область використання органзи – виробництво гардин і штор. Виготовлена з неї продукція елегантна і витончена, незалежно від стильового рішення, тому з легкістю вписується в різні побутові та комерційні інтер’єри, прикрашаючи своїм виглядом приміщення. Детальніше про матеріали для штор можна прочитати тут.

Для пошиття гардин найчастіше використовується органза сітка. Подібна продукція відрізняється строгим, але романтичним виглядом, що стане непоганим рішенням для безлічі видів стилів. Багато дизайнери запевняють, що тканина є дуже універсальною, тому що доводиться до смаку багатьом.

При цьому протягом багатьох років органза використовувалася для пошиття вечірніх суконь, які підкреслювали фігуру жінки, а також для виготовлення різних святкових костюмів та одягу для виступів. Наприклад, у східних країнах, її досі активно використовують для виготовлення костюмів для танцю живота.Органза ткань: фото и описание

Що потрібно знати ще?

Цікаво, що багато істориків запевняють, що винайшли тканину у Північній Америці в компанії Logranza на початку 19-го століття.

Одним з головних недоліків цієї тканини є її складність у відході – проблематично прати і прасувати органзу – все це потрібно робити дуже акуратно і за певними правилами. Про них детально розказано у відповідному розділі нашого сайту.

До недоліків шовкових видів можна віднести їх високу ціну. Уточнити, скільки коштує органза можна на будь-якому спеціалізованому сайті.Органза ткань: фото и описание