Багата, урочиста, не на кожен день. Панбархат – тканина, яка прийшла до нас із стародавнього Китаю. Колись доступна лише обраним, вона і сьогодні залишається особливим товаром, придбання якого приурочується до особливих випадків. Давайте поговоримо про це матеріалі докладніше.
Панбархат ткань

Історія тканини

Панбархат ткань
Спочатку з’явився звичайний оксамит, тканина, стільки різновидів якої ми сьогодні знаємо. І перші відомості про нього відносяться (орієнтовно) до 3 століття до н. е. в Китаї. До 8-9 століття н. е. цей матеріал став відомий у Візантії, а в 13 ст. почав вироблятися в Європі. Так, у Венеції в 1247 році була заснована Гільдія ткачів оксамиту. Приблизно в цей же час оксамит почав поставлятися в Росію. У нашій країні його виробництво було налагоджено в 17 ст., після того, як від німецьких купців була отримана інформація про технології процесу.
Коли точно від основного напрямку відокремилося виробництво саме панбархата ми не знаємо. Можемо лише припускати, що сталося це в період, коли оксамит почав вироблятися в Європі, тобто, починаючи з 13 століття. Спочатку окремі ткачі, а потім майстри на ткаческих фабриках почали пробувати нові методики створення тканини і надання їй особливих технічних і декоративних властивостей.

Панбархат: це що, склад і приблизна вартість

Це дуже красива, ефектна тканина, з гладким, трохи глянцевим ворсовим візерунком на матовому основі (в цьому, між оксамитом і панбархатом головна відмінність: перший більш щільний, з поверхнею, рівномірно покритої ворсом). Тонка, але при цьому об’ємна за рахунок рельєфності малюнка матерія при драпіровці лягає м’якими складками. Візерунки на ній зустрічаються переважно флоральні: великі або дрібні квіти, листя, ягоди, ліани і т. д. Основа може бути не еластичною, пружною по качку або биэластичной.

Виглядає панбархату (див. фото нижче) дорого, і цілком відповідає своїй другій назві, отриманого багато сотень років тому: «тканина королів». Звичайно, є і виключення, – найдешевші різновиди з примітивним малюнком, виготовлені з 100 % поліестеру. Вони можуть виглядати досить посередньо. Справжній, «канонічний» панбархат виготовляється з 100% шовку, але в широкому продажі найчастіше зустрічаються такі варіанти:

  • Основа – 100 % шовк, ворс – 100 % віскоза.
  • Основа – 100 % шовк, ворс – 80 % віскоза, 20 % вовна.
  • 80 % віскоза, 20 % ацетатний шовк.
  • 65 % віскоза, 20 % шовк, 15 % поліамід.
  • 100 % поліестер.

Панбархат тканьТканина панбархату, як і на шифоновою основі його побратим, повністю виготовлений з натурального шовку, задоволення не з дешевих: вартість 1 м. починається від 5 тис. рублів. Більш доступна тканина на шовковій основі з віскозним ворсом, вона обійдеться вам від 2500 до 5000 руб. за погонний метр. З меншим вмістом шовку – від 2300 руб. за пог. м. Корейська, з 100% поліестеру – від 500 руб. за пог. м. Точна ціна на матеріал залежить від країни-виробника, будь-то його індивідуальних особливостей і ширини полотна.
Панбархат ткань Панбархат ткань

Характеристики і властивості, процес виготовлення

Давайте уточнимо, що таке панбархату. Це – одна з різновидів оксамиту, а саме шифон-оксамиту. Тільки основа в останнього – прозорий або напівпрозорий. Їх, до речі, не завжди розділяють, і обидва види матерій ідентифікують як «панбархату на шифоні». Це не дивно, адже схожі вони навіть за принципом освіти малюнка: ворсинки його покладені в одному напрямку, завдяки чому візерунок виходить трохи глянсовим. Такий ефект виходить допомогою тиснення: ворс, утворює малюнок, загладжується в одну сторону, а потім на нього впливають гарячим пресом.

Вся краса тканини розкривається в динаміці: полотно м’яко переливається, мерехтить і змінює відтінки під час руху. Одна складка плавно перетікає в іншу, не зависаючи і не втрачаючи обсяг. В іншому, гарний панбархату і в статиці, – в драпіруваннях він дає цікаві тональні переходи від темного до світлого. Форму краще тримає матеріал на малоэластичной основі, а добре тягнуться варіанти більше підходять для випадків, коли потрібно повторити рельєф складної поверхні.

Що за тканина панбархату: ця матерія – розрізна, тчеться з п’яти ниток: з 2 – основа одного полотна, 2 інших – основа другого, і 1 нитка – ворсовий малюнок. Виходить два полотна, сполучених між собою в місцях проходження ліній візерунка. Ще до того, як вони зійдуть з ткацького верстата, спеціальне лезо розрізає нитки, що утворюють малюнок, на рівній відстані від обох основ. Далі матеріал піддається загладжування та пресуванню візерунка.

Плюси і мінуси

Головна перевага панбархата перед іншими тканинами – його декоративні якості, про які ми писали вище. А крім того:

  • Гігроскопічність. Одяг з цієї тканини «дихає», волога біля тіла не затримується.
  • Гіпоалергенність. Цією особливістю володіють полотна з 100 % шовку або суміші його з віскозою.
  • Низька щільність основи робить матеріал нежарким для тіла. Це те, чим відрізняється, крім своєї фактури, панбархату від свого попередника.

І про недоліки:

  • Як будь-яка ворсована тканина збирає на себе пил, шерсть тварин, частинки ниток і т. д.
  • Накопичує статику. Особливо це стосується полотен, до складу яких входить синтетика.
  • Досить складно доглядати.
  • При всій своїй красі панбархату вимагає обережності і великого смаку при використанні як в інтер’єрі, так і в пошитті одягу.

Сфера застосування, догляд за тканиною

Матеріал панбархату парадний, пишний, і сфера застосування у нього відповідна:

  • Вечірні туалети – сукні, спідниці, жакети, накидки, піджаки.

Панбархат тканьПанбархат ткань

  • Домашній текстиль для особливих випадків. Це парадні портьєри, накидки на подушки, різні елементи декору.

Панбархат ткань

За великим рахунком, це все, що можна зшити з панбархата. Для повсякденного носіння ця тканина не дуже підходить, тому чергового офісного костюма з неї не зшиєш.

Зверніть увагу: цей матеріал сам по собі дуже фактурний, активний, помітний, і маленьке приміщення він може візуально «перевантажити». Тому в кімнатах площею менше 20 м2 його слід використовувати дозовано. Приміром, портьєру краще пошити з іншої тканини, а панбархату вводити невеликими включеннями: зробити з нього підхоплення, декорувати ламбрекен і т. д.

Панбархат тканьОсобливості догляду за панбархатом багато в чому залежать від його складу. Вироби з 100 % шовку краще не прати самостійно, а скористатися послугами хімчистки. Як прати панбархат з смесовый і зі 100 % віскози:

  • Ручне прання засобом, на якому стоїть відмітка «для шовку», у воді до 35°.
  • Віджимати не можна, але зайву воду з тканини можна прибрати. Розстилаємо на рівній поверхні махровий рушник, на ньому розкладаємо виріб, і все загортаємо вільним «рулетом». Злегка обжимаем руками, прибираємо рушників і можна розвішувати річ для сушіння.
  • Сушити тільки на плічках, лицьовою стороною назовні.
  • Якщо є необхідність в сухому чищенню тканини (видалення смітинок, шерсті тварин, пил) – використовуйте злегка вологу губку або липкий ролик (з обережністю).

Якщо виріб смялось, гладити його звичайною праскою ні в якому разі не можна. Можна тільки акуратно відпарити. Зберігати панбархату, незалежно від його складу, слід на плічках, виворотом назовні. Якщо мова йде про домашній текстиль – теж шукаємо спосіб повісити на горизонтальній перекладині. Ідеально – у тканому або пластиковому чохлі.

Дивіться наш розділ “Корисне”, там багато потрібної інформації для вас.

Відгуки

Світлана: Для інтер’єру панбархату дійсно складний, як мені бачиться. Особливо для малогабаритних квартир. В них дуже легко їм зловживати і отримати класичне «дорого-багато». Для мене це щось таке, що зачаровує в чужих інтер’єрах, але в своєму будинку використовувати навряд чи наважуся. А в одязі мені ця тканина дуже подобається, і фактура, і ефекти, яких за допомогою неї можна добитися.

Таня: У мене до панбархату двоїсте ставлення. З одного боку – красива тканина, така рідка, м’яка, багата. З іншого – вбрання з нього, на пошиття яких пішли дешеві полотна з п/е, нуууу… окрема тема, в загальному. Вважаю, що тут допустимо тільки натуральний шовк брати, або його навпіл з віскозою. І обов’язково хорошої якості. Або взагалі в бік цього матеріалу не дивитися.

Олена: З панбархатом досить складно працювати, тому, якщо беру замовлення на пошиття одягу з цієї тканини, закладаю на виконання більше часу, ніж зазвичай. Особливо якщо мова йде про чоловічих сорочках: манжети, комір, планка – це все повинно тримати форму, не вивертатися. Ось і доводиться дублювати органзою (з дублерином не завжди виходить). Добре ще, що фактурність матеріалу дозволяє робити звичайні в таких місцях відтермінування в край. На звичайному, гладкому оксамиті такого робити не можна, негарно виходить.

Женя: Так, згодна з Вами. Зазначу ще нестабільність панбархата, при розкрої іноді буває важко. В окремих випадках доводиться шлихтовать. А при пошитті, якщо це дозволяє обрана модель, намагаюся дублювати всі деталі тонким трикотажем в тон. Сметываю і зшиваю зовнішній шар з внутрішнім, а потім вже працюю як з звичайними одношаровими елементами.

Додатково:

  • Футер петля тканина – що це за матерія?
  • Що за тканина шовк армані?