Парча – тканина : фото та опис матеріалу представлені в статті. Слово «парча» у перекладі з перської мови означає «матерія». Це один з найстаріших і найбагатших типів тканин, які і сьогодні часто виготовляються вручну, що дозволяє передати всю красу і блиск полотна.

Опис

Парча – важка шовкова тканина з оригінальним візерунком. Для виконання орнаменту використовується тонка металева нить із золота, срібла, сплавів. Парчеве полотно має велику вагу, виглядає багато, буквально «по-королівськи». Для його виготовлення використовується ручна праця і сучасні технології, а натуральний шовк все частіше замінюють віскозою, але від цього зовнішній вигляд виробу не стає менш урочистим.

Парча – тканина, яка символізує розкіш, блиск і вишуканість, що в точності підтверджує фото і опис матеріалу.

Парча ткань: свойства, фото и описание

Історія

Батьківщиною парчі, як і шовку, є Китай. Тут тканина з візерунком стали виготовляти ще в X столітті. В процесі виробництва використовували тільки найкращі сорти шовку і металеві нитки з чистого золота. Тканина золота парча виходила дуже дорогий, і дозволити собі вироби з неї могли тільки члени імператорської родини. З Китаю технологія виготовлення матерії поширилася в Індії, потім у Туреччину, Персію і Візантію.

У Росії парчеві полотна стали виготовляти слідом за європейськими країнами. Тканину використовували для пошиття ошатною і церковного одягу, домашнього текстилю для прикраси інтер’єрів. Щоб знизити собівартість матеріалу золоті нитки стали замінювати на бавовняні, обвиті металевої волосінню.Парча ткань: свойства, фото и описание

Парча тканина: властивості

Матеріал парча володіє наступними характерними властивостями:

  • висока щільність;
  • велику вагу;
  • жорсткість;
  • блиск;
  • висока гігроскопічність;
  • повітропроникність;
  • хороша терморегуляція;
  • несминаемость;
  • драпируемость.

Особливості тканої матерії слід враховувати при виготовленні з нього одягу та текстилю для домашнього інтер’єру.Парча ткань: свойства, фото и описание

Види парчі

Існують наступні види парчі:

  • традиційна шовкова з вишивкою металевими нитками;
  • віскозна тканина з віскози з люрексом, який ідеально імітує металеві нитки;
  • еластична лайкровая з люрексом;
  • з натуральної бавовни або вовни з металевими нитками або люрексом.

Парча тканина: область застосування

Одяг з парчевої полотна не зовсім підходить для повсякденного використання. Це матеріал для створення концертних нарядів, історичних костюмів, церковних шат, вишуканих вечірніх суконь. У Китаї з нього шиють ошатні парчеві халати.

В Індії парчеві сукні досі традиційно плаття на весілля. З цього матеріалу шию головні убори, сумки та взуття. Розкішними з цього матеріалу виходять штори, скатертини, меблева оббивка.Парча ткань: свойства, фото и описание

Вироби з такої вишуканої тканини вимагають особливого догляду. Детальніше про це можна дізнатися у спеціальному розділі “Догляд”.

Цікаво. Найдорожча в світі золота парча проводиться у китайському місті Нанкін на дерев’яних ткацьких верстатах. Для нанесення на полотно візерунка використовують тонкі нитки з сусального золота, виготовленням якого китайські майстри займаються більше двох з половиною тисяч років.

На відео можна подивитися матеріал наживо: