Меню

Перкаль, бязь, поплін, сатин: вивчаємо відмінності бавовняних тканин

Дуже часто зустрічається ситуація, коли покупець, зайшовши в магазин, дивується великим розльоту вартості товарів і щиро дивується: «Але чому?»

Це стосується в тому числі бавовняних (і не тільки) тканин, а також виробів з них. З великим задоволенням я розповім вам, чому.

Для початку, я торкнуся самі ази, не вдаючись з глобальні подробиці.

Виготовлення бавовняного волокна

Перше, що впливає на вартість майбутньої тканини, це якість і сорт самої коробочки з бавовною, з якої надалі прядеться бавовняне волокно. Перш ніж почати роботу з матеріалом, його перевіряють на якість, встановлюють довжину і товщину волокон, сорт бавовни. Все це робиться для того, щоб визначити, як раціональніше використовувати сировину, вести технологічний процес. Після оцінювання і перевірки прядильний матеріал надходить на переробку. Для впевненості в певному стабільному якості пряжі сировина змішується з різних партій.

Домішки

Крім бавовни, волокно може містити домішки, які додають до складу для різних цілей, будь то міцність або еластичність. Додають нейлон, спандекс та інші синтетичні волокна. Їх вміст у тканинах мінімально і допускається ГОСТом, так як у багатьох випадках тканини від цього тільки виграють. Але це здешевлює їх.

Прядіння бавовни

З попередньо — оброблених та вибілених волокон, що виготовляються наші будь-які натуральні тканини, які мають величезну кількість назв. Коли блукаєш між зразків, не вдаючись в подробиці про техніки прядіння, то дуже складно відрізнити — чому бязь коштує стільки, а якийсь поплін вже дорожче? А сатин, так і зовсім дорогий!

А ці тканини відрізняються своїм плетивом. Ось їх основні різновиди.

Перкаль, бязь, поплин, сатин: изучаем отличия хлопковых тканей

Плетіння полотняне

Найпростіше переплетення, в якій основні та утокові нитки чергуються через одну. Таке плетіння надає тканині міцність. При підвищеній щільності збільшується жорсткість тканини. Тканина з двох сторін однакова. Однак, при однаковому переплетення тканини відрізняються на дотик.

Асортимент тканин

Бавовняні: бязь, ситець, батист, міткаль, фланель, маркізет, поплін, тафта, зефір.
Лляні: бортівка, парусина, полотно.
Шовкові: різні крепи (крепдешин, креп-шифон, креп-жоржет, креп-марокен)
Вовняні: сукно, деякі костюмні і платтяні тканини.
Інші: домоткане полотно.

Перкаль, бязь, поплин, сатин: изучаем отличия хлопковых тканей

Саржеве плетіння

Утворює характерний рубчик, що йде по діагоналі тканини — знизу вгору і зліва направо. Кут нахилу залежить від товщини нитки, щільності основи і качка.

Асортимент тканин: саржа, напівшовкові підкладкові тканини, напівшерстяні тканини на бавовняній основі. Основним саржевим переплетенням виробляють напівшовкові тканини з шовку основою і бавовняним утком, уточным саржевим переплетенням — напівшерстяні тканини з бавовняною основою та вовняним утком.

Перкаль, бязь, поплин, сатин: изучаем отличия хлопковых тканей

Сатинове або атласну плетіння

Утворює рубчик по діагоналі в напрямку з права наліво. Нитки дуже тонкі (використовується тільки високоякісний 100% бавовна, найчастіше Єгипетський довговолокнистий хлопок). Плетіння виходить дуже щільним.

Асортимент тканин:

Бавовняні: сатин, ластик.
Лляні: коломенок (атласне переплетення).
Шовкові: атлас, креп-сатин, підкладкові тканини, ліберті.
Вовняні: деякі драпы, бобрик, байка на бавовняній основі.
Інші: корсетні тканини.

Перкаль, бязь, поплин, сатин: изучаем отличия хлопковых тканей

Мабуть, це основні критерії якості полотна. Додатково мені б хотілося казати про деякі різновиди тканин, які я активно використовую у своїх роботах.

Поплін

Тканина, при виготовленні якої застосовується метод полотняного переплетення ниток. Особливість цієї тканини в тому, що на її поверхні можна помітити дрібні рубчики. Вони виникають завдяки тому, що використовуються нитки різної товщини. Для основи вибирається більш тонка нитка, а по качку пускають ту, що товстіший. Такий метод плетіння тканини вперше був розроблений ще у Франції в середні століття. Точніше це відбувалося в містечку Авіньйон.
Завдяки згаданим вище особливостям попліну, на дотик він досить приємний і м’який. По щільності і міцності поплін порівняємо з тканиною, яка застосовується для пошиття спецодягу. Особливість попліну в тому, що він чудово виглядає практично в будь-яких кольорах. Якщо говорити про виробництво попліну на сьогоднішній день, можна зазначити, що він буває вибіленим, пестротканым, надрукованим або гладкокрашенным.
Найчастіше можна зустріти у продажу постільна білизна з попліну. Це постільна білизна відрізняється тим, що воно не тільки міцне, добре зберігає форму і колір, але і має приємну м’яку поверхню тканини. Більше того, так як найчастіше постільну білизну шиють з бавовняних тканин, поплін відрізняється тим, що добре утримує тепло, чудово вбирає вологу і дозволяє тілу дихати. Все це необхідно для створення відчуття затишку і комфорту. Також з цієї тканини можна побачити у продажу нічні, піжами, чоловічі сорочки, жіночі сукні і багато інші вироби, призначені для повсякденного носіння.

Фото: білий і з квітковим принтом — поплін. Світло-коричневий — перкаль. Темно-коричневий — бязь.

Перкаль, бязь, поплин, сатин: изучаем отличия хлопковых тканей

Бязь

Склад — 100 % бавовна. На російському ринку представлені в основному шириною 150 см і 220 див.
За гостами Росії бязь — це 100% бавовна.
«Бязь» — найвідоміша традиційна тканина, досить щільного плетіння (з товстих ниток) і без особливого блиску. Існує кілька її різновидів щільністю від 50 до 130 ниток/см2: «універсальна», «млинець», «ранфорс», «люкс» тощо Чим вище щільність (і чим тонше нитка), тим вище якість тканини. Комплекти постільної білизни з бязі дуже практичні і досить дешеві. Однак, якщо порівнювати її, наприклад, з сатином, в структурі самого матеріалу добре видно потовщення ниток і звичайне плетіння хрестом. Так, бязь, безумовно дешевше, ніж сатин або шовк, проте це досить якісна постільна білизна для тих, кому, за великим рахунком, не настільки важливі елегантність і м’якість тканини.
УВАГА! За «гостам», а вірніше ТУ, Китаю, Туреччини, Пакистану і так далі допускається до 15% поліефірної нитки. Тканина відповідно стає дешевше з-за різниці в ціні між бавовною і поліестером.

Сатин

Сатин (фр. satin, від араб. зайтуни, від Зайтун — старовинного араб. назви китайської гавані Цюаньчжоу, звідки вивозилася ця тканина) — тканина сатинового переплетення ниток з бавовняного волокна. Має гладку, шовковисту лицьову поверхню, на якій переважають утокові нитки; досить щільний і блищить; випускається в основному гладкофарбовані, набивний і вибіленої. Застосовується для виготовлення суконь, чоловічих сорочок, і так далі. Завдяки своїм якостям сатин широко використовується для виготовлення постільної білизни.
Сатин виготовляється з крученої бавовняної нитки подвійного плетіння. Давно було помічено, що чим більше скручена нитка, тим яскравіше блиск. Так з’явився глянець — сатин, що нагадує шовк.
Білизна з сатину довговічна і витримує велике число прань — 300-400, і лише через досить довгий час матеріал починає трохи тьмяніти. Він дешевший, ніж шовк, але дорожче, ніж інші бавовняні тканини. З нього роблять білизну різного дизайну для повсякденного застосування.
Саме з сатину постільна білизна найкраще підходить для щоденного використання, не втрачаючи бездоганний зовнішній вигляд і свою міцність навіть після багаторазових прань.

Фото: чорний — сатин. Сірі — перкаль.

Перкаль, бязь, поплин, сатин: изучаем отличия хлопковых тканей

Перкаль

В Європі перкаль був створений у 18 столітті спеціально для спалень королівських осіб Франції і добре відомий, як постільна білизна класу «люкс». З тих давніх пір ця тканина є символом витонченого смаку й істинної краси. Секрет перкаль виключно завдяки природним властивостям довговолокнистої єгипетської бавовни, з якого він виготовляється.
Тканина на диво виходить дуже щільною і надзвичайно міцною, при цьому, одночасно, ніжною і гладкою на дотик.
Перкаль — це тонка, високої щільності хлобчатобумажная тканина полотняного переплетення. При виготовленні використовуються длинноволокнистые сорту бавовни, що забезпечує високі споживчі властивості матеріалу.
Перкаль дуже шовковиста, м’яка тканина, що нагадує за зовнішнім виглядом батист.
Перкаль має тривалий термін використання, чудово переться.

В якості висновку

Буду рада, якщо дана стаття стане в нагоді кому-то. Особисто я, перший раз зайшовши в тканинний магазин, була дуже сильно збита з пантелику різницею у вартості між матеріалами. Мабуть, з першого погляду я могла відрізнити хіба що фліс, тому що до цього мала з ним справу. Я геть не бачила різницю між бязнью і поплином, між перкалем і сатином.

Перкаль, бязь, поплин, сатин: изучаем отличия хлопковых тканей

Розібравшись в деяких тонкощах (яких, напевно, насправді набагато більше), я бачу:

Бязь досить пухка, груба і нитки мають різницю в товщині. Добре відчувається, при розкрою матеріалу.

Погано поводиться під голкою машинки, потрібна певна вправність, щоб не стягнути все полотно тією ниткою, яка потрапила прямо на голку. З більш якісною бязью, я поки не мала справи. Але, в поєднанні з більш щільними тканинами начебто попліну і перкаль — виглядають чудово. Та тонка грань, коли невелика різниця в текстурі надає виробу свій шарм.

Поплін і перкаль досить схожі між собою. Навіть працюючи з ними, мабуть, я бачу різницю лише в вивороті і трохи відчуваю дотик. У перкаль є зворотна сторона, а поплін ідентичний з обох сторін. Перкаль більш гладкий і більш щільний. Вже раскроив деталі, страшно пришити перкаль виворотом, яка відрізняється слабо, але буде помітна в готовому виробі. Як мінімум інтенсивністю кольору і блиском.

Під голкою швейної машинки ведуть себе добре. Нитки не стягують все полотно, потрапивши на неї. А після, полотно успішно приймає первісний вигляд.

Перкаль, бязь, поплин, сатин: изучаем отличия хлопковых тканей

Сатин я використовувала вперше, коли не знайшла бажаного чорного кольору, серед інших тканин. Він блищить, злегка слизький на дотик. Його ціна виправдана, оскільки він особливо дивний при тактильних відчуттях, виглядає дорого і солідно. Я вже націлена на покупку жакардового сатину (це метод вироблення тканини, при якому малюнок, схожий на орнаменти на замерзлому склі, створюється за рахунок зміни висоти окремих петель. Тут немає тиснення або забарвлення, тільки плетіння, так що цей вид тканини можна вважати найбільш натуральним і екологічно чистим. Після прання жаккард утворює ледь помітний ворс, який дуже приємний для тіла).

Але, як і будь-яка інша тканина, має свої мінуси.

При всій своїй міцності і стійкості, він дуже мнеться. Я дуже рада, що це не є проблемою для подушок, так як тканина на них завжди злегка натягнута і не заминается. Але, тільки що куплену тканина доводиться попередньо отглаживать, перш ніж приступити до розкрою.

Друга біда — це його статика. Якщо у вашому будинку живуть друзі, вкриті шерстю, подушка буде збирати її на себе. Вищеперелічені тканини настільки сильно її не примагничивается. Тому, якщо вам так сильно сподобалася робота з сатином, підберіть її під колір свого кота або пса.

На цьому, мабуть, все. До нових зустрічей!