Підкладкова тканина: розглянемо всі види і назви матеріалу підкладки, дамо опис з фото. Характеристика, властивості і склад натуральних підкладкових тканин. Підкладкова тканина відрізняється різноманітністю видів і сфер застосування. Матеріал успішно використовується при пошитті класичних костюмів, так і при виготовленні штор. Між тим, щоб вибрати правильну тканина для підкладки, потрібно знати назву матеріалу та його характеристики. Це полегшить роботу з ним та забезпечить ідеальну посадку виробу по фігурі. Поняття, що таке підкладкова тканина, її опис, види з фото та назви представлені в нашій статті.Подкладочная ткань: виды и названия, описание с фото

Опис, види і назви

Підкладкової називають тканину, пришиту до виворітній стороні виробу і захищає тканина верху від стирання. В одязі вона виконує наступні функції:

  • захищає основну матерію від проникнення вологи та поту;
  • формує і підтримує правильну форму виробу;
  • приховує шви і різні дефекти виворітного боку.

Для обробки виворітного боку застосовують як натуральні, так і штучні види тканин. Вибір тієї чи іншої матерії залежить від одягу, до якої необхідно пришити підкладковий матеріал. Хороша підкладкова матерія повинна володіти високою щільністю, щоб можна було приховати всі шви з вивороту. Хоча в деяких видах одягу допускається використання сітчастої підкладки.Подкладочная ткань: виды и названия, описание с фото

Існують наступні назви підкладкових матеріалів:

  • атлас;
  • тафта (таффета);
  • шифон;
  • сатин;
  • бавовна;
  • віскоза;
  • поліестер.

Краща підкладкова матерія для пальто – це атлас. Його шорстка виворіт щільно прилягає до основної тканини, а гладка поверхня виконується при цьому функцію лицьового боку.

Подкладочная ткань: виды и названия, описание с фото
Ця ж матерія ідеально підходить в якості підкладки для шуби. Атлас вбирає зайву вологу і захищає натуральний хутро виробу від намокання.

Читайте також: Поліестер відгуки

Для спідниці або сукні ідеально підходить тафта. Матерія володіє високою щільністю, тому вироби з неї добре тримають форму. Більш легка таффета використовується для пошиття спідниць в пишних сукнях або красиво спадаючих, струменистих шторах. Читайте у нас: “Найкращі матеріали для суконь”.

Для куртки на синтепоні важливо, щоб її можна було легко знімати і одягати. Тому обов’язкова вимога до підкладкової матерії в цьому випадку полягає в наявності ідеально гладкою, ковзної поверхні. Далі розглянемо більш детально основні властивості і застосування кожного матеріалу.Подкладочная ткань: виды и названия, описание с фото

Основні характеристики, застосування

Перед тим як купити матеріал для підкладки до того чи іншого виробу, важливо порівняти, чим відрізняються характеристики, властивості і склад натуральних підкладкових тканин. Від цього безпосередньо залежить і сфера застосування того чи іншого матеріалу.

Підкладка володіє наступними характеристиками:

    • таффета – характеризується легкістю і м’якістю, добре драпірується. По ряду властивостей нагадує натуральну бавовну, не накопичує статичну електрику;
    • шовк – м’який, шляхетний матеріал, що характеризується високою міцністю і щільністю, тому для оформлення виворітного боку підходить ідеально. Однак вона має один істотний недолік: на ній залишаються неестетичні сліди від поту, які дуже складно вивести;Подкладочная ткань: виды и названия, описание с фото
    • атласна – щільна тканина з гладкою, ковзної лицьовою стороною. Двостороння саржа однаково добре підходить для пальто або шуби, а також застосовується в рукавичках, сумочки і гаманці. Крім того атлас може використовуватися як матеріал для пошиття штор;
    • бавовна – натуральний, гіпоалергенна і екологічно безпечний матеріал. Його доцільно застосовувати у виробах, де виворітна сторона безпосередньо стикається з шкірою, наприклад при пошитті білизни і дитячого одягу;

Читайте також: Тканини для спортивного одягу

Подкладочная ткань: виды и названия, описание с фото

  • трикотажна підкладка призначається для виробів з пряжі. В’язані жакети з такою виворотом дуже комфортні в носінні, оскільки еластична тканина абсолютно не сковує рухів;
  • стьобана – щільна, тепла і м’яка, одночасно є підкладкою і утеплювачем зимового одягу.

Подкладочная ткань: виды и названия, описание с фото
Всі різновиди мають хорошу гігроскопічність, швидко вбирають зайву вологу і легко сохнуть.

Переваги і недоліки

До переваг підкладкових матеріалів в загальному можна віднести:

  • здатність підтримувати форму виробу;
  • вбирати вологу;
  • підвищення зносостійкості одягу;
  • захист верхньої тканини від стирання.

Між тим достоїнства тієї або іншої тканинної матерії залежать від виду виробу. Так, наприклад, найбільш дорогими і якісними вважаються шовкова, атласна, сатинова підкладка. Вони володіють хорошою повітропроникністю і забезпечують циркуляцію повітря між матеріалом верху і підкладкою. Це підвищує теплоізоляційні властивості виробу. Відповідно, такі види вивороту мають істотні переваги в шубах, зимових пальто і куртках, ніж тканина синтетична підкладкова – віскоза, поліестер, нейлон. Швидковисихаюча фарба більше затребувана при виготовленні демісезонного і для спортивного одягу.

Недоліки підкладкової матерії також безпосередньо пов’язані з видом тієї чи іншої одягу, при пошитті якій вона використовується.

Подкладочная ткань: виды и названия, описание с фото

Як вибрати

Перша ознака, за якою слід вибирати підкладкові полотно – це ковзна поверхня. Підкладка не повинна деформуватися під час експлуатації зминатися при намоканні. Якщо необхідно зробити виворітну сторону більш щільною, краще віддати перевагу синтетичним матеріалам. Утеплена стьобана підкладкова тканина підходить для оформлення вивороту зимового і демісезонного одягу, але її не слід вибирати для класичних і спортивних костюмів.

Читайте також: Для нижньої білизни

При виборі підкладки не останню роль грає ціна, на яку теж слід звертати увагу при покупці матерії. Дешева, тонка, жорстка тканина може бути не тільки зручною, але і зіпсувати зовнішній вигляд виробу.

Про всіх матеріалах для одягу читайте в спеціальному розділі.

На відео представлені підкладки для хутряних виробів: