Доброго часу доби, шановні любителі шиття!

На виробах, отшиваемых в спортивному стилі, на чоловічих сорочках і жіночих блузах сорочкового типу, а також на сукні – сорочки, розрізи на одношовних рукавах обробляють планками.

Обробка розрізу рукава планкою.

Спосіб №1.

Розріз рукава з планкою.

Розрізи, які будуть на одношовних рукавах оброблятися планками, на выкройках рукавів знаходяться в ліктьової частини викрійки рукава.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Як обробити розріз на рукаві?

Планка розрізу рукава. Обробка розрізу рукава планками.

Обтачке розрізу рукава. Обробка розрізу рукава обтачками.

Розріз у шві рукава.

Розмічаємо на деталі крою рукава розріз.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Це дві лінії: вертикальна (червона на картинці) – показує напрям розрізу. Поперечна лінія (синя) – обмежувач довжини розрізу. (Для зручності, далі в статті я буду називати цю лінію – «лінія П»).

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Довжина розрізу на одношовному рукаві, на якому планується обробка розрізу планками, може бути від 10 до 15 см. Довжина розрізу залежить від розміру виробу. Чим більше розмір виробу, тим довше розріз на рукаві.

10 — 15 см це без урахування припуску на шов по низу рукава. При розробці креслення планок цей припуск обов’язково потрібно плюсувати до довжини розрізу. Адже планками буде оброблятися і ту ділянку внизу розрізу на рукаві, який є припуском по низу рукава.

Планки розрізу рукава.

Нижче на картинці, як приклад, показаний креслення деталей крою (заготовок) планок з орієнтовними розмірами, які, тим не менш, підійдуть для переважної більшості виробів, обробка розрізів рукавів яких планується таким способом.

Ширина планки в готовому вигляді може бути від 1,8 см до 2,6 (за моделлю, за бажанням).

(Всі розміри на кресленні даються в сантиметрах).

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Верхня частина широкої планки може бути виконана кутом: прямим, тупим, гострим

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

або у вигляді прямокутника (по моделі, за бажанням).

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Примітка. Якщо малюнок тканини рукава — клітка або смужка, малюнок на обох деталях планок повинен збігатися з напрям малюнка на основній деталі (рукаві).

Для обробки розрізу рукава викроюємо дві планки: вузьку і широку з виступом —

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

і наносимо на них лінії швів (припуски по зовнішніх контурах обох деталей).

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

На широкій планці з виступом лінію шва (припуск) по верхній стороні розмічаємо на ширині 1 см від краю.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

У кутку біля виступу, впритул до розміченій лінії, припуск розсікає. Розріз не повинен доходити до перетину «накреслених ліній 2 — 3 мм.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Після цього всі позначені на зовнішніх контурах обох деталей припуск заметываем на виворітну сторону

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

і приутюживаем.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Примітка. Вузькою планкою завжди! обробляється сторона розрізу на рукаві, яка знаходиться ближче до лінії шва на рукаві. Відповідно, широкою планкою з виступом обробляється протилежна сторона розрізу.

Широку планку з виступом укладаємо лицьовою стороною! на виворітну сторону! рукава. Зріз на виступі планки укладається впритул до лінії розрізу.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

На відстані 0,5 см від краю суміщених зрізів прокладаємо машинну стачную сходинку.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Якщо малюнок тканини рукава це клітка або смужка, то рядок краще прокладати з лицьового боку рукава, по лініях або уздовж ліній на тканини. Так легше тримати під контролем правильний напрямок і розміщення машинної строчки.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Рядок закінчуємо встик до «лінії П». Кінець рядка фіксуємо закрепкой.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

З іншого боку розрізу, теж встик до лінії розрізу неподогнутой стороною, виворітною стороною! вгору на виворітну сторону! рукава укладаємо вузьку планку.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

І теж на відстані 0,5 см від лінії розрізу, по вузькій смузі прокладаємо машинну рядкову рядок з закрепкой на кінці.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Між рядками (по лінії розрізу) розрізаємо матеріал рукава.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Не доходячи до «лінії П» 0,7 – 0,8 см, розсічення матеріалу виконуємо в сторони, до кінців виконаних рядків.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Увага! Розрізаємо тільки матеріал рукава. Матеріал планок не чіпаємо!

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

По черзі заутюживаем припуски виконаних швів на планки.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Тепер вузькою планкою

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

будемо виконувати окантовку одного боку розрізу на рукаві.

Для цього спочатку приметываем складену майже навпіл планку до краю розрізу.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

(Згин підігнути краї, на вільній отлетной вузькій стороні планки, мав закрити собою лінію раніше виконаного шва).

Всі складання вузької планки фіксуємо праскою

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

і отстрачиваем рядком в край. Рядок прокладається по планці з лицьового боку рукава.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Щоб не заважав подальшій роботі, приколює шпильками вільну частину широкої планки до вивороті рукава.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Приколюємо і припуск шва, яким була притачана широка планка.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Рукав перегинаємо по «лінії П», склавши його виворітною стороною! всередину. Трикутний язичок припуску, у верхній частині розрізу, відвертаємо на вузьку планку

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

і настрочуємо на неї парою машинних строчок.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Далі. Широку планку звільняємо від шпильок і відвертаємо на лицьову сторону.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Потім згин на вільній, отлетной частини широкої планки підводимо до лінії шва на цій же стороні розрізу. Простіше кажучи, складаємо планку майже навпіл виворотом усередину.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Приметываем отлетной частина широкої планки до лінії трохи виступає за лінію шва.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Не пришитою залишається тільки верхня частина широкої планки – «верхівка» широкої планки.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Спочатку потрібно приутюжить все додавання матеріалу широкої планки.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

І тільки після цього нашиваємо стібками ручної рядки «верхівку» планки на рукав.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

«Рядком в край» притачиваем широку планку до розрізу рукава. (Рядок прокладається з лицьового боку рукава).

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Але прокладаємо строчку тільки до «лінії П». Тут або виконуємо закріпки, або кінці ниток рядки виводимо на виворіт, пов’язуємо вузликом і ховаємо в шарах матеріалу (за бажанням, за ситуації).

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

І ось тільки тепер прийшов час відстрочити і «верхівку планки».

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Верхня частина широкої планки отстрачивается «рядком в край» по всьому периметру. Рядок починається від краю попередньої рядка, яка була виконана за широкою планкою. Починається і закінчується рядок з «верхівки» закрепками.

Вздовж «лінії П», трохи нижче і трохи вище неї, виконуються дві паралельні строчки. Вони виконуються для більш надійної фіксації верхньої частини розрізу рукава.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Щоб сторони розрізу не розходилися, на планках можна виконати застібку. На широкій планки виконується прорізна петля. А на вузькій, у відповідному місці пришивається ґудзик. Діаметр ґудзика 7 — 8 мм.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Примітка. У статті була показана обробка планками розрізу на правому рукаві. Лівий обробляється так само, але в дзеркальному відображенні.

Спосіб №2.

З викрійки переносимо на деталь крою одношовного рукава лінії і мітки розрізу. (Тут у нас в роботі буде лівий рукав).

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Планка для обробки розрізу рукава цим способом, відрізняється від попереднього, і формою деталі крою і виконанням.

На картинці нижче надана креслення планки, орієнтовними розмірами якого можна скористатися повністю або взяти за основу.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

(Всі розміри на кресленні дані в сантиметрах).

З планкою розрізу, виконуваної другим способом, розрахунок креслення планки слід виконувати більш точно, ніж попередній.

Отже, ширина готової планки може бути від 1,8 см до 2,6.

Довжина розрізу від 10 см до 15.

До загальної довжини деталі-заготовки під планку (див. креслення) слід додати ще 0,5 — 0,75 см на припуски на шов по верхньому краю і припуск матеріалу шириною 3 см на оформлення «верхівки» планки.

Припуски на шви по периметру планки я зробила шириною 0,75 див. З такою шириною припусків зручніше працювати — підгинати, приутюживать і т. п. Хоча визнаю, з припусками 0,5 см шириною на обох з’єднуваних деталях, працювати було б легше.

«Верхівку» планки можна зробити прямокутної і кутом: прямим, тупим, гострим.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Викроюємо деталь-заготовку під планку.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Уздовж обох довгих поздовжніх сторін, разметочными інструментами, ручної або машинної рядками позначаємо лінії припусків на шви.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Складаємо деталь навпіл лицьовою стороною всередину і приутюживаем згин.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Уздовж короткої верхній і довгої бічної сторін деталі прокладаємо строчку. Тут ширина шва 0,75 див. Шов прокладається на довжину 3 см (від поперечної лінії шва). В кутку довжину стібків зменшуємо до 1 мм. На кінцях машинної строчки виконуємо закріпки.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Припуски виконаного шва підрізаємо до ширини 0,5 см і східчасто. Відсікаємо припуски у кутах.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

У самого останнього стібка (у краю закріпки) припуск на шов розсікає впритул до лінії шва.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Деталь вивертаємо на лицьову сторону, випрямляти кути, шви выметываем,

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

деталь приутюживаем.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Розрізаємо матеріал рукава по лінії розрізу.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Не доходячи 0,7 – 0,8 см до «лінії П» матеріал розрізаємо впритул до кутів. По «лінії П» до вершин розтинів повинно бути по 0,5 див.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Той бік розрізу, яка ближче до шву рукава

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

підверніть на виворіт вузенькою подвійний подгибом. …Так, ту саму смужку тканини у краю, шириною всього 5 мм потрібно скласти вдвічі.

Спочатку згини матеріалу фіксуємо ручної рядком

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

потім машинної.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

З лицьового боку рукава планку укладають довгою бічною стороною з виступаючими припусками на стороні розрізу, яка ще не оброблена.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Щоб верхній бічний край не заважав, відвертаємо його і фіксуємо ручної рядком. Фіксуємо м’яко, без фанатизму, щоб на деталі не залишилися«, залишивши свій яскравий» заломи.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Нижній край планки з’єднуємо швом зі стороною розрізу. Спочатку деталі сметываем. (Ширина припусків обох деталей у мене різна. У лінії розрізу на рукаві – 0,5 см, на планці 0,75. Враховуючи це, зшиваючи деталі).

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Потім деталі сточуємо машинною строчкою. У верхній частині розрізу сходинку закінчуємо закрепкой. Прокладаємо Строчку з боку головної деталі (рукав). Таким чином легше контролювати розміщення і напрям рядка на матеріалі, де малюнок клітка або смужка. Ширина шва 0,75 см (зі сторони планки).

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Заутюживаем виконаний шов на планку.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

А після цього приметываем верхню частину планки до нижньої. (Згин на верхній частині планки повинен лягти поверх шва на нижній частині планки).

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Приутюживаем все додавання планки.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Після цього «верхівку» планки наметываем на головну деталь – рукав.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

До «лінії П», по згину на планці на вільній отлетной стороні, з лицьової сторони планки, прокладаємо «сходинку в край».

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Кінець рядка фіксуємо закрепками, або виводимо кінці ниток на виворіт і там ховаємо в шарах матеріалу.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

З лицьового боку рукава вирівнюємо всі деталі, які беруть участь в обробці зрізу планкою, фіксуємо вирівнювання шпильками. Але фіксуємо тільки нижню частину планки.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Потім складаємо рукав виворітного стороною всередину перегнув по «лінії П». На обличчя відвертаємо і «язичок» -трикутник припуску верхній частині розрізу.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Вручну пришиваємо його до планки. Просто фіксуємо контрастними нитками.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Після всього зробленого нашиваємо на рукав «верхівку» планки.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

І по контуру, починаючи з кінця строчки по краю планки прокладаємо строчку в край. «Верхівку» планки настрочуємо додатково ще двома рядками хрестом з кута в кут і двома поперечними рядками трохи вище і трохи нижче «лінії П».

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Планка разреза рукава. Обработка разреза рукава планкой.

Обробка розрізу на правому рукаві аналогічна обробці лівого, тільки виконується симетрично.

Всім удачі! З повагою !