Портьєрні тканини – це будь-які матеріали, які використовуються для пошиття щільних штор. Види портьєрних тканин для штор і їх опис представлено в статті. Навіть через багато років після своєї появи портьєрні штори в інтер’єрі приміщень не втратили своєї актуальності. Тим більше що вибір матеріалу для їх виготовлення сьогодні просто величезний. Найпопулярніші портьєрні тканини для штор, їх повних каталог з фото та описом кожного виду представлений в цьому розділі.Портьерные ткани для штор: каталог, виды, фото

Що таке порт’єрна тканина?

Порт’єрна тканина являє собою будь-який матеріал, який може використовуватися в якості щільної завіси для вікон і дверей. Штори з портьєрної тканини (на фото) надійно захищають простір кімнати від сторонніх очей, від протягів і прямих сонячних променів, а також виконують декоративну функцію в інтер’єрі. В основному, цей же матеріал може використовуватися для оббивки меблів, пошиття скатертин, наволочок для декоративних подушок та іншого домашнього текстилю. Інтер’єр, оформлений в єдиному стилі, виглядає цілісним і завершеним, а приміщення стає по-справжньому затишним і комфортним.

Від тюлевих прозорих фіранок шторно-порт’єрна тканина відрізняється щільністю матеріалу. Щільні завіси добре тримають форму, драпіруються округлими складками і ефектно виглядають на вікнах і в дверних отворах.

Портьерные ткани для штор: каталог, виды, фото

Види і опис матеріалів

Існують наступні види портьєрних тканин:

  • Атлас – благородна шовкова або напівшовкові ткана матерія, з ідеально гладкою і рівною лицьовою поверхнею. В інтер’єрі штори з такої тканини виглядають елегантно і витончено.
  • Вуаль – бавовняне полотно тонке, однотонне або з набивним малюнком. Гіпоалергенний і нетоксичний матеріал, який підходить для декорування дитячої кімнати.
  • Шовк – використовується для декорування розкішних інтер’єрів. Натуральний шовк виглядає багато, блищить, переливається і добре драпірується, але поступово руйнується під дією прямих сонячних променів. В якості альтернативи можна використовувати штучний шовк.Портьерные ткани для штор: каталог, виды, фото
  • Льон – природний екологічний матеріал, повітропроникний, що володіє вираженим антибактеріальним ефектом. Така штора використовується при оформленні інтер’єру в еко-стилі і для дитячих кімнат, де важливо забезпечити хороший мікроклімат.
  • Тафта – тонка, гладка ткана матерія з блискучими переливами. Виготовляється з бавовни, шовку, ацетату або поліестеру. При певній комбінації різнокольорових ниток основи і качка можна добитися ефекту «хамелеона», коли тканина переливається під будь-яким кутом.
  • Сатин – натуральний бавовняний матеріал, зовні нагадує шовкове полотно. Ніколи не входить з моди і підходить для оформлення інтер’єру в будь-якому стилі.Портьерные ткани для штор: каталог, виды, фото
  • Жаккард – універсальний портьерный текстиль, який може використовуватися для декорування великих залів, спалень або віталень. При його виготовленні використовується переплетення натуральних і синтетичних ниток, завдяки чому досягається висока міцність і зносостійкість готової штори.
  • Шеніл – жаккардова тканина з приємною бархатистою структурою. При її виготовленні одночасно можуть переплітатися кілька різнокольорових ниток. Підходить не тільки для пошиття штор, але і для оббивки меблів.Портьерные ткани для штор: каталог, виды, фото
  • Оксамит – полотно з густим коротким ворсом. Це розкішний матеріал для штор, який є ознакою аристократичності і багатства. Підходить для великих залів, віталень і спалень.
  • Тканина портьєрна блекаут – тонке, але щільне полотно, яке надійно захищає кімнату від проникнення сонячного світла.Портьерные ткани для штор: каталог, виды, фото

Читайте також: Тканина рогожка для штор

Як підібрати тканини для штор до інтер’єру

Загальні рекомендації щодо вибору матеріалу для портьєр:

  • Щільна порт’єрна тканина для штор підходить для віталень і залів з великими вікнами, де спостерігається надлишок сонячного світла. Жакардові і оксамитові завіси будуть виглядати в такому приміщенні ідеально.
  • Для приміщень, де стоїть дорогі меблі, оббивка якої може бути зіпсована сонячними променями, щільність портьєрної тканини повинна бути максимальною. У такому інтер’єрі доцільно використовувати матеріал блекаут.
  • Ширина портьєрної тканини повинна бути в 2-2,5 рази більше, ніж ширина карниза. Тільки так можна отримати необхідну пластичність штори і красиві переливи на складках.
  • Для дитячих кімнат важливо вибирати портьєрні штори з екологічно чистих та гіпоалергенних матеріалів, таких як льон, вуаль або сатин. Ці ж натуральні матеріали краще вибирати для кухні, оскільки за ними простіше доглядати і можна часто прати.Портьерные ткани для штор: каталог, виды, фото

Читайте також: Штори з габардину

Поради дизайнерів

Недостатньо повісити штори з портьєрної матерії на вікна, потрібно ще навчитися їх правильно поєднувати з іншими елементами в інтер’єрі. Дизайнери радять:

  • У спальні штори і покривало вибирати з однаковою портьєрної тканини. За таким же принципом завіси на вікнах в кухні поєднуються зі скатертиною, а у вітальні – з меблевою оббивкою.
  • Якщо шпалери в кімнаті мають яскравий малюнок, то штори краще вибрати однотонні, і навпаки.
  • До кімнати з низькими стелями підійдуть щільні штори з хорошою драпіруванням, яка візуально витягнуть приміщення.

Читайте також: Тканина блекаут для штор

Правильні підібрані штори виконують одночасно практичну і декоративну функції. Вони гармонійно вписуються в будь-який інтер’єр і вигідно підкреслюють заданий стиль в дизайні приміщення.

Можливо вам буде цікаво:

  • Велюр для меблів – які у нього особливості, читайте за посиланням;
  • Яка тканина краще для оббивки дивана – дізнаєтеся в іншій статті;
  • Рогожка меблева в чому її плюси?;