>Простая двухсторонняя гладь: мастер-класс

Простий гладьевый стібок – сама базова з усіх можливих технік вишивки гладдю. З її допомогою можна вишивати прекрасні яскраві картини без використання яких-небудь інших видів вишивки. Саме тому для всіх, хто хоче навчитися вишивати, освоєння цієї техніки просто обов’язково. На щастя, вона зовсім нескладна і вимагає лише одного – неспішної акуратності.

Як вишивати простий гладдю

Варіант 1

Для тренування намалюйте водорозчинним маркером (або простим олівцем) просту фігуру у вигляді умовного листочка.

>Простая двухсторонняя гладь: мастер-класс

Вишивати ми почнемо приблизно з центру – це потрібно для того, щоб вам було простіше управляти нахилом стібка. Якщо починати з самого краю, дуже легко у якийсь момент непомітно для себе допустити невдале зміна нахилу. Починаючи з середини, ви ділите фігуру на дві більш контрольовані зони.

Виведіть голку в точці А і введіть в точку В – дотримуючись невеликий нахил.

>Простая двухсторонняя гладь: мастер-класс

Якщо ви вишиваєте двома або більше нитками, при кожному стежці спочатку переконайтеся, що нитки не перекручуються, інакше в результаті ви отримуєте гладку поверхню.

>Простая двухсторонняя гладь: мастер-класс

Далі виведіть голку в точці С і введіть її в точку D. З виворітного боку у вас буде виходити точно таке ж покриття, як і з лицьового.

>Простая двухсторонняя гладь: мастер-класс

Дійшовши до кінця фігури, починайте заповнювати другу половину, укладаючи стібки паралельно самому першому.

>Простая двухсторонняя гладь: мастер-класс

Варіант 2

Якщо в першому варіанті ми вишивали без обшивки контуру, то в другому ми попередньо контурируем фігуру. Зазвичай це потрібно для того, щоб створити більш гладкий, рівний і трохи піднятий край, але ви цілком можете вишивати і без контуру.

Як правило, контур вишивається з допомогою двох стібків – небудь стібок в розкол, або шов «назад голку», він же бэкстич. Багато хто віддає перевагу перший варіант, причому для контуру стібок в розкол робиться дуже дрібним, буквально бісерним.

>Простая двухсторонняя гладь: мастер-класс

Все, що вам потрібно зробити, це обшити фігуру обраним швом, а потім заповнити її як і в першому варіанті.

>Простая двухсторонняя гладь: мастер-класс

На фото досить наочно видно, що краї у другому варіанті виглядають більш щільними і округлими.

Кілька корисних порад:

1. Не поспішайте. Вишивка і поспіх – речі несумісні.

2. Якщо вам складно стежити за нахилом стібків, намалюйте для себе кілька направляючих ліній всередині фігури.

3. Не нехтуйте зазначенням розправляти перекручені нитки. Якщо заповнити фігуру як попало, ви не будете задоволені результатом і вирішите, що не вмієте вишивати, хоча насправді вся заковика лише в правильному і терплячому виконанні техніці.

4. Закінчивши заповнювати фігуру, можна злегка розправити стібки голкою.

Автор майстер-класу: stitchfloral, джерело

Хочете навчитися вишивати гладдю, але не знаєте, як? Наші уроки допоможуть вам!