Ми готові посперечатися, що ви не знаєте, що ховається за цією назвою. Rayon: що за тканина, на що вона схожа? Насправді це всім відомий матеріал, знайомий людям вже добру сотню років.

Rayon - что за ткань, откуда она появилась и из чего изготавливается

Район тканина – що це таке?

Історія матеріалу rayon починається в далекому 1844 році, коли Дж. Мерсером (англія) вперше був описаний процес регенерації мідноаміачних (водного) розчину целюлози. У промислових масштабах цей метод почав застосовуватися з 1857 р, Тобто Швайцером, в 1858 естафету перейняли В. Шлоссбергер і М. Крамер. А ось спосіб перетворення цього розчину в віскозне волокно, що став у наслідку сировиною для району, був винайдений тільки в 1892 році (Крос, Бевін і Бідл).

Rayon - что за ткань, откуда она появилась и из чего изготавливается

Спочатку з’ясуємо про 100 % rayon, що це за тканина, як її виробляють. Якщо сильно спростити весь процес, то його можна розділити на два етапи.

Перший – отримання деревної целюлози:

  • Деревина добу вариться в гидросульфите кальцію (під тиском).
  • Отримана маса розводиться з водою, наноситься на конвеєрну стрічку, висушується, і ріжеться на аркуші.
  • Далі, після низки маніпуляцій з різними хімічними речовинами, маса перетворюється в сантогенат целюлози, придатний для перетворення в прядильний розчин.

Другий – перетворення сантогената целюлози в віскозні нитки:

  • Матеріал обробляється їдким натром і дисульфідом вуглецю, в результаті чого виходить в’язкий прядильний розчин.
  • Цей розчин продавлюється через металеву пластину з конічними отворами (фільєру).
  • На виході ці тонкі цівки потрапляють у ванну з кислотою, перетворюючись в віскозні волокна.

Так виходить віскозна нитка, і вже вона стає сировиною для виробництва rayon. Тобто матеріал район– це віскоза.

А ось про виробництві двуніткі і як вона робиться , пропонуємо до прочитання цікаву статтю про неї.

Rayon – що за тканина: склад

І так, що таке rayon ми з’ясували: це тканина з натуральних матеріалів, що пройшли обробку різними хімічними речовинами. Віскозне полотно може мати різне плетіння: саржеве, трикотажне, креповое, атласна і шовкова. Саме про останній ми і говоримо: район – це те, що у часи СРСР називалося штучним шовком.

Rayon - что за ткань, откуда она появилась и из чего изготавливается

Район – тканина тонка, м’яка, дуже м’яка, добре драпірується. У чистому вигляді – матовий або напівматовий. З додаванням ацетату або поліестеру – з яскраво вираженим атласним блиском. Чим сильніше блиск – тим більше відсоток п/е або ацетату. Окрема тема – віскоза з натуральним шовком. Це особливі за красою тканини: матові, матові з атласними включеннями, бархатисті з рельєфним малюнком або з атласом.

Тепер ви маєте поняття про rayon, що це за тканина, далі склад і ціна:

  • Чистий віскоза – від 250 р./м.
  • Віскоза 20%, поліестер 80% – від 550 р./м.
  • Віскоза 80%, бавовна 20% – від 450 $ /м.
  • Віскоза 60%, шовк 40% – від 1500 р./м.

Ми привели мінімальні ціни, а про максимум говорити складно, так як все дуже залежить від особливостей виробництва район і країни-виробника. Але загалом розкид досить великий. Якщо взяти за приклад італійський штучний шовк, то вартість позицій навіть в одного виробника може «гуляти» до 500 рублів до 7000 за 1м.

Цікаве про слово rayon, його переклад: тканина бере свою назву від слова ray (промінь), а on тут – закінчення (як бавовна, бавовна). Промінь тут слід трактувати як «яскравий», «барвистий». В деяких джерелах вказується на навмисний вибір конструкції ray + on в якості натяку на схожість з «cotton», на натуральне походження тканини.

А ще ми писали про характеристики полікотон, тканина з бавовни та п/е .. Прочитайте, це цікаво!

Rayon - что за ткань, откуда она появилась и из чего изготавливается

Основні характеристики і сфера застосування

Відмітні якості rayon:

  • Гарна носкість.
  • По еластичності показники вище, ніж у бавовни або льону, а ось шовку трохи програє.
  • Висока теплопровідність і повітропроникність.
  • Гіпоалергенність (якщо це 100% віскоза).
  • Район добре фарбується і не боїться сонячного світла.
  • Непогані гігієнічні показники, в цьому район близький до льону і бавовни.
  • Невисока ціна (за 100 % район, тканина з чистою віскози)

Як бачите, споживчі характеристики район, як вид тканини, має високі. Проте є у нього і недоліки: матеріал з чистою віскози сильно мнеться (якщо до складу входить синтетика – проблема відпадає); при неналежному догляді може дати сильну усадку або деформуватися; не дуже зручний при пошитті, «вислизає», деталі легко зміщуються відносно один одного.

Застосовується rayon скрізь, де потрібна легка, струмуюча, ошатна і приємна до тіла матерія: шийні хустки, палантини, парео, блузки, сукні та сарафани, постільна білизна. Матерія з додаванням шовку – відмінний варіант для багатого, «вихідного» наряду.

До речі, про еластичність тканини мілано – високоякісний матеріал, з якого створюються елегантні та практичні речі. Читаємо статтю!

Rayon - что за ткань, откуда она появилась и из чего изготавливается

Догляд за тканиною

Є дуже важлива характеристика району: матеріал стає дуже вразливим до фізичних і температурних впливів при намоканні. Тому прати його слід з обережністю:

  • Найкраще – руками, в крайньому випадку – на «делікатному режимі в машині-автоматі.
  • Температура води – до 30°.
  • Не віджимати, ні вручну, ні в пральній машині. Дістали з води – одразу розвісили. Прискорити видалення води можна розклавши виріб на махровому рушнику і скатав все місці в рулон. Приблизно через 10 хвилин рушник вбере більшу частину води, залишивши річ просто вологою.
  • Сушити район краще природним шляхом.

Прасування – тільки з вивороту, в режимі «шовк». Важливо, щоб підошва праски не мала задирок, так як на матеріалі можуть утворитися зачіпки.

Радимо також прочитати про матеріал інтерлок спів і його застосування.

Щоб не пропустити нові, цікаві статті, добавте наш сайт в закладки свого браузера!

Rayon - что за ткань, откуда она появилась и из чего изготавливается

Тканина район, відгуки з інтернету

Анна: “Це єдина «синтетика», яку я можу носити. Чистий поліестер, до прикладу – в ньому жарко, тіло не дихає зовсім. А рейон я можу носити і влітку. В якості постільної білизни – все-таки ні, тут льон і бавовна волію. А сукні, блузки, шарфи віскозні – це все є в моєму гардеробі і активно носиться.”

Катя: “Я не належу до стану ненависників всього, що не називається «бавовна», «льон», «шовк», «шерсть» і т. д. Але з ненатуральними тканинами все одно відносини складні. На щось алергія, що просто до тіла неприємно. Ось з rayon найчастіше проблем у мене не буває. Принаймні з тим, де відсоток поліестеру або інших штучних добавок мінімальний.”