Мені тут поставили запитання: «Поясніть різницю між ручним і машинним швом? У чому відмінність крім зовнішнього вигляду? Зрозуміло, що ручний виглядає красиво, але якщо вся різниця лише у цьому, сенс переплачувати?».

Спробуємо розібратися.

Фото 1. Машинна строчка

Разница между ручным и машинным швом

Фото 2. Сідельний шов

Разница между ручным и машинным швом

В нашій країні (і на те є причини) ручну роботу незаслужено довгий час «витісняли» фабричні вироби.

«До чого дійшов прогрес —
Праця фізичний зник,
Та й розумовий замінить
Механічний процес…»

Разница между ручным и машинным швом

Почасти зрозуміло звичайно: прискорений процес, кінцевий виріб відповідає ГОСТу, і запросто можна купити «таке ж як у Любочку».

Але повернемося до швах.

Ніхто не сперечається, що з допомогою швейної машини (особливо професійної) дуже швидко можна зібрати виріб зі шкіри. Основна складність полягає в її «приручення». Промислова машинка порівняно з звичній домашній виглядає монстром:

Разница между ручным и машинным швом

Багато хто не з чуток знають, що потужний мотор і ідеальна рівна строчка — це справа досвіду (і іноді не швидкого). По початку це страшно і здається складно.

Хочеться повернутися до милого Singer 🙂

Такому:

Разница между ручным и машинным швом

Або до такого:

Разница между ручным и машинным швом

Але повернемося від мрій до реальності.

Машинний шов — це переплетення верхньої і нижньої ниток всередині шкіри. Що в підсумку? Рветься нитка з одного боку, з іншого, відповідно, починає розпускатися, оскільки її вже ніщо не тримає. Сумно. Особливо, якщо це відбувається на улюбленій сумці.

Тепер розглянемо ручні шви. Найміцніший — сідельний.

Шиється однією ниткою і двома голками (одночасно, а не спочатку в одну сторону, а потім в іншу). Одночасно регулюється оптимальний натяг. Виконується двома руками, шкіра, з якою працюємо, закріплена в спеціальне пристосування —лимар (дуже проста у виконанні, з підручних матеріалів).

Таким чином виходить, що нитки не переплітаються; виходять дві незалежні рядки. І якщо (сподіваємося, що це ніколи не станеться) одна порветься, друга нитка буде продовжувати служити вірою і правдою. Недарма його застосовували при виготовленні сідел і збруї. А як відомо, упряж з давніх часів була предметом гордості і вираженням любові до скакуну.

Разница между ручным и машинным швом

Використовуємо вощений нитка. Не лохматиться, не ворсит, не деформується, не перекручується. Віск сприяє водонепроникності шва.

Разница между ручным и машинным швом

Отже, перший голос в користь ручного шва — міцність!

Ну а далі: унікальність ручної роботи, неповторність, підкреслена індивідуальність власника, і його вишуканий смак.

Вироби ручної роботи «від і до» — це вироби преміум класу, це престижно, це певний статус власника, це дорого (як кажуть: і виглядає багато і коштує недешево). Не кожен може собі дозволити. Для справжніх цінителів унікальності ручної роботи.

Так, ручний шов — це довше по часу і, можливо, складніше, треба набити руку. Здавалося б, така дрібниця: як і чим пошита…

Сподіваюся, різниця стала очевидною. А далі вибір залишається за майстром — як шити; і за покупцем — чому віддати перевагу.

І якщо що, повертаємося до витоків 🙂

Разница между ручным и машинным швом

Михайло Петрович Клодт, «Лимар», 1860 рік

P. S. Сподіваюся, цей матеріал виявиться корисним.