Меню

Розміри шапочок для дітей і дорослих

Думаю, багато в’язальниці, особливо початківці, при в’язанні шапочок стикаються з одними і тими ж питаннями: як розрахувати окружність голови, якщо моделі немає поруч? Як визначити глибину шапочки? Якого діаметру повинно бути дно, якщо ми в’яжемо гачком, починаючи з верхівки?

Звичайно, коли той, для кого ви в’яжете, поруч і ви можете постійно приміряти, всі ці питання не так актуальні, а якщо ви в’яжете в подарунок на замовлення, готуєте придане для малюка, який ще не народився, тоді було б непогано мати під рукою таблицю, в якій вся ця інформація міститься.

Я сама дуже багато бродила по інтернету, збирала розрізнені відомості, копіювала таблиці. які мені зустрічалися, але всі вони були неповними, неточними, треба було знову відкривати комп і мучити пошуковик і рукодільниць на форумах. Тому я вирішила зібрати в одній таблиці всі відомості, які знадобляться для в’язання шапочки)

Размеры шапочек для детей и взрослых

Поясню всі позиції:

1. Окружність голови. Беремо кравецькі сантиметр і вимірюємо голову в самій широкій частині (краще всього на відстані 1,5-2 см вище брів, трохи вище вух і в тій точці на потилиці, яка дає найбільшу довжину окружності. Краще зробити це кілька разів, щоб не виявилося, що в’язали доньці, а вийшло собі)

2. Діаметр дна. Визначити діаметр дна нам потрібно, якщо ми в’яжемо шапочку гачком, починаючи з верхівки. Для цього окружність голови ділимо на 3,14 (згадуємо математику)) Щоб не бігати щоразу до калькулятору, я все порахувала одним махом і вбила дані в таблицю.

Увага!!! Слід враховувати, що для щільного облягання необхідно відняти від отриманої цифри 0,5-1,5 див. Тут ще багато залежить:

1) від візерунка – якщо ви в’яжете стовпчиками без накиду, а така в’язка зовсім не тягнеться, то можете зовсім нічого не забирати, якщо в’яжете ажурним візерунком, або стовпчиками з накидом, то можна відняти близько 1 см;

2) від щільності в’язання – якщо ви в’яжете щільно, то треба віднімати менше, а якщо пухко, то більше;

3) від того, кому ви в’яжете, якщо дитині, то краще від цифри з другого стовпця багато не віднімати, так як голова у діток зростає і краще в’язати трохи з запасом, щоб вам вистачило на сезон, а якщо пощастить, то і на наступний) Для дорослого можна відняти 1 см і більше, щоб шапочка щільно сиділа на голові.

4) від пряжі – бавовна після прання може трохи підсісти, так само, як вовна, а акрил і віскоза розтягнутися, при высчитывании діаметра дна це теж треба враховувати.

3. Глибина шапочки, тобто висота отриманого головного убору. Вимірюємо сантиметром від вуха до вуха через маківку, ділимо на 2 і додаємо 1-3 см, в залежності від того наскільки хочемо прикрити вушка. Якщо немає можливості виміряти, то орієнтуємося на таблицю, але треба враховувати, що в кожному правилі є винятки. Увага!!! В таблиці вказана глибина шапочки в розкладеному вигляді, в надягнутому на голову (манекен, кулька) має бути трохи більше.

4. Вік. Тут все зрозуміло)) Ця графа якраз і потрібна для того, щоб приблизно оцінити розміри, якщо не можете зробити виміри.

Буду рада, якщо ця таблиця буде корисною для вас)