Всім привіт!

Зручність при експлуатації виробів з двухшовными (трехшовными) рукавами з манжетами забезпечують розрізи в ліктьових швах рукава.

У сьогоднішній статті ми розглянемо види обробки розрізу в двухшовном рукаві, який поряд з одношовным є найбільш часто зустрічаються видами рукавів.

Звичайно, зовнішні обриси окремо взятих деталей двухшовного рукави, можуть бути який завгодно форми (моделі). Однак двухшовный рукав завжди складається з двох деталей.

Разрез в шве рукава.

  • Передня частина рукава.
  • Ліктьова частина рукава.
  • Внизу, між цими двома частинами рукава (в ліктьовому шві) виконується розріз.

    Як обробити розріз на рукаві?

    Планка розрізу рукава. Обробка розрізу рукава планкою.

    Обтачке розрізу рукава. Обробка розрізу рукава обтачкой.

    Розріз у шві рукава.

    Розрізи в ліктьовому (верхньому) шві двухшовного рукава можна обробити декількома способами.

    Розріз в ліктьовому шві рукава (шов вразутюжку!).

    Варіант 1.

    Разрез в шве рукава.

    На двох, «свежевыкроенных» деталях двухшовного рукави,

    Разрез в шве рукава.

    обробляємо від осипання зрізи припусків на шви на передній і на ліктьовій частині рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Завжди зручніше спочатку обробити зрізи (якщо, звичайно, у цьому є необхідність), а потім виконувати шов. В цьому випадку, і сам шов і оброблені зрізи «виходять» більш акуратними.

    Поєднавши мітки (верхній кінець розрізу) на обох деталях

    Разрез в шве рукава.

    і лінії ліктьових швів,

    Разрез в шве рукава.

    деталі складаються лицьовими сторонами один до одного і з’єднуються машинною строчкою. (Тут ширина шва 1,5 см).

    Разрез в шве рукава.

    У міток розрізу рядок обов’язково повинна закінчитися закрепкой.

    Разрез в шве рукава.

    Разутюживаем припуски виконаного шва.

    Разрез в шве рукава.

    І ось тут дуже згодиться розмітка припусків розрізу. З нею дуже зручно виконувати прасувальні роботи. Розмітку ліній припусків розрізу можна виконати раніше або перед разутюживанием припусків виконаного шва.

    Припуски нестачанного ділянки в шві рукава настрачиваются на виріб швом шириною 0,5 – 0,7 див. Вище верхнього кінця розрізу строчка повинна пройти на такій же відстані, як і вздовж довгих поздовжніх сторін розрізу.

    Разрез в шве рукава.

    Рядок навколо розрізу можна виконати майже зовсім непомітною, тонкими нитками в колір матеріалу.

    Разрез в шве рукава.

    Або зробити її більш помітною (по моделі, за бажанням). Рядок можна зробити більш опуклою, рельєфною (2, 3 нитки в одному стежці або товсті нитки)

    Разрез в шве рукава.

    або виконати її нитками, контрастними до основного колірного тону вироби.

    Варіант 2.

    На двох деталях рукава

    Разрез в шве рукава.

    обробляємо зрізи припусків ліктьового шва від осипання.

    Разрез в шве рукава.

    Але обробляємо зрізи лише до ділянки трохи нижче мітки розрізу.

    Разрез в шве рукава.

    Поєднуючи лінії і мітки на обох деталях,

    Разрез в шве рукава.

    складаємо їх лицьовими сторонами один до одного і сточуємо машинною строчкою до мітки.

    Разрез в шве рукава.

    На кінці рядка виконуємо закріпки.

    Разрез в шве рукава.

    Припуски шва разутюживаем.

    Разрез в шве рукава.

    Потім на кожному з припусків виконуємо вузьку подгибку. (Ширина припусків на шви тут 1,5 см).

    Разрез в шве рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Вище верхнього кінця розрізу подгибка припусків сходить нанівець.

    Разрез в шве рукава.

    Підшиті з обох сторін розрізу, припуски фіксуються машинною строчкою, яка виконується навколо розрізу.

    Разрез в шве рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Рядок прокладається на відстані 0,1 – 0,2 см від підігнути краї.

    Разрез в шве рукава.

    З обробкою розрізу в ліктьовому шві двухшовного рукава все зрозуміло. Разутюживаем припуски, прокладаємо навколо розрізу сходинку і готово. А як бути з розрізами в ліктьових швах, які виконуються взаутюжку?

    Примітка. Довжина розрізу в шві рукава, який виконується вразутюжку, становить 7 – 9 див. В шві взаутюжку довжина розрізу може доходити до 15 – 20 див.

    Розріз в ліктьовому шві рукава (шов взатюжку!).

    Варіант 1а.

    Виконуємо ліктьовий шов до мітки розрізу.

    Разрез в шве рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Кінець машинної строчки фіксуємо закрепкой.

    Разрез в шве рукава.

    З виворітного боку, від мітки розрізу вгору, уздовж лінії ліктьового шва, на відстані 0,5 — 1 мм від неї, прокладаємо зміцнюючу сходинку. Довжина рядка 2 див.

    Разрез в шве рукава.

    На 1 см вище мітки розрізу припуск ліктьової частини рукава розсікається впритул до зміцнює сходинці.

    Разрез в шве рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Припуск ліктьового шва і припуск передній частині розрізу заутюживаем на передню частину рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Припуск задній частині розрізу заутюживаем на ліктьову частина рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Після цього, по передній частині рукава, уздовж лінії ліктьового шва і переднього краю розрізу виконується рядок в край.

    Разрез в шве рукава.

    Потім і з іншого боку розрізу (задній), по ліктьовій частині рукава виконується рядок в край. Але тут вона прокладається лише до — трохи вище початку розрізу ( 1 — 2 мм). Потім вона повинна повернути на 90⁰ до лінії ліктьового шва. Між двома рядками виконується закріпка.

    Разрез в шве рукава.

    Оздоблювальна строчка уздовж краю передньої частини рукава може прокладатися як у краю, так і на будь-якому іншому відстані (наприклад, на 0,5 см від лінії шва і краю розрізу, 0,7 см, 1 см і т. д. (по моделі)).

    Разрез в шве рукава.

    Таких рядків може бути дві (три). Відстань між рядками по моделі.

    Разрез в шве рукава.

     

    Варіант 1б.

    Дві деталі з’єднуються стачного швом до мітки розрізу.

    Разрез в шве рукава.

    Кінець рядка закріплюється закрепкой.

    Разрез в шве рукава.

    Примітка. Припуски на шви обох деталей рукава можна взагалі не обробляти від осипання, якщо виріб шиється без підкладки.

    Припуски виконаного ліктьового шва і припуски передній частині розрізу заутюживаются на передню частину рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Припуск задній частині розрізу (з боку ліктьової частини рукава) знизу заутюживается на ліктьову частину рукава, а потім за допомогою невеликого залому з припуску, вище мітки розрізу заутюживается навскоси на передню частину рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Уздовж лінії ліктьового шва і далі вздовж розрізу передня частина рукава отстрачивается рядком в край. Задня сторона розрізу отстрачивается рядком в край тільки уздовж розрізу. Потім рядок повертає на 90⁰ і трохи вище початку розрізу (на 1 — 2 мм вище) фіксується закрепкой.

    Разрез в шве рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Обробку розрізу двухшовного рукава (шов взаутюжку, варіант 1б) можна виконувати з різною ширини оздоблювальною строчкою, яка прокладається по передній частині рукава уздовж лінії ліктьового шва і переднього краю розрізу. (Дивіться вище у статті шов взаутюжку, варіант 1а).

    Попередні два підвиди одного виду розрізу в шві двухшовного рукава виконувалися з припусками вздовж шва заутюженнимі на передню частину, а вздовж розрізу в сторони.

    Далі в статті буде показано способи виконання розрізу, де припуски ліктьового (верхнього) шва раніше заутюживаются на передню частину рукава, але і припуски розрізу теж заутюживаются на передню частину рукава.

    Варіант 2а.

    Разрез в шве рукава.

    Зрізи припусків ліктьових швів обох деталей двухшовного рукава

    Разрез в шве рукава.

    обробляємо від осипання. (Ширина обох припусків у розрізу 1,5 см).

    Разрез в шве рукава.

    На ліктьовій частині рукава, уздовж лінії розрізу наносимо допоміжну лінію. (Рядок червоними нитками, від лінії розрізу 1 см).

    Разрез в шве рукава.

    Дві деталі рукава з’єднуються стачного швом до мітки розрізу.

    Разрез в шве рукава.

    Припуски виконаного шва і припуски розрізу заутюживаем на передню частину рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Фіксуємо стібками ручної рядки заутюживание припуску вздовж передньої частини розрізу.

    Разрез в шве рукава.

    На припуске задній частина розрізу (ліктьова частина рукава), перегнув з допоміжної лінії, заметываем частина припуску на виворітну сторону. Вище мітки розрізу, за допомогою залому частина припуску задній частині розрізу, заметанную на ліктьову частину рукава, повертаємо навскоси на передню частину.

    Разрез в шве рукава.

    Приутюживаем все додавання і заломи задній частині розрізу.

    Разрез в шве рукава.

    Після цього по задній частині припуску розрізу прокладаємо дві строчки.

    Одна в край. Вона утримуватиме край припуску. Друга строчка прокладається на відстані від лінії розрізу, яка дорівнює по ширині сходинці в край.

    Разрез в шве рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Разрез в шве рукава.

    По передній частині рукава (тільки з нею!) уздовж розрізу прокладаємо строчку в край. (Щоб ліктьова частина рукава не заважала прокладаючи строчку по передній, підверніть її вгору до лінії мітки розрізу).

    Разрез в шве рукава.

    Кінці ниток рядки, прокладеної по краю передньої частини рукава

    Разрез в шве рукава.

    пов’язуємо, або закріплюємо на місці дрібними стібками «вперед голку», і ховаємо в шарах матеріалу.

    Разрез в шве рукава.

    Після всього зробленого, по передній частині рукава, уздовж лінії ліктьового шва прокладаємо строчку в край.

    Разрез в шве рукава.

    Прокладаємо Строчку до мітки розрізу. Встик до рядку в край, прокладеної по передньому краю розрізу трохи раніше. У мітки розрізу напрямок рядки міняємо на 90⁰ і повертаємо в бік ліктьової частини рукава. Тут закрепкой фіксуємо верхній край розрізу.

    Разрез в шве рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Варіант 2б.

    Використовуючи описаний у попередньому розділі спосіб обробки розрізу в шві взаутюжку, але змінивши ширину припуску вздовж сторін розрізу, в шві двухшовного рукава можна зробити розріз — шліцу.

    Разрез в шве рукава.

    Отже, уздовж розрізу даються припуски 2 – 3 см (по моделі, за бажанням).

    Разрез в шве рукава.

    Після того, як до мітки розрізу між двома деталями рукава буде виконаний ліктьовий шов, а його допуски і припуски вздовж розрізу будуть заутюжены на передню частину рукава, по лицьовій стороні виконується відстрочка розрізу — шліци. Рядок прокладається від мітки розрізу відразу по обох деталей, фіксуючи одночасно з виворітного боку короткі поперечні сторони припусків розрізу. Форма цієї ділянки може бути різною – прямим кутом, тупим кутом, закруглена (по моделі, за бажанням).

    Разрез в шве рукава.

    Потім ліктьова частина рукава нижче мітки розрізу відгинається і далі рядок йде лише по передній частині рукава, з вивороту фіксуючи припуск розрізу передньої частини рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Уздовж лінії ліктьового шва, по передній частині рукава можна прокласти строчку в край, або дві край і на деякій відстані від неї (моделі, за бажанням).

    Разрез в шве рукава.

    Це звичайно не шліца в шві рукава, але дуже схоже на неї.

    Варіант 3.

    Це найпоширеніший варіант виконання розрізу двухшовного рукави, де ліктьовий шов виконується як шов взаутюжку.

    Разрез в шве рукава.

    Отже, дві деталі двухшовного рукава – передня і ліктьова.

    Разрез в шве рукава.

    На ліктьовій частині рукава, уздовж розрізу, припуск на обробку розрізу виділяємо шириною 2,5 см (для готового шва шириною 1 см).

    Разрез в шве рукава.

    Примітка. Змінюючи ширину припуску в бік зменшення або збільшення, ліктьовий шов можна отримати різної ширини.

    Уздовж лінії розрізу на обох деталях прокладаємо допоміжні рядки. Рядки прокладається на відстані 1 см від ліній.

    Разрез в шве рукава.

    Далі з’єднуємо деталі стачного швом до лінії мітки розрізу. (Зрозуміло, деталі складаються лицьовими сторонами один до одного, а мітки і лінії швів на них поєднуються).

    Разрез в шве рукава.

    Припуск виконаного шва і припуски вздовж розрізу з обох сторін заутюживаются на передню частину рукава.

    Разрез в шве рукава.

    По допоміжній лінії (1 см від лінії розрізу) припуск задній частині розрізу (ліктьова частина рукава), заметывается на виворіт. Разом з ним заметывается і частина припуску на шов уздовж ліктьового шва (вище мітки розрізу).

    Разрез в шве рукава.

    Край підігнути припуску задній частині розрізу підгинаємо і приметываем ручної рядком. Згин на припуске розрізу повинен встати рівно встик до лінії розрізу на задній частині розрізу.

    Разрез в шве рукава.

    Підгинаємо край і припуску передній частині розрізу. Згин на подогнутом припуске і тут теж повинен встати впритул до лінії розрізу, але на передній частині розрізу.

    Разрез в шве рукава.

    Кожну бік розрізу отстрачиваем окремо. Передню двома рядками – в край, і на відстані 0,7 см від строчки в край. Задню, рядком в край (рядок прокладається з виворітного боку рукава).

    Разрез в шве рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Зрізи припусків ліктьового шва обробляємо від осипання. Оверлочну строчку потрібно прокласти як можна ближче до припусків розрізів.

    Разрез в шве рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Тепер оздоблювальні строчки прокладаються по передній частині рукава. Рядок у край і строчка на відстані 0,7 см від першої виконуються до лінії мітки (встик до кінців строчок на передній частині розрізу).

    Разрез в шве рукава.

    По лінії розрізу з лицьової сторони поперек оздоблювальних строчок виконується закріпка – короткий відрізок рядки зигзаг. Ширина шва 2мм, довжина стібка 0,6 мм.

    Всі кінці ниток оздоблювальних строчок потрібно зв’язати, або закріпити стібками рядки «назад голку» і заховати в шарах ліктьового шва.

    Разрез в шве рукава.

    Разрез в шве рукава.

    До речі, згадала…

    Примітка. Всі машинні та ручні допоміжні рядки видаляються після виконання ділянки, який вони тимчасово утримували. А ось частина лінії розрізу на ліктьовій частині рукава (на припуске шва приточування манжети) видаляється лише після пришивання манжети. Це лінія суміщення країв розрізу.

    Разрез в шве рукава.

    Варіант 4.

    Для джинсових виробів. Ліктьовий шов виконується запошивальним швом.

    Знову і знову — дві деталі рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Щоб виконати ліктьовий шов як запошивочный, а рядки по рукаву були, як на справжній фабричної джинсового одягу (дві — одна у край, а інша 0,7 см від неї) нам потрібен точний розрахунок ширини припуску вздовж розрізу і певна послідовність у виконанні необхідних швейних операцій.

    Уздовж лінії ліктьового шва припуски на шов виділяємо шириною 1,5 см. До мітки розрізу припуски однакові з обох сторін.

    Разрез в шве рукава.

    Внизу, нижче мітки розрізу припуск передній частині рукава становить 1,5 див. Припуск ліктьової частини – 2,5 див. Верхній короткий поперечний край припуску збігається з міткою розрізу.

    Разрез в шве рукава.

    На ліктьовій частині рукава, уздовж лінії шва і розрізу, на відстані 1 см від них, через всю деталь прокладаємо лінію.

    Разрез в шве рукава.

    Уздовж лінії ліктьового шва, на відстані 0,5 см від неї, на передній частині рукава теж прокладаємо допоміжну сходинку. Однак ця строчка прокладається лише до лінії мітки.

    Разрез в шве рукава.

    Від лінії мітки вниз, по припуск передній частині розрізу, допоміжна рядок прокладається на відстані 1 см від лінії розрізу.

    Разрез в шве рукава.

    Щоб не плутатися, що де і коли підгинати, або відрізати, на цьому етапі позначимо потрібні нам лінії.

    Разрез в шве рукава.

  • допоміжна рядок (1 см) за припуск ліктьової частини рукава;
  • допоміжна рядок (0,5 см і до мітки розрізу) за припуск передній частині рукава;
  • допоміжна рядок (1 см і нижче мітки розрізу) за припуск передній частині рукава;
  • До мітки розрізу дві деталі рукава з’єднуються стачной рядком.

    Разрез в шве рукава.

    На кінці рядка – закріпка.

    Разрез в шве рукава.

    Припуск з боку передньої частину рукава, від мітки до краю вгору, підрізаємо до 0,5 см (ріжемо по лінії №2).

    Разрез в шве рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Припуск розрізу задній частині (ліктьова частина рукава) розрізається по лінії верхнього краю припуску (по мітці розрізу до лінії №1).

    Разрез в шве рукава.

    Заутюживаем припуски ліктьового шва, і припуски вздовж розрізу на передню частину рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Частина припуску ліктьової частини рукава, перегнув його по допоміжній лінії №1, відвертаємо в протилежну сторону і заутюживаем.

    Разрез в шве рукава.

    Потім вільний отлетной край цього ж припуску підвертаємо до ліктьової частини рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Згин на подогнутом припуске повинен встати впритул до лінії розрізу ліктьовій частині рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Настрочуємо підігнутий припуск рядком в край. (Джинсові вироби отстрачиваются спеціальними нитками і джинсового голкою).

    Разрез в шве рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Кінці ниток рядки пов’язуємо і ховаємо між шарами матеріалу.

    Разрез в шве рукава.

    Припуск передній частині розрізу

    Разрез в шве рукава.

    і припуск ліктьового шва ліктьової частини рукава підверніть по нанесеній лінії №3.

    Разрез в шве рукава.

    Обидва підігнутих припуску приутюживаем.

    Підігнутий припуск ліктьової частини настрочуємо на передню частину рукава рядком в край, і на відстані 0,7 див.

    Разрез в шве рукава.

    Рядки прокладаються до мітки розрізу.

    Разрез в шве рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Підігнувши ліктьову частина рукава по лінії верхній край розрізу, передню частину рукава отстрачиваем рядками в край і на відстані 0,75 див.

    Разрез в шве рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Кінці ниток рядків пов’язуємо, або закріплюємо з виворітного боку маленькими стібками рядки «назад голку» і ховаємо в шарах шва.

    Прямо по краю зрізів припусків, з виворітного боку всі верстви скріплюємо закрепкой. Це коротка, від рядка до рядка, рядок зигзаг. Ширина шва 2мм, довжина стібка 0,6 мм.

    Разрез в шве рукава.

    Разрез в шве рукава.

    Примітка. При пошитті джинсового одягу допускається деяка ступінь неакуратності в обробці вузлів і деталей таких виробів. Тому деякі етапи технології виконання розрізу в шві рукава джинсового вироби, показані вище в статті, можна опустити.

    Який з показаних у цій статті, спосіб обробки розрізу в шві рукава з манжетою вибрати, залежить від стилістичних особливостей моделі, від виду і товщини тканини, з якої шиється виріб і від наявності або відсутності на готовому виробі підкладки.

    Примітка. За рахунок різної ширини припусків у розрізу і різної кількості оздоблювальних швів, обробка розрізу в ліктьовому шві двухшовного рукава має нескінченну кількість варіантів виконання.

    А поки, поки! З повагою !