Тканина Сатин – у статті ви знайдете докладний опис з фото, склад, характеристику, види тканини сатин. Сатин – це унікальний матеріал, який зовні виглядає як шовк, але володіє всіма властивостями бавовняних волокон. Він має майже тисячолітню історію, але за цей час популярність тканої матерії тільки зросла.Сатин ткань: фото, состав и описание

Сатин – що за тканина?

Сатин – тканина сатинового переплетення шовкових або бавовняних ниток. Має гладку, шовковисту поверхню на лицьовій стороні, де в переплетенні переважаючими є нитки утка. За зовнішньою подібністю нагадує натуральний шовк або атлас.

Найбільш поширеним і затребуваним є бавовняний сатин, при виготовленні якого використовується найтонша пряжа найвищої якості. Це один з найдорожчих видів бавовни, який широко використовується при виготовленні одягу для жінок і чоловіків та постільної білизни. Читайте докладні характеристики цього матеріалу для постільної білизни в статті за посиланням. Тканина сатин містить у складі 100% бавовняних волокон, що підтверджує також і фото, і опис. Зрідка при виготовленні полотна в нього додають волокна еластану, щоб підвищити зносостійкість виробу.Сатин ткань: фото, состав и описание

Історія

Цей матеріал з’явився в Китаї приблизно в XII столітті. Для його виробництва використовувався натуральний шовк, полотно виходило дуже дорогим і використовувалося тільки для пошиття святкових нарядів при проведенні різних церемоній.

В кінці XIX століття був запущений процес виробництва матеріалу, що імітує шовкові волокна. Нова бавовняна матерія отримала назву «сатин».

Сатин тканина: характеристика та властивості

Сатинове полотно володіє наступними унікальними властивостями:

  • добре повітропроникність;
  • висока гігроскопічність;
  • відмінна теплопровідність;
  • несминаемость;
  • драпируемость;
  • зносостійкість і довговічність;
  • натуральність і гіпоалергенність.

Середня щільність переплетення ниток становить 90-130 шт./см2, але це величина може бути майже в три рази вище, залежно від виду тканої матерії. Чим вище щільність, тим краще якість матеріалу.Сатин ткань: фото, состав и описание

Сатин тканина: застосування та види

Види тканини сатин, їх властивості і застосування:

  • тканина сатин-жаккард має у складі 100% бавовняних волокон. Полотно виглядає однаково і з лицьового боку, і з вивороту, оскільки вже в процесі виготовлення на нього набиваються смужки або інший орнамент. Матеріал сильно нагадує шовк, що пояснюється високою щільністю переплетення ниток. Широко використовується при пошитті двоколірного постільної білизни;
  • тканина креп-сатин (на фото) – шовкова тканина, виготовлена на основі креповых волокон шовку-сирцю. За зовнішнім виглядом нагадує атлас: гладкий з лицьового боку і дрібнозернистий з вивороту. Використовується при пошитті суконь, блуз і спідниць;
  • мако-сатин – це матеріал, що володіє найвищою щільністю переплетення ниток. Він відрізняється особливим блиском, хорошою повітропроникністю і гігроскопічністю. З нього виготовляють саму ошатний одяг, штори, скатертини і т. д.
  • шовк-сатин – комбінований матеріал, при виробництві якого для лицьової сторони використовується шовк, а для вивороту – бавовна. Приємний для тіла, натуральний і гіпоалергенний, він широко використовується при виготовленні жіночого одягу та чоловічих сорочок.

Всім, хто тільки збирається зшити собі одяг або постільна білизна з натуральної бавовни з шовковим блиском буде цікаво дізнатися, скільки коштує тканина сатин. В залежності від виробника ціна на цей матеріал коливається від 150 до 500 рублів за погонний метр. Тканина сатин для сукні італійського або німецького виробництва буде коштувати значно дорожче, ніж вітчизняний аналог.

Одяг та постільна білизна з сатину витримують до 300 прань, зберігаючи при цьому початковий вигляд. Як правильно доглядати за виробами з нього, докладно описано в спеціальному розділі сайту “Прання матеріалів”.