Шапка біні — найпопулярніша шапка останнього сезону. Шапка біні спицями укороченими рядами в’яжеться конструктивно зовсім не так, як зазвичай. Якщо у звичайній шапці біні ми починаємо в’язання знизу вгору, то укорочені ряди -це можливість оригінальної в’язки, де шапка починається з бічної частини.

В’язати шапку біні ми будемо полотном, у якому з лівої сторони буде верхівка, а з правого — лобова частина. Полотно складається з клинів, які плавно переходять один в іншій. Ще потрібно відзначити важливий момент: майстер-клас містить опис в’язання шапки біні з візерунком «ланцюжок». Крім того, ми підібрали багато красивих комплектів: шапки біні з мітенками і снудами.

Шапка бини укороченными рядами — мастер-класс и схемы

Зміст:

  • 1 Поперечне в’язання — візерунок «ланцюжка»
  • 2 Шапка біні зі джгутами і снуд
    • 2.1 В’яжемо снуд
  • 3 Шапочка біні з ажурним малюнком і снуд
    • 3.1 Шапка біні
    • 3.2 Ажурний снуд
    • 3.3 Складання
  • 4 Шапка біні і шарф для леді
    • 4.1 Шарф
    • 4.2 Шапочка біні для леді

Поперечне в’язання — візерунок «ланцюжка»

Поперечне в’язання шапки біні візерунком «ланцюжка» — це зовсім не складно. Найголовніше — зрозуміти сам процес обвиття петель. Ми пропонуємо схеми в’язання в ланцюжок і технологічний малюнок обвиття. Так вам легше буде розібратися в в’язального премудрості.

Шапка бини укороченными рядами — мастер-класс и схемы

Для роботи знадобиться:

  • Пряжа Valencia (43 % вовни, 7 % ангори та 50% акрил), 100 гр./220 м.
  • Спиці завтовшки 3,5 мм. кругові, але можна працювати і на звичайних.
  • Лінійка, ножиці.
  • Якщо ви будете в’язати в одну нитку, то вам знадобиться 1 моток пряжі, якщо ви хочете зробити шапочку товстіший — вам знадобиться 1,5 мотка в 2 нитки.

    Шапка біні укороченими рядами схема в’язання спицями у висоту виходить 30 див. Її можна носити з відворотом або з напуском — кому як більше подобається.

    Скорочення в словах: лицьова л., петля — п., виворітна — ізн., ряд р.

    Шапка бини укороченными рядами — мастер-класс и схемы

    В’яжемо невеликий пробник візерунком «ланцюжка», дивимося, скільки петель міститься в 10 див. В нашому випадку в 10 див. вийшло 18 п., отже в 1 див. — 1,8 п. Значить нам потрібно для 30 див. набрати 54 п., але так як число петель має бути непарною, ми додамо 1 п. — вийде 55 п.

    Шапка бини укороченными рядами — мастер-класс и схемы

    Це схема візерунка «ланцюжка». По ній ви швидше зрозумієте суть візерунка. Але нам потрібно врахувати, що у нас в майстер-класі ланцюжок починається не з 5-го ряду, як на схемі, а з 3-го р.

    Шапка бини укороченными рядами — мастер-класс и схемы

    Набрали на спиці 55 петель.

    1-й ряд: в’яжеться одними лицьовими, 1-ю кромочную знімаємо, як звичайно, і в’яжемо весь р. осіб. Перші п. завжди намагайтеся робити тугіше, так шапка не буде сильно розтягуватися. Перевертаємо роботу.

    2-й р.: 1 кромочную зняти, все ізн.

    Шапка бини укороченными рядами — мастер-класс и схемы

    3-й р.: укорочений, це вже візерунок ланцюжка! 1 п. ізн., 1 п. зняти, 1 ізн., 1 п. зняти, і так далі до останніх шести петель. Крайню, шосту п. з непровязанных, переносимо на праву спицю, нитка перед роботою, і цією ниткою заплітаємо крайню (шосту) п. Далі наш обвитий вузлик повертається на ліву спицю. Наша петелька обвита і робота перевертається.

    Шапка бини укороченными рядами — мастер-класс и схемы

    Схема обвиття петлі.

    4-й р.: після обвитій 1 п. осіб., 1 п. зняти, 1 л., 1 п. зняти, і так до кінця ряду.
    Виходить, що п. провязанные в попередньому ряду — ми знімаємо, а зняті — пров’язуємо.

    5 – й р.: одними осіб., залишаючи вже не 6, а 5 п. до оповитого п. Обвита п. в’яжеться таким способом: праву спицю вводимо в п. попереду під обвиває ниткою, захопивши всі разом, пров’язуємо цей вузлик.

    Шапка бини укороченными рядами — мастер-класс и схемы

    Схема провязывания обвиття.

    6-й ряд: після обвитій п. — виворітні до кінця р.

    Між ланцюжками повинно бути 4 ряди.

    7-й р.: в’язати осіб. до останніх, тепер уже 4-х п., робимо обвиття крайньої п., перевертаємо роботу.

    8-й р.: виворітні до кінця р.

    9-й р.: ланцюжок до останніх 3-х п. 1 п. ізн., 1 п. зняти 1 п. ізн. 1 п. зняти — так до останніх 3-х п. Далі, нам потрібно зв’язати обвиття. Правою спицею протягуємо оповиту п. ззаду і в’яжемо всі разом (схема провязывания обвиття) Перевертаємо роботу.

    10-й р.: 1 п. зняти 1 п. осіб., 1 п. зняти, і так далі до кінця р.

    11-й р.: всі лицьовими, до останніх 2-х п., які не пров’язуємо. Робимо обвиття крайньої п. і перевертаємо роботу.

    12-й р.: виворітні до кінця р.

    13-й р.: всі лицьові, до останньої 1 п., пров’язуємо цей вузлик разом з обвитим. Перевертаємо роботу.

    Шапка бини укороченными рядами — мастер-класс и схемы

    14-й р.: изнаноч. до кінця р. Це перший клин. Таких клинів у нас має бути 13 штук. Все залежить від розміру голови. Після 9-ти клинів роботу можна приміряти. Прикладіть роботу до голови, може бути 13 клинів для вас буде мало, або навпаки.

    15-й р.: все повторюється спочатку, з 1-го ряду.

    Шапка бини укороченными рядами — мастер-класс и схемы

    Далі, гачком або голкою з великим вушком зшиваємо краю і затягиваемся верхівку нашої в’язального шапочки.

    На відео: майстер-клас з в’язання шапки біні укороченими рядами ланцюжками.

    В’язана шапка спицями. Модна! Проста! Тепла! МК.

    Шапка бини укороченными рядами — мастер-класс и схемы
    Watch this video on YouTube

    Шапка біні зі джгутами і снуд

    Гарний комплект, що складається з шапки біні і снуда, виконаний з пряжі альпака або мохер на розмір голови 54-56 див. Схема в’язання шапочки біні і снуда додаються. В’язати в 2 нитки.

    Шапка бини укороченными рядами — мастер-класс и схемы

    Для роботи знадобиться:

  • Пряжа шерсть 100 % — 50 гр./170 м. На шапку піде 2 мотка, і на снуд — 3 моточка.
  • Кругові спиці товщиною 4,5 мм і 5 мм(можна взяти прості панчішні спиці — тоді в кінці роботи шапку доведеться зшити).
  • Ножиці, голка.
  • Маркери або шпильки.
  • Щільність в’язання — 17 п./22 ряду відповідає 10/10 див. лицьовій гладдю спицями 5 мм. Набираємо на кругові спиці товщиною 4,5 мм, 109 п.

    1-й ряд: в’яжемо по колу [28 п. за схемою А1а, 1 ізн. п., *1 осіб., 2 ізн*., повторювати від * до* до останніх двох п. кола], 1 осіб., 1 ізн. Тобто ми повинні повторити цей візерунок від [до] — 3 рази + дві останні петлі. Ставимо маркер.

    Так ми пров’язуємо ще 5 кіл (лав), і в наступному (7 – го) колі переходимо на спиці товщиною 5 мм

    7-й ряд: за схемою А1а, 1 ізн., *1 осіб., 2 разом ізн.,* повторювати від* до* до останніх 2-х п. кола — 1 осіб., 1 ізн. Вийшло 83 п.

    8-й ряд: в’яжемо візерунок А1b (самий красивий візерунок, що складається з 28 п., зверніть увагу — він знаходиться в центрі шапочки — 2 коси по боках над очима і в центрі — перехрещуються п.), відзначаємо маркером початок і кінець візерунка! Далі, після красивого візерунка А1b в’яжемо — візерунок А. 2 до маркера, тобто до початку красивого візерунка.

    Потім, в’яжемо по малюнку до висоти 18 см від початку в’язання (на схемі A1b зазначено стрілочкою)., далі продовжуємо малюнком і резинкою 1 ізн.,1 осіб.

    Через 2,5 см від початку в’язання гумки 1/1 в’яжемо кожну другу ізн. п. 2 осіб. разом То є зменшуємо 13 п. Залишилося 28 п. красивого малюнка A1b і 42 п. гумки.

    Через 21 див. від початку роботи пров’язати інші ізн. п. разом з осіб. Залишилося 29 п. і наш гарний візерунок.
    Через 23 див. зменшуємо 13 п.,залишається 16 п. і візерунок. У слід. р. в’яжемо 2 осіб, та 2 п. разом. Залишається 18 п.

    Відрізаємо нитку і проводимо її через 18 останніх п., стягаємо маківку, закріплюємо нитку з вивороту, пришиваючи її з вивороту. Робимо помпон 6-7 см. і пришиваємо його.

    Шапка бини укороченными рядами — мастер-класс и схемыШапка бини укороченными рядами — мастер-класс и схемы

    В’яжемо снуд

    Снуд в’яжеться з двох частин, а потім зшивається. Набираємо пряжею в 2 нитки на спиці 47 п. Спиці у нас товщиною 4,5 мм. Спочатку в’яжеться 2 р. платочної в’язкою, потім переходимо на спиці 5 мм і робимо ще 2 ряди осіб. гладдю. В цей же час у осіб. ряду додаємо 6 п. Отримуємо 53 п. Далі в’яжемо так: 1 п. кромочн., 18 п. за схемою А3, послід. п. за схемою А2, 18 п. за схемою А4, і в кінці — кромочн. п.

    Після того, як ми провязали від краю 25 див., відзначте маркером заключну п. ряду. Закінчуємо в’язати після того, як закінчиться вертикальний раппорт візерунків. Потім в’яжемо 2 р. осіб. гладдю, збавляючи рівномірно осіб. р. 6 петель. Вийшло у нас 47 п. Закриваємо петлі і пришиваємо готовий край по пунктирною лінії.

    Шапка бини укороченными рядами — мастер-класс и схемы

    Шапочка біні з ажурним малюнком і снуд

    Дуже ніжна чарівна шапочка ажурною вузький і комір-снуд не зможуть нікого залишити байдужим. Комплект пов’язаний з 100 % вовни. Шапочка біні підходить на обсяг голови 54-56 див.

    Шапка бини укороченными рядами — мастер-класс и схемы

    Для роботи знадобиться:

  • Пряжа — DROPS MERINO (100 % шерсть, 50 м./105 гр.), 2 мотка на шапку і 3 мотка на снуд.
  • Кругові спиці, завтовшки 3,5 мм. і 2,5 мм.
  • Ножиці, маркери.
  • Щільність в’язання — 22 п. / 30 р. лицьовій гол. містить 10/10 див.

    1 раппорт (основна, повторювана частина візерунка) за схемою А1 містить 4 див. ширини і 6 див. висоти.

    Шапка біні

    Візерунок шапочки біні — схема A1 і А2.

    Шапка в’яжеться на кругових спицях круговими р. Якщо вам легше в’язати на панчішних спицях — візьміть їх, а в кінці зшиєте полотно.

    Набираємо 111 п. на спиці товщиною 2,5 мм. Починаємо з особового р.

    1-й р.: лицьовими.

    2-й р.: гумка 1 осіб. / 2 ізн., і так далі.

    Після того, як провязали 6 див. гумки, переходимо на кругові спиці 3,5 мм.

    Наступний р.: весь р. лицьовими, рівномірно додаючи 9 п.

    Отримали 120 п.

    Далі в’яжемо за схемою А1 (у вас вийде 12 схем раппорта візерунка А1). Після того, як провязали у висоту 3 рази раппортом візерунком А1 (довжина роботи буде 23 див.), починайте збавляти — переходимо на в’язання за схемою A2. Робимо убавки за схемою A2. Після 14 рядів схеми A2 у вас на спицях залишиться 12 п. Протягніть нитку через усе п., стягніть нитку на верхівці і закріпіть хвостик нитки.

    Ажурний снуд

    Снуд має вгорі ширину приблизно 49-50 див. Снуд будемо в’язати платочної в’язкої (поворотними р.). Тобто усі р. в’яжемо лицьовими.

    Візерунок: дивимося схему A1, на ній всі основні р. — особові.

    Снуд вывязывается вкруговую, гумкою — зверху вниз.

    Після гумки — поворотні р. на кругових спиць.

    Набираємо 132 п., на спиці товщиною 3 мм

    1-й р.: в’язати лицьовими.

    2-й р.: гумка вкруговую 1 осіб.,2 ізн.,і так далі до кінця р.

    Потім 10 див. гумкою.

    Потім лицьовій р.,- додати 2 п. У нас на спицях 134 п.

    Переносимо перші 67 п. на допоміжну спицю, і решта 67 п. — на спицю завтовшки 3,5 мм.

    Пров’язуємо 2 ряду осіб. лицьовими (1-й р. — изнаночн.), набираючи 5 п. в кінці цих двох р. Вийшло 77 п.
    Один р.(виворітний) в’яжемо изнаночн., 8 кромочних п. з кожного боку снуда в’яжемо платочної в’язкої (одні осіб.).

    Наступне засідання. р. в’яжемо з лицьової сторони: 8 кромочн.п. платочної в’язкою, потім за схемою A1, поки не залишилося 9 п. до кінця р. (6 повторів 10 п.), 1 осіб., 8 кромочних платочної в’язкою. Далі в’яжемо по цій схемі 2 рази у висоту. Потім 2 ряди лицьовими, і закриваємо петлі лицьовими. Переносимо решта 67 п. на спиці завтовшки 3,5 мм. і в’яжемо другу частину снуда, як першу.

    Збірка

    Набрати з кожного боку снуда по 5 петель і зшити їх трикотажним швом.

    Наступний ряд провяжите з лицьової сторони: 8 кромок петель платочної в’язкою, далі в’яжіть за схемою візерунка A. 1, поки не залишиться 9 петель до кінця ряду (= 6 повторів 10 петель), першу петлю провяжите візерунком A. 1 (для того, щоб візерунок був симетричний з кожної сторони) і закінчите ряд 8 кромочний петлями платочної в’язкою. Далі в’яжіть по цій схемі. Коли провяжете 2 раппорта візерунка A. 1, провяжите 2 ряду лицьових петель, потім закрийте петлі лицьовими в особовому ряду. Перенесіть решта 67 петель на робочі спиці № 3.5 мм і зв’яжіть другу частину коміра, як першу.

    Збірка:

    Зшийте 5 набраних петель з кожної сторони коміра трикотажним швом.

    Шапка бини укороченными рядами — мастер-класс и схемыШапка бини укороченными рядами — мастер-класс и схемы

    Шапка бини укороченными рядами — мастер-класс и схемы

    Шапка біні і шарф для леді

    Красивий набір, що складається з шапки біні і шарфа, виконується ажурним малюнком і платочної в’язкою. Виглядає просто дивовижно.

    Шапка бини укороченными рядами — мастер-класс и схемы

    Модель підходить для голови 46 і 52 див., можна розтягнути на (46-50 див.) і (52-58 див.) Щільність в’язання: 24 п. / 40 р. — 10/10 див. хустковим рис.

    Висота вироби — 21 і 22 див. Шарфик — довжина 152 див, ширина — 23 див.

    Нам знадобиться:

  • Пряжа Blue Sky Alpacas (50% альпака, 50% шовку, 50 гр./130 м. 4 моточка на шарф і 1 — для шапочки.
  • Спиці 3,5 мм. для шарфика і спиці 2,75 мм і 3,5 мм на шапку.
  • Маркери.
  • Шарф

    На прості спиці завтовшки 3,5 мм. набираємо 57 п. В’язати 4 ряди лицьовими.

    Далі, основний ряд (осіб.): 4 лицьові, ажурний малюнок для прямих і зворотних рядів, 4 осіб. Далі в’яжемо у цьому ж порядку, не забуваючи пров’язати перші і останні 4 п. хустковим рис. (лицьовими), поки шарф не досягне довжини 53 див. Закінчуємо 4-м поруч ажур. малюнка.

    Потім 4 ряди лицьовими, і закриваємо всі петлі.

    Шапка бини укороченными рядами — мастер-класс и схемы

    Шапка бини укороченными рядами — мастер-класс и схемы

    Шапочка біні для леді

    Шапка бини укороченными рядами — мастер-класс и схемы

    Набрати на кругові спиці 2,75 мм 120 (136) п. Маркер одягаємо на п. на початку ряду, з’єднати все вкруговую.

    З 1-го по 6-й кругові ряди:* 1 изнаночн. п., 2 п. осіб., 1 ізн. п* — повторювати від *до* до кінця ряду. Міняємо спиці на спиці 3,5 мм.

    7-й кругової р.:* 11 (19) ізн. п., встановити маркер, в’язати 1-й ряд ажурного рис. за схемою для кругових р., встановити маркер*, повторити від* до* ще один раз.

    8-й коло. р.:* 11 (19) п. осіб., другий ряд ажурного рис.* . Повторити від* до* ще один раз.

    В’яжемо у звичайному порядку, пров’язуючи п. платочної в’язкої між ажурним рис. Так до тих пір, поки шапочка не досягне висоти 13 (14) див. чи бажаної висоти, закінчуємо першим або третім рядом ажурного малюнка.

    Верхня частина шапочки: починаємо збавляння.

    • 1-й коло. р. убавок:* 13(15) п. осіб., 2 разом лицьовою, встановити маркер*, так повторювати до кінця р. На спицях залишилося 112 (128) п.
    • 2-й коло. р.: всі п. — виворітні.
    • 3-й коло. р. убавок:* осіб. петлі до двох петель перед маркером, 2 осіб. разом* повтор до кінця р. Залишилося 104 (120) п.

    Повторити останні два ряди ще 12 (14) разів. Залишилося 8 п.

    Відрізаємо нитку, збираємо залишок п., стягаємо і закріплюємо. Сховати хвости.

    На відео: шапка біні платочної в’язкої укороченими рядами.

    Шапка Біні платочної в’язкої

    Шапка бини укороченными рядами — мастер-класс и схемы
    Watch this video on YouTube Вязання спицями для жінок