У цій статті піде мова про ще одному представнику креповых матеріалів, які так полюбляють дамами. Креп-жоржет – що це за тканина можна зрозуміти, дізнавшись, що в його склад входять шовкові нитки. Також можна подивитися декілька історичних фільмів, де йде розповідь про кінець 19 століття або початку 20-х років, тоді цей матеріал з шовку був на піку популярності.

Фото:
Что за ткань креп-жоржет

Історія і опис

Крепжоржетовая тканина була дуже популярна в другій половині 19 століття. З неї шили як бальні туалети, так і повсякденні легкі сукні. З тих пір матеріал то забувався, то знову повертався на хвилю популярності.

Отже, креп-жоржет – що це за тканина? Її можна відрізнити по характерній шорсткості, щільності, і, при тому, невеликий прозорості. До опису потрібно додати деяку твердість і блиск. Цей матеріал не еластичний, він не тягнеться і сильно ковзає.

Вартість одного погонного метра – від 640 рублів. Ціна може бути вище, залежно від кількості натуральної сировини, яка використовувалася при виробництві.Что за ткань креп-жоржет
Что за ткань креп-жоржет

Склад

Основний компонент складу – шовк-сирець. Втім, для того, щоб зробити матерію більш доступною за ціною, виробники останнім часом додають в полотно шерсть і синтетичні волокна. Але оригінальний матеріал – все ж шовковий.

Плюси і мінуси

Якщо ми хочемо до кінця розібратися, що це таке – тканина креп-жоржет – варто уважно вивчити всі характеристики цього матеріалу.

Переваги:

  • У виробах з цього матеріалу буде комфортно і в холод, і в спеку
  • Тканина приємна на дотик і екологічна
  • Шорстка фактура робить матерію менш ковзної, ніж натуральний шовк
  • Не мнеться, і, одночасно з цим, добре вкладається в складки і драпірування, а також у плісе і гофре

Недоліки:

  • Невелика усадка після прання
  • Неймовірно складно кроїти цю матерію і шити з неї (сильно розтягується і осипається)

У пудровом кольорі:
Что за ткань креп-жоржет

Застосування

Нарядні сукні, спідниці і блузи, туалети для офіційних заходів та весілля, оригінальні предмети декору.

Что за ткань креп-жоржетЧто за ткань креп-жоржет

Догляд

Якщо ви – володарка вечірнього плаття з креп-жоржету, не ризикуйте і віддайте наряд в хімчистку.

Якщо цей варіант вам не підходить – прати шовкові речі потрібно вручну, при температурі 30 градусів. І ніяких агресивних чистячих засобів.

Перед сушінням виріб потрібно акуратно розправити. Крім того, його не можна сушити під прямими сонячними променями.

Прасування – в режимі «шовк». А окремо про матеріал шовк, читайте в іншій статті.

Відгуки

Віра, 37 років
Шию давно, але робота з цією матерією поставила мене в безвихідь. Ніколи не бачила, щоб тканина так кришилась при розкрою. Допоміг рада більш досвідченою швачки – вимочити його в желатині. Я слідувала рекомендаціям і все пішло на лад.

Катерина, 27 років
У мене є вечірнє плаття з креп-жоржету в стилі 20х років. Дуже хотілося наряд, який би точнісінько схожий на сукні того часу – і з цією матерією мені вдалося здійснити свою задумку. Креп-жоржет дійсно – поза часом.

Ознайомтеся з іншими статтями:

  • Креп-сатин – це натуральний матеріал?;
  • Характеристика креп-шифону;
  • Види креповых тканин;