Сітка тканина: у нашій статті ви знайдете повний опис сітчастої тканини з фото, розповімо про її види та особливості. Сітка – це будь-текстильний матеріал, при виготовленні якого в результаті перекручування ниток основи і качка виходить тканина з наскрізними отворами певних розмірів.

Історія появи

Перші почали плести сітки вручну ще тисячу років тому, але в них було зовсім інше призначення. Трохи пізніше, використовуючи спеціальні прийоми ткацтва, при виготовленні полотен навмисно перекручували нитки основа і качка в місці їх перетину, щоб вийшла характерна дырчатая структура.

Тканина сітка в сучасному вигляді, точно така ж, як на фото, з’явилася в XV столітті у французькому місті Тюль.

Виготовлялася вона з шовку і використовувалася для вишивання, захисту від комах і пошиття штор. Сьогодні асортимент і сфера застосування тканин такого типу набагато ширше.Сетка ткань: фото, описание, виды

Склад і характеристика

Сітчаста тканина в сучасному виконанні має наступний склад: 100 % поліестер. Але в залежності від виду складу можуть додаватися волокна еластану (близько 5%) або віскози (до 30%).

Характеристика матеріалу:

  • жорсткість і щільність;
  • еластичність;
  • упорядкованість осередків;
  • низька гігроскопічність;
  • несминаемость;
  • здатність тримати форму;
  • зносостійкість.Сетка ткань: фото, описание, виды

Види і застосування

В залежності від товщини і еластичності ниток, використовуваних при виготовленні сітчастого матеріалу, бувають сітки:

  • жорсткі (фатин);
  • м’які (шифон, гіпюр);
  • еластичні (стрейч).

Сітка фатин – це жорстке і щільне сітчасте полотно, яке добре тримає форму і є незамінним при створенні елементів одягу, які потребують додаткового об’єму. Це недорогий матеріал, який широко використовується при створенні бальних та вечірніх нарядів, весільний суконь та сценічних костюмів.

Шифон і гіпюр використовуються для пошиву блузок, легких нарядних суконь, декоративних вставок. З ними складно працювати, але в результаті виходять красиві, повітряні елементи одягу.

Сітка-стрейч – тканина, яка чудово тягнеться у всіх напрямках, характеризується легкістю і прозорістю і широко використовується для декорування одягу та створення коригуючого білизни.Сетка ткань: фото, описание, виды

Особливості догляду

Дрібнопористого матеріал невибагливий у догляді, його не потрібно сушити і прасувати. Але при наявності елементів декору на тканини може знадобитися дотримання особливих умов з прання виробів. Детальніше про це можна дізнатися у спеціальному розділі “Догляд”.
Давайте подивимося наживо на цей матеріал:

/div>