Техники вышивки иглой

Вишивка голкою – захоплююче заняття, яке дуже популярне в наші дні. Спочатку така копітка робота, що вимагає посидючості, здається складною. Але варто зробити кілька стібків, і процес поглинає повністю. Це і спосіб самовираження, і заняття для зняття стресу. Існують різні техніки вишивки голкою, кожна з яких дозволяє отримати чудове полотно.

Хрестик

Техніка виникла ще в давні часи, коли тільки зароджувався ткацтво. Оволодіти цим мистецтвом можна за один присід – воно просте і зрозуміле. Слід лише врахувати особливість – всі стібки виконуються в одному напрямку. Для роботи знадобляться канва і схема. Останню легко придбати готову, а майстрині зі стажем можуть самостійно створювати її на комп’ютері. Вишивають строго за схемою, ведучи облік хрестиків. Нитки використовують будь-які: бавовняні, шовкові, вовняні, муліне.

Стрічками

Ця техніка сьогодні б’є рекорди популярності. Вона теж виникла в давнину, потім пережила забуття, а сьогодні відроджується. Для оволодіння цією технікою використовується всього два базових стібка. Для вишивки підходять стрічки з:

  • органзи;
  • шовку;
  • атласу.

Красиво виглядають квіткові мотиви, в тому числі і на одязі.

Гладь

Цей вид вишивки ефектний, так як об’ємні узори виглядають приголомшливо. Але для створення таких шедеврів рукодільниця повинна володіти майстерністю, мати певний досвід. Тут не потрібно схеми, малюнок наноситься на тканину. Далі вишивальниця заповнює порожнечі різними типами швів. Рукодільниця повинна вміти поєднувати кольори для створення переливів і володіти технікою виконання вишивки. Дії ідентичні прикрашення олівцем.

Італійська ассізі

Ця техніка з’явилася в італійському містечку, в честь якого і називається. Вона являє собою поєднання шва гольбейн з хрестиком. Працюють нитками одного кольору. Вишивається не малюнок, заповнюється фон. Техніка не дуже складна, а робота одним кольором рухається швидко.

Рішельє

В основі лежить вишивка гладдю. Використовується один колір. Складність полягає в тому, що потрібно прорізати деталі малюнка і ретельно обробити краї. В результаті виходить щось схоже на мереживо. Техніка дуже трудомістка. Спочатку на тканину наноситься малюнок. Деталі вишиваються гладдю. В кінці потрібно прорізати дірочки і акуратно їх обробити. Хоча і доведеться потрудитися, речі, виконані в цій техніці, виглядають вишукано, ніжно і гарно.

Бісер

Бере початок у вишивці перлами. Займаються нею в основному професіонали. Сенс полягає в тому, що до тканини потрібно пришити окремо взяту бусинку певного кольору. В результаті виходять полотна, які схожі шедеврів живопису. Тут теж слід скористатися схемою. Точно, акуратно, ретельно пришиті намистинки створюють дивовижні малюнки. Сьогодні дуже популярні не тільки картини, але й вишиті бісером гаманці, ремені. Оброблена стеклярусом вінтажна жіноча сумочка – модний аксесуар.

Бразильська

Бразилія стала батьківщиною неймовірно красивого вигляду вишивки, в результаті якої виходить об’ємний малюнок. Кожен елемент складається з ниток, накручених на голку.

Сутажна

Для роботи знадобиться спеціальний шнур, всередині якого є борозенка. Її використовують для кріплення до тканини. Такий метод часто застосовується для декорування одягу.

Хандаргер

Ця техніка народилася в арабських країнах, але особливою популярністю користується в Норвегії. Її використовують при вишивці національного костюма. Цю техніку називають «лічильна гладь». Малюнок схожий на нашу мережку, але містить багато ажурних елементів. Ця техніка чудово поєднується з вишивкою хрестиком.

Обраний по душі вид рукоділля стане захоплюючим заняттям і дозволить вам створювати цікаві речі, які можна сміливо назвати витворами мистецтва. Одяг, оздоблена вишивкою, обов’язково виділить вас з натовпу.