Тканина Атлас – що це таке за матеріал, ви можете дізнатися з цієї статті ми представимо її фото, опис, склад та інформацію про види атласу та її використання в одязі. Найпопулярнішою тканиною, яка використовується при пошитті весільних та вечірніх суконь, ось вже багато років є атлас. З арабської мови це слово перекладається як «гладкий» і воно з точністю характеризує зовнішній вигляд цього матеріалу. Про те, що таке тканина атлас, як виглядає на фото, опис та склад без праці можна дізнатися з нашої статті.Атлас ткань - что такое за материал?

Опис тканини атлас

Атлас являє собою щільну шовкову або полушелковую тканина атласного переплетення, при якому нитка качка виходить на лицьову сторону через п’ять і більше ниток основи.
В результаті лицьова поверхня виходить гладкою і блискучою, зовні нагадує шовк, але більш щільний по структурі. Зворотній бік полотна залишається матовою та шорсткою на дотик.

Тканина атлас, зображена на фото, виготовляється з натурального шовку. Але іноді для нитки утка в переплетенні використовується бавовняне або синтетичне волокно. Це дозволяє поліпшити деякі властивості готового полотна і підвищити його зносостійкість.

Історія

Атласний спосіб переплетення ниток, завдяки якому досягається гладкість матерії, був винайдений китайськими майстрами ще 2 тис. років тому. Багато років він тримався в таємниці, а вироби з гладкого матеріалу створювалися лише для членів королівської сім’ї. В Росію атласне полотно було завезено в XV столітті, а найбільшу популярність одержало в часи правління Катерини II. Відкриття синтетики на початку минулого століття повернуло атласу колишню славу. Додавання віскози, ацетату та поліестеру сприяло тому, що вироби з цієї тканини матерії стали більш доступними і практичними. Про застосування його в одязі, читайте тут.Атлас ткань - что такое за материал?

Властивості та характеристика тканини атлас

Сучасний атлас у своєму складі крім шовку може мати натуральні (бавовна), штучні (віскоза) і синтетичні волокна (складний поліефір, ацетат, нейлон). Додавання різних ниток в будь-якому співвідношенні впливає на структуру тканини атлас, її характеристику і властивості.

Але в цілому, атласне полотно володіє наступними властивостями:

  • міцність;
  • довговічність;
  • висока гігроскопічність;
  • гіпоалергенність;
  • драпируемость;
  • повітропроникність.

Як виглядає матеріал атлас можна подивитися на фото.Атлас ткань - что такое за материал?

І на відео:

Види тканини атлас

Існують наступні види атласної тканини.

  • Тканина атлас-стрейч, представлена на фото, – це поліефірний матеріал з додаванням волокон лайкри, виконаний атласним способом переплетення волокон і володіє властивостями шовкового полотна. Володіє хорошою еластичністю і відрізняється несминаемость.
  • Креп-атлас (на фото) – характеристика цієї тканини збігається з тією, яка використовується для шовкового атласу. Креп-атлас виробляється з шовкових ниток з дуже сильною креповой кручені, має глянцевим блиском з лицьового боку, відрізняється високою міцністю і зносостійкістю.
  • Атлас-сатин – тканина, у складі якої присутні поряд з шовковими і натуральні бавовняні волокна. Вироби з нього мають красиву глянсову поверхню з лицьового боку і матову з вивороту.
  • Російський атлас – тканина з шовку-сирцю, виконана способом атласного переплетення ниток.

Повний опис та що таке шовкова тканина, читайте в іншій статті.

Напевно, багато хто цікавиться скільки він коштує? Тканина Атлас ціна за 1 метр може бути різною – від 990 рублів до 6000. Все залежить від натуральності, добавок. Ось приблизні варіанти:
Атлас ткань - что такое за материал?

Переваги і недоліки тканини атлас

До достоїнств тканої матерії можна віднести:

  • Матеріал добре зберігає зовнішній вигляд, не вигорає на сонці. При дотриманні належного догляду зберігає блиск досить тривалий час.
  • Натуральні волокна у складі відмінно пропускають повітря і дозволяють шкірі дихати.
  • Атласне полотно не накопичує пилу і є гіпоалергенним.
  • Багатофункціональність та універсальність підходить для пошиття виробів для будинку і всіх членів сім’ї.
  • Натуральний шовк володіє цілющими властивостями, тому спати на такому постільній білизні навіть корисно для здоров’я. Атлас ткань - что такое за материал?

В якості недоліків матеріалу можна виділити:

  • Велику вагу полотна, у результаті чого вироби з нього виходять важкими (особливо це стосується, якщо у вас атласний матеріал призначений для штор).
  • При пранні часто сідає, тому зловживати цим способом очищення виробів не рекомендується. У деяких випадках фахівці радять проводити суху чистку.Атлас ткань - что такое за материал?

Застосування та догляд

Атласний шовк широко застосовується при виготовленні різноманітної одягу для жінок і чоловіків. З нього шиють весільні, вечірні та просто нарядні сукні, блузи, сорочки, білизна, постільна білизна, роблять аксесуари для волосся, використовують в якості підкладки для шуб і пальто. З атласного полотна виготовляють пуанти і декоративні стрічки для обробки капелюшків, штор і елементів одягу. Непрозорий атлас добре приховує сонячне світло, тому може використовуватися при пошитті штор.

Подивіться рекомендації по догляду за виробами з атласної тканини, дізнайтеся більше про цьому матеріалі.

Тканина атлас відгуки

Ангеліна “Я замовляла собі на одруження весільний атлас, тканина просто супер. Не измялась, легко потім віддала в хімчистку і все отмылось. Звичайно, за ціною недешево, але воно того варто. До речі, перед заходом сама погладила на низькій температурі.”

Ліна “нещодавно Я задалася питанням “Атлас – це яка тканина?”. Прочитала статтю. Все ясно і зрозуміло. Хочу тепер придбати цю натуральну матерію і зшити кольорове плаття для літа. “

Рита “нещодавно Я придбала так званий королівський атлас, але в ательє боятися за нього братися…кажуть легко зіпсує, потрібна ювелірна робота. Пошукаю інших фахівців. “

Валя “Цей матеріал далеко недешевий, але його позитивні характеристики у всіх отношенияз того варті. У мене був топ і потрібно сказати, що краще купувати для шиття його із запасом. “

Швачка Зіна “Залишу тут замітку, що такі матеріали завжди крояться впоперек!”