Меню

Тканина Батист – опис матеріалу

Тканина Батист: опис з фото, що це таке за матеріал, дамо всі характеристики, властивості, переваги і застосування батистових тканини в статті.

Короткий опис

Батист – це тонка напівпрозора тканина полотняного переплетення лляних або бавовняних ниток. Найякіснішу пряжу для батистового полотна скручують вручну, оскільки тільки так вона набуває характерний блиск і лоск. У процесі виробництва використовуються самі тонкі і міцні волокна льону та бавовни. Завдяки їм готова тканина батист виходить майже прозорою, легкою і дуже тонкою, що повністю підтверджує фото і опис.

Батист ткань - описание материала

Історія

Батьківщиною батіста є Франція, де ткач по імені Батист з невеликого містечка Камбре вперше при виготовленні тканинного полотна використовував тонкі лляні волокна. Виробництво було організоване в підвальних приміщеннях з підвищеною вологістю, завдяки чому полотна вийшли тонкими, легкими і ніжними на дотик.

У XVIII столітті батист став особливо популярним серед вельмож. Для його виготовлення стали використовувати волокна шовку і вовни, а пізніше віскози та інших синтетичних матеріалів.

А може ви не знаєте, що таке бязь, про цей матеріал розповімо в іншій статті.

Батист ткань - описание материала

Виробництва і види

Для виробництва тканини береться краща гребінна пряжа, скручені волокна якої мають однакову товщину основи і качки. Щільне переплетення однакових ниток забезпечує гладкість і блиск поверхні матеріалу.

Кращими виробниками батистового полотна в світі є Франція, Бельгія та Італія. У цих країнах виготовляється відразу кілька видів матеріалу:

  • гладкокрашеный – однотонне полотно з стійкими барвниками використовується для пошиття постільної білизни, скатертин та домашнього текстилю;
  • вибілений – біле полотно підходить в якості основи для виготовлення нижньої та постільної білизни, весільних і літніх суконь і т. д.
  • набивний матеріал з вишивкою або набитими візерунками;
  • мерсеризує – спеціальним чином підготовлена тканина з високою міцністю і зносостійкістю. Спочатку її на певний час поміщають в лужний розчин, потім промивають у гарячій і холодній воді. Таким способом закріплюється яскравість кольору, з’являється шовковистість і блиск.

Це цікаво: бенгалин – що за тканина, ви можете прочитати в іншій статті.

Батист ткань - описание материала

Тканина батист: склад і властивості

За складом матеріал буває лляний, бавовняний і синтетичний. Залежно від складу можуть відрізнятися і властивості тканини батист. Але в цілому, матеріал характеризується:

  • щільністю;
  • легкістю;
  • міцність;
  • повітропроникністю;
  • гігроскопічністю;
  • гіпоалергійністю.

Ціна за метр коливається від 300 до 2500 рублів за метр. Дивіться також: Розміри новонароджених за місяцями (таблиця).

Батист ткань - описание материала

Для чого використовується

Батистовая матерія широко використовується при виробництві нижньої білизни, постільних речей та домашнього текстилю. З нього шиють одяг для всієї родини, в тому числі і дітей. Блузи, брюки, нічні сорочки, весільні сукні – всі ці речі виготовляються з гіпоалергенних, натуральних і екологічно безпечних матеріалів. Дивіться більше інформації у розділі “Тканини для одягу”.Батист ткань - описание материала

Переваги і недоліки

До переваг тканини відносяться:

  • натуральна сировина, вирощена в екологічно безпечних районах Франції та Бельгії;
  • дозволяє тілу дихати, вбираючи піт, що виділяється тілом;
  • не подразнює шкіру;
  • добре зберігає форму.

Серед недоліків матеріалу можна відзначити:

  • не достатньо висока стійкість кольору, який поступово вимивається з кожною новою пранням.
  • вимагає тільки делікатне прання.
  • у зв’язку з тонкістю полотна, можуть виникати труднощі у розкрої.

Може вас зацікавить опис тканини, оксамит, тоді читайте іншу статтю.

Відгуки про матеріал

Ліля: Дуже люблю вироби з цієї тканини! У мене з нею пов’язані теплі спогади ще з дитинства! Зараз в своєму арсеналі маю велику кількість нічних сорочок з батисту і одягу для дому. Знаю, що багато хто скаржиться на те, що вироби дуже делікатні і вимагають обережності в догляді. Але я не вважаю це проблемою, якщо річ дуже подобається і тобі подобається те, як ти себе відчуваєш. можна і випрати її руками!

Єлизавета: Струмує сарафан – невід’ємна частина мого літнього гардеробу! А батистовая тканина як не можна краще підходить для його пошиття! Сама шити не пробувала, не люблю) але на щастя, моя хороша знайома – швачка. Вона мені шиє такі сарафанчики на замовлення, це дуже зручно. По моїй фігурі і з того кольору, який я сама виберу! А то вибір забарвлень, до речі, до літа дуже великий, що не може не радувати!

Додатково подивіться:

  • Повна таблиця дитячих розмірів;
  • Дитячий розмір США на російську на Алиэкспресс;
  • Дитячий розмір США на російську;