Денім тканина: щільна бавовняна тканина – так звучить її опис. Про властивості джинсової тканини денім дізнайтеся з нашої статті. У кожної людини в гардеробі є джинси, для пошиття яких традиційно застосовується денім. Багато років тому ця універсальна матерія використовувалася виключно при виробництві робочого одягу, а сьогодні вироби з неї носять вже на світових подіумах.

Опис тканини денім

Денім – це щільна бавовняна тканина саржевого переплетення. Нитка основа в такому переплетенні перебуває з лицьової сторони, і тільки вона пофарбована в традиційний колір індиго. Нитку утка, розташована з виворітного боку, залишається не забарвленою. Окрема стаття про тканина бавовна і її натуральний склад за посиланням.Ткань деним: описание, свойства, применение

Історія

Слово «денім» походить від назви французького міста Них, де вирощували міцну бавовняну тканину.

Але використовувати її для пошиття штанів здогадався лише американський підприємець Лівай Стросс. Якби не він, то робітники плантацій ще довго б працювали в грубих шкіряних штанях. Нові штани від Страусса виявилися настільки зручними, що їх стали носити навіть американські модники. Незабаром після цього джинси з робочого одягу перетворилися на деталь модного гардеробу. Ткань деним: описание, свойства, применение

Властивості й область застосування

Денім і джинс – це не одне і те ж, як багато хто звик думати. Джинс – це окрема група тканих матерій, в яку входить, у тому числі і денім. Отримують її переплетенням синіх і білих ниток, тому колір вивороту і лицьової сторони завжди буде різним. Бавовна для виробництва видобувають у США та Африці. Матеріал з американського сировини відрізняється високою повністю і жорсткістю, африканський ж більш м’який і яскравий.

Щільність деніму буває різною і залежить вона від області застосування одягу. Більш щільну тканину використовують при пошитті, курток, штанів, головного убору, а менш щільну – при виготовленні легкого одягу та сорочок.

Додатково: тканина джинса – що це таке, читайте в іншій статті.

Ткань деним: описание, свойства, применение

Переваги:

  • міцність і довговічність;
  • натуральність і легкість;
  • повітропроникність;
  • гігроскопічність;
  • привабливий зовнішній вигляд;
  • універсальність;
  • комфорт та зручність в носінні;
  • несминаемость;
  • здатність до швидкого відновлення форми після прання.

Корисно: батист – властивості тканини та її характеристики по посиланню.

Ткань деним: описание, свойства, применение

Недоліки:

  • джинсова тканина сильно линяє, тому вироби з неї потрібно прати окремо від інших речей;
  • одяг з деніму дає усадку, подивіться всі матеріали для одягу в спеціальному розділі.

Свій власний стиль

Джинсова тканина джинс – це не просто назва матерії, це власний стиль в одязі, в який входять не тільки штани, а й сукні, куртки, головні убори, сумки, взуття і багато інших речей.

Коротка куртка займе почесне місце в гардеробі кожної модниці. Вона чудово гармонує і з сукнею, і з брюками або спідницею. Джинсові шорти обов’язковий елемент літнього гардеробу, а класичне плаття з м’якого деніму стане прекрасним доповненням романтичного образу. Це настільки універсальна тканина, що знайти їй застосування при пошитті одягу не складе великої праці.

Можливо вам буде цікаво прочитати: ранфорс – що це за матеріал?

Ткань деним: описание, свойства, применение

Особливості догляду

Денім – вимогливий у догляді матеріал. Прати його потрібно при певній температурі, а сушити на відкритому повітрі. Детальніше про особливості догляду за тканиною можна дізнатися в спеціальному розділі сайту “Догляд”.

Про те, як вивести плями від трави на джинсах, ви дізнаєтеся в іншій статті.

Ще трохи про цьому матеріалі:

Відгуки користувачів

Олена: Я думаю, що без джинсової куртки і хорошої пари джинсів ваш гардероб не може вважатися повноцінним! Це невід’ємні атрибути, які підійдуть для будь-якого випадку. Красиві джинси в поєднанні зі стильним верхи можуть зробити з вас зірку будь-якого заходу….а джинсовці з сукнею і туфлями на високих підборах виглядають просто чудово!
Геннадій: Для мене джинс – самий практичний і незамінний материальчик. Головне, при покупці виробів з нього, звертати увагу на розмір! Я купую ті, які трохи більше, тому що при першій пранні воно може сісти