Тканина фатин – що таке за матеріал: скільки коштує метр, фото, опис характеристик матеріалу, побачите і прочитайте в статті.

Кращий спосіб зрозуміти, що таке тканина фатин – фото, або ж особисте ознайомлення з матеріалом. Він являє собою сітчасту тканину з невеликою жорсткістю і вагою. Виготовляється з поліестерної нитки, залежно від особливостей сировини і обробки може бути матовим, блискучим, напівпрозорим. У порівнянні з деякими схожими за структурою матеріалами, матеріал фатин є однорідним, без будь-яких шорстких ділянок. Можливі серйозні розбіжності щільності – вона становить 15 – 40 грамів на кв. метр тканини.Ткань фатин - что это такое за материал

Фатин: опис і виробництво

Спочатку матеріал використовувався для виготовлення святкових суконь – вечірніх і весільних суконь. Для всіх бажаючих придбати фатин, що за тканина розібратися буде не складно – вона сітчаста, її головною перевагою є легкість і легкість. Зараз вона широко використовується у виготовленні пишною одягу – наприклад, якщо необхідно зробити широкі спідниці і рукави. Також з фатину виготовляється фата і багато інші аксесуари, що використовуються на весіллях. Примітно, що він майже не мнеться.

Радимо переглянути статтю “Матеріал для спідниці”.

Виробництвом одягу сфера використання не обмежується – виготовляються також різні декоративні вироби і прикраси (стрічки, шлейки, банти), штучні квіти. Єдина відмінність – тут потрібно вже фатин жорсткий або середньої жорсткості, залежно від виготовленого виробу.

Може ви хочете дізнатися, що таке віскоза – читайте іншу статтю.Ткань фатин - что это такое за материал

Фатин: особливості матеріалу і його застосування

Сфера використання залежить від характеристик матеріалу – він може бути м’яким, середньої жорсткості, і жорстким. Можна виділити кілька загальних переваг:

    • Добре підходить для самостійного вишивання, є одним з найпопулярніших матеріалів для рукоділля (в’язання гачком, вишивка).
    • Велика різноманітність забарвлень, що дозволяє створювати дитячі святкові вбрання, вечірні та весільні сукні, численні аксесуари.
    • Невелика вага і пружність, за рахунок чого навіть м’який фатин відмінно зберігає форму. Це дуже важливо, якщо одяг носиться тривалий час.
    • Сітчаста структура забезпечує тривале збереження чистоти, одяг майже не забруднюється і легко очищається від потрапили забруднень.

Вибираєте фіранки? Перегляньте наш розділ “Матеріали для штор” – там є багато интерсного для вибору.
Ткань фатин - что это такое за материал

Фатин: переваги та недоліки

Велика частина переваг описана вище – можна додати, що покупці не зіткнуться з неприємним сюрпризом, вирішивши дізнатися, скільки коштує фатин – розцінки навіть на саму якісну тканину цілком доступні. Низька вартість обумовлюється простотою виробництва і дешевизною вихідної сировини – поліестерової нитки. Єдиний серйозний недолік, властивий більшою мірою жорсткого типу тканини – недостатня циркуляція повітря. Відповідно, в жарку погоду в одязі може бути жарко. Ефект з недостатнім пропусканням повітря підсилюється, якщо тканина є багатошаровою.

Незважаючи на простоту і відмінні експлуатаційні якості фатину, існує кілька важливих рекомендацій по догляду за виробами з нього. Дізнатися про цих рекомендаціях ви можете у розділі “Правила прання”, присвяченому догляду за тканинами.

Додатково до прочитання:

  • Еластан – що за матеріал, дізнаєтеся за посиланням;
  • Що за тканина фліс та її особливості в іншому огляді;
  • Тканина поліефір, дізнайтеся її склад і властивості;

Ткань фатин - что это такое за материал

Отже, дивимося відео: