Це дивовижно легкий, лягає красивими складками матеріал. Тканина газ своєю назвою уособлює свою легкість, прозорість, невагомість. Насправді тканина отримала свою назву від Гази, стародавнього міста Палестини, в якому була виготовлена в перший раз. Правда, в деяких джерелах можна знайти відсилання до словника (етимологічного) М. Фасмена, згідно з яким слово gaze (фр.) походить від арабської назви сирцевої шовку, що звучить як «ḳazz».

Ткань газ - особое переплетение

Історія тканини, процес виготовлення

В Європу газ потрапив приблизно в 1560 році й до кінця XIX століття знайшов популярність: з нього почали виготовляти бальні сукні на чохлах (сатинових або атласних). Час балів пройшло, і цей матеріал вже не зустріти в туалетах модниць так часто. Однак у сучасному світі йому все ж знаходиться застосування. В швейних магазинах іноді зустрічається і під іншою назвою: маргиланский шовк.

Ткань газ - особое переплетение

Справжня, легка тканина – газ, яка прийшла до нас з околиць Палестини, має особливе плетіння: 1 нитку утка переплітається з 2 нитками основи. І назву воно має відповідне: газове. Однак під тією ж назвою в магазинах ви зустрінете полотна, виткані за іншим принципом і вважаються різновидами исходника.

Типи їх плетіння:

  • Атласне, утворює поверхню ідеально гладку, блискучу.
  • Саржеве, з його характерним рубчиком, спрямованим по діагоналі.
  • Полотняне, з класичним шаховим переплетенням.

Всі види газу тчуться без ущільнення, за рахунок чого отримують ту ж легкість і прозорість.

Радимо читати цікаву статтю про переваги полотна флок, зовсім не схожий на газову тканину.

Опис і характеристики газу, склад, вартість

Тонкий, майже повністю прозорий, проводиться з обробленого шовку і шовку-сирцю. Це загальне визначення для всіх видів газу. Розглянемо кожний з них:

  • Марабу. Жорсткуватий з-за того, що для його виготовлення використовується кручена пряжа. Характерний колір – золотистий. Добре тримає форму і підходить для створення об’ємних драпіровок. Виробляється з сирцевої шовку.

Ткань газ - особое переплетение

  • Тарлатан. Жорсткий, але із-за сильного апретування (накрахмаливания). Виготовляється з чистої бавовни або його суміші з шовком (50х50). До змивання аппрета добре тримає форму.

Ткань газ - особое переплетение

  • Газ-рис. Ніжне, м’яке, струмуюче, м’яко спадає полотно. Дуже тонке, з некрученого сирцю.

Ткань газ - особое переплетение

  • Кристал. Досить тонкий і м’який. У качок і основу йдуть різні за кольором нитки, за рахунок чого тканина виходить переливчастою.

Читайте також: утеплювач ватин – де його можна застосувати?

Ткань газ - особое переплетение

  • Шанбери [ПО1] , газова тканину (див. фото) з включенням непрозорих атласних стрічок, іноді доповнюється вишивкою. Винайдений французькими текстильниками в XVIII столітті, коли в моду увійшла смужка.

Ткань газ - особое переплетение

  • Ілюзіон. Самий тонкий, дуже повітряний.

Ткань газ - особое переплетение

  • Газ-шифон. Схожий на звичайний шифон, але дуже тонкий, м’яко спадаючий. Поверхня злегка шорстка, без блиску. З обробленого шовку.

Ткань газ - особое переплетение

  • Суворий. Дуже міцний, часто використовується в технічних цілях.

Ткань газ - особое переплетение

Вартість – від 400 до 1000 рублів. Тут все залежить від країни виробника, товщини і різновиди матеріалу. Газ-шифон, наприклад, продається за 400-700 руб./м., суворий може коштувати близько 750 руб./м2.

Читаємо цікаву статтю про матерію «район»!

Плюси і мінуси, сфера застосування

Переваги:

  • Гіпоалергенність, атнибактериальность. Від чистого шовку не виникне роздратування на шкірі.
  • Возухопроницаемость.
  • Високі естетичні якості.
  • Легкість. Невагомими виходять навіть багатошарові вбрання.
  • Універсальність. Завжди є можливість вибрати вид матеріалу під свої потреби.
  • При правильному догляді газ зберігає первинний зовнішній вигляд тривалий час.
  • Простота у догляді. Читайте також: Як підібрати ортопедичну подушку правильно.

Ткань газ - особое переплетение

А недоліків зовсім небагато: невелика міцність на розрив, легко з’являються зачіпки. Здебільшого це стосується ілюзіону, кристала і рису.

Газ – тканина (див. фото) застосовується в багатьох областях:

  • Одяг. Багатошарові спідниці, сарафани, нічні сорочки, вечірні сукні, нарядні блузки, театральні костюми.

Ткань газ - особое переплетение

  • Оздоблення. Волани, рюші, драпірування, банти і т. д.

Ткань газ - особое переплетение

  • Аксесуари. Косинки, хустки, шийні хустки, шарфи, палантини.

Ткань газ - особое переплетение

Важливо: армування ушкоджень під час реставраційних робіт; різні види рукоділля, наприклад, батік, нуно-фелтінг, виготовлення квітів; зоологія – сачки і мішки для відлову та утримання безхребетних, сита, планктонні мережі з газу.

А ще ми докладно описували тканина клоке та її особливості. Радимо почитати.

Догляд за газом

Прати матеріал можна вручну або на машинці, – режим «шовк», або, якщо такого немає, то «делікатні тканини». Температура води – до 30°, миючий засіб – будь-крім відбілюючого. При віджимі не викручувати, якщо прати в машині – відключаємо цю функцію. Просто піднімаємо газове сукню на руках і трохи чекаємо: вода дуже швидко звіт сама. Сушимо в підвішеному стані, щоб розправилися можливі зминання.

Ткань газ - особое переплетение

Прасування: обов’язково через вологий проутюжильник (шматок тонкої тканини); режим виставляємо «шовк»; якщо немає праски або нічого використовувати в якості проутюжильника – можна використовувати відпарювач. Їм працюємо дуже обережно, не підносимо сопло близько до поверхні газу.

Відгуки про тканини

Наталя: “Ми використовуємо газ для оздоблення костюмів в танцювальній школі. Сам купальник – стрейчевий, а спіднички з декількох шарів різнобарвного газу. Красиво виходить, матеріал пишний, не обвисає. І робити просто, обходимося своїми силами, без залучення швачок.”

Олена: “Газ у своїх виробах використовую рідко, але з задоволенням. З нього відмінні драпірування виходять для блузок. Іноді замовляють сукні з них: внизу атласний чохол, а поверх уже газ. Спідниці всього пару раз доводилося з такою обробкою шити і ті – діткам для фотосесій.”

Щоб стежити за випуском нових статей, добавте наш сайт в закладки свого браузера!