Тканина махра напевно відома кожному. Як мінімум, з пухким і м’яким рушникам, які у багатьох з нас знаходяться у ванній кімнаті. Вони приємні на дотик і зберігають відмінний зовнішній вигляд протягом довгого часу, ніж цей матеріал і заслужив визнання.

Махрова тканина – це щільне полотно, поверхня якого покрита невеликим ворсом. При цьому ворс може розташовуватися як з одного боку, так і з двох. Найчастіше він формується з допомогою довгих петель.Ткань махра - что за материал?

Махра – що це за тканина

Розбираючись в тому, що це за тканина – махра, варто згадати також про те, що саме таку назву за нею вчепилося в народі, але в оригіналі волокно називається фроте. Це слово прийшло до нас з французької мови. Так що тепер ви буде знати, як по-оригінальному називається цей знайомий багатьом.

На фото тканина махра зазвичай виглядає м’якою і пухнастою. Хто використовував вироби з цього матеріалу в житті, то погодиться з нами в тому, що його характеристики будуть не менш приємними.

Важливо! Не плутайте її з мохером!

Далі подивимося на більш докладний опис, щоб розібратися, з чого він виготовляється. А від останнього критерію буде залежати також те, як доглядати за матеріалом і де його краще застосовувати.

Ткань махра - что за материал?

Тканина махра – що це таке: склад

На вигляд більшість людей знають, що це таке – тканина махра, але що входить до складу знає мало хто. Матеріал махра виготовляється з натуральної сировини. Зазвичай це бавовна і льон. У недавньому часу до складу основи почали додавати бамбук, що надає їй ще більшої еластичності. Бамбук в складі також дозволяє доглядати за виробами з цього матеріалу при особливих умовах. Тобто, ви зможете прати їх при високій температурі набагато часто, від чого вони не втратять своїх властивостей.

Щільність матеріалу висока, саме через використання натуральних матеріалів в складі. Іноді може додаватися синтетичний матеріал, але це допустимо лише в дуже маленьких кількостях.

В іншій статті поговоримо, що за матеріал коленкор.

Ткань махра - что за материал?

Тканина махра: види

Тепер поговоримо про види махры. Що стосується цього, то вона може бути як звичайною, так і масажною. Другий тип махрового матеріалу виготовляється з іншого типу ворсу. Рвана махра також не менш приємна на дотик і навіть часто використовується не тільки для виготовлення предметів щоденної необхідності, але і елементів декору.

Ви могли коли-небудь бачити, як виглядає тканина петельчатая махра. Для її виготовлення витягуються нитки основи, так що ворс може бути більш високою. При цьому він може залишатися у вигляді петель, а також состригаться. Зістригати петлі можна як суцільно, так і робити це, створюючи декоративні візерунки.

Основа може бути трикотажної, якщо додати до її виготовлення нитка, яка буде добре тягнутися.

Дізнайтеся з чого отримують лавсан в іншій статті.

Ткань махра - что за материал?

Характеристики тканини

Переваги:

  • вона не є алергеном, так що користуватися виробами можуть абсолютно всі;
  • у середовищі виробів не поселяються шкідливі бактерії;
  • екологічна безпека матеріалу гарантована використанням виключно натуральних матеріалів;
  • при холодній температурі вона може непогано зігріти, а якщо ж вам жарко, то, накинувши її на себе, ви не перегріється;
  • не дає усадки і не деформується при механічному впливі;
  • якщо пофарбувати, то колір буде дуже добре триматися і не линяти навіть при тривалому використанні;

Важливою перевагою є також те, що волокно може вбирати в себе вологу. Більш того, махра часто використовується як непромокаємий тканину. У такому разі з неї виготовляють чохли для матраців. Міцна, вбирає вологу буквально моментально, будучи на сто відсотків водонепроникною.

Цікаво: Пан в складі тканини (розшифровка).

Ткань махра - что за материал?

Яка у використанні?

Якщо подивитися на значки, які рекомендують догляд за махрою, то ви побачите, що прати вироби можна при температурі не вище 60 градусів. Краще не ставте на пральній машинці режим економії води, так як матеріал просто-напросто в себе все вбере. Ви можете без побоювань сушити вироби в машинці, вони не зменшаться в розмірах.

Якщо трапилося так, що в процесі експлуатації виробів петлі витягнулися, то ви можете просто їх відрізати. Не турбуйтеся про те, що база розпуститься, адже для виготовлення полотна не використовується метод в’язки.Ткань махра - что за материал?

Для чого можна застосувати?

Якщо ви зацікавилися тим, що можна зшити з махрової тканини, то варіантів у вас безліч. Ми вже згадували про звичайних рушниках, які можуть бути зшиті в будь-яких масштабах.

Ви також можете зробити халат, який може бути одностороннім або двостороннім. Ви отримаєте дуже м’яке і приємне виріб.

Постільна білизна також буде довго радувати вас. Вам буде тепло і зручно спати на ньому, зокрема, в холодну пору року.

Поговоримо, що означає сумішева тканина в іншому огляді.

Ткань махра - что за материал?

Відгуки

Ольга “Завжди шию рушники для будинки тільки з цієї тканини, так як вони ідеальні для застосування після ванни або душу. Якщо вибрати основу з високим ворсом, то можна зручно використовувати рушник для розтирання”

Ганна “Тонкий і приємний на дотик ворс ідеальний для шиття домашніх речей. З волокна можна зробити не тільки затишний халат, але і навіть шкарпетки, які будуть відмінно зберігати тепло”