Поряд з шовком, оксамитом, атласом і парчею, герой нашої сьогоднішньої статті по праву займає своє місце серед матеріалів, що асоціюється з розкішшю і багатством. Тканина муар – одна з найбільш нарядних матерій, вишуканий блиск і майже голографічні візерунки послужили натхненням для багатьох художників і поетів.

Фото поблизу:

Ткань муар

Опис та історія

Який опис можна дати муару? Головна відмінність муару – особливий візерунок, схожий на деревні шари або ж на хвилі. Незвичайність муару навіть породила термін – «муаровий ефект». А сама назва – «муаре» – в перекладі з французького означає «створює хвилі». І це визначення повною мірою дає уявлення про «ефект муару».

Спочатку тканину муар була шовковою, це полотно почали виробляти у Франції в кінці 18 століття. Тоді матеріал уособлював розкіш і був доступний лише найбагатшим людям. З муаровою тканини шили розкішні жіночі та чоловічі туалети, весільні сукні. А муарова стрічка, сама по собі, вважалася знаком відзнаки, який носили на грудях.

Щоб розповісти все про муаре, потрібна ціла книга – така багата історія у цього матеріалу.

Додатково: класифікація бавовняних матеріалів.

На фото – тканина муар:

Ткань муар

Так що це таке – муаровий матеріал? Це полотно полотняного переплетення, яке створюється з шовкових, бавовняних або синтетичних ниток. Товщина муару і його щільність може бути різною, але полотно завжди однотонне.

Як створюється муаровий візерунок на тканині? Полотно проходить процедуру каландрування – обробці сильно нагрітими циліндрами, які здавлюють нитки утка і зміщують їх в сторону. Така деформація створює ефект заломлення світла, а зміщення – до появи вишуканих візерунків.

Придбати матеріал, що складається з поліестеру, можна за ціною від 800 рублів. Вартість матерії з натурального волокна починається від 3500 рублів.Ткань муар

Склад

Раніше матеріал виробляли або цілком з шовку, або з шовкової нитки в основі, і бавовняної – в качці.

По мірі розвитку текстильної промисловості та винаходи синтетичного волокна, у складі матеріалу з’явився поліестер, а також ацетат і віскоза – волокна на основі деревної целюлози.Ткань муар

Види

Власне, видів лише два:

  • Гримуар. Щільна матерія з дрібним оптичним малюнком і яскравими переливами.
  • Муаре-антик. Тонкий матеріал з об’ємними великими переливами

Оксамит-муар

Мабуть, додамо кілька слів про тканини оксамит-муар. Це матеріал, схожий візуально на героя нашої статті, але не має з ним нічого спільного з методом виробництва. В описі тканини оксамит-муар ви знайдете ті ж муарові візерунки, але з’являються вони на тканини зовсім не методом каландрування.

Так що за тканина оксамит-муар? Це матерія з густим ворсом, де візерунок виходить за рахунок комбінування ворсинок різного забарвлення і довжини.

Про те, які характеристики матеріалу оксамит допомагають йому бути таким красивим, дізнайтеся в іншій статті.

Ткань муар

Властивості

Позитивні характеристики:

  • Вишуканий і ошатний зовнішній вигляд
  • Матеріал чудово тримає форму
  • Відрізняється високою міцністю
  • Добре драпірується

Недоліки:

  • Труднощі в догляді
  • При неправильному зберіганні на тканині утворюються стійкі заломи, від яких потім дуже важко позбутися

Ткань муар

Застосування

Муарова матерія – та класика, яка ніколи не вийде з моди. Її, як і раніше широко використовують:

  • Вечірні туалети та весільні сукні
  • Концертні костюми
  • Як палітурного матеріалу для розкішних подарункових фоліантів
  • Штори, портьєри
  • Відзнаки
  • Оббивка меблів (з тією умовою, що меблі не буде використовуватися повсякденно)

Ткань муар

Догляд

  • Якщо матерія з натурального шовку, а значить – дорога, краще довірити чистку професіоналів
  • За матерією класом нижче можна доглядати вдома – прати вручну у воді не більше 30 градусів, не терти і сильно не викручувати
  • Прасувати навиворіт, дочекавшись, поки виріб повністю просохне
  • Зберігати в развешенном або дбайливо складеному вигляді
  • Якщо в результаті зберігання утворилися заломи, виріб треба потримати над парою в потрібних місцях, а потім пропрасувати цього з вивороту
  • Відгуки

    Олександра, 30 років “Купивши нову квартиру, вирішила розоритися і зробити собі подарунок на новосілля – муарові портьєри. Купівля перевершила всі мої очікування – не уявляю матерію, яка виглядала б ефектніше. Навіть абсолютно звичайний інтер’єр з такими шторами виглядає розкішно, як ніби живеш у чарівному замку.

    Аліна, 25 років “Кожна наречена на своєму весіллі хоче відчувати себе принцесою, а мені це вдалося. Весільну сукню з муару – дійсно казковий наряд. Всі ці переливи, красиві драпіровки, блиск – справжня розкіш. Мій майбутній чоловік просто дар мови втратив, коли побачив мене в цій сукні.”

    Можливо вам буде цікаво прочитати статтю: “Пліс-що це таке?”.